تب خونریزی‌دهنده كریمه‌كنگو، برای نخستین‌بار در شبه‌جزیره كریمه (شوروی سابق)‌ و پس از آن در كنگو (آفریقا)‌ گزارش شد و به همین دلیل به این نام شناخته می‌شود. این بیماری توسط کنه حیوانات به انسان منتقل می‌شود و بر اساس اخبار منتشر شده درحال حاضر چند نفر از شهروندان ایرانی به این بیماری مبتلا شده‌اند.



با توجه به اینکه این بیماری یک بیماری کشنده است باید کسانی که با گوشت تازه و حیوانات سر و کار دارند احتیاط‌های لازم را رعایت کنند. این بیماری درحال حاضر به شهر کرمان هم رسیده و در برخی دیگر از شهرها هم مشاهده شده است. یکی از دلایل اصلی مشاهده این بیماری در شهرهای مختلف دام‌هایی است که به صورت قاچاق وارد کشور می‌شوند. در شرق ایران و شهر کرمان این دام‌های قاچاق مبتلا به بیماری تب کریمه کنگو، عامل اصلی انتشار این بیماری بوده‌اند. نحوه انتقال این بیماری به صورت تکثیری است یعنی نفر به نفر انتشار پیدا می‌کند. در حال حاضر این بیماری در کشورمان هنوز اپیدمی نشده تا بتوانیم بگوییم کل یک شهر به آن مبتلا شده‌اند یا در معرض ابتلا به آن هستند.





این بیماری تحت کنترل است و برای کنترل آن می‌توان حیواناتی را که به کنه این بیماری مبتلا هستند بکشند یا از تماس آنها با انسان‌ها جلوگیری کنند. از سوی دیگر، قصاب‌ها و کسانی که با گوشت زنده سر و کار دارند بیشتر به این بیماری گرفتار می‌شوند. گفته‌های وزیر بهداشت مبنی بر اینکه در زمینه بیماری تب کریمه کنگو در کشور نگرانی وجود ندارد و این بیماری تحت کنترل است، درست است. این بیماری یک بیماری خطرناک است که مانند بیماری‌های دیگر نظیر آبله و تب روده، با وجود اینکه مشاهده نمی‌شوند، در مورد آنها توصیه‌های بسیاری وجود دارد.




توصیه‌ای که به افراد می‌توان در مورد بیماری کریمه کنگو داشت این است که افرادی که با دام زنده سر و کار دارند مانند کارگرهای که گوسفندان را به چرا می‌برند، کسانی که گاوداری دارند، کسانی که در کشتارگاه هستند، افرادی که با گوشت زنده سر و کار دارند یا کسانی که دباغی می‌کنند و با پوست حیوانات سر و کار دارند بیشتر مراقب باشند و احتیاط‌های لازم را در این زمینه به کار ببندند. کسانی که در حال حاضر به این بیماری در کشور مبتلا شده‌اند افرادی هستند که با گوشت زنده سر و کار دارند. به این نکته

باید توجه شود که بعد از خرید گوشت زنده آن را بین 24 تا 48 ساعت در فریزر نگهداری کنیم تا پاکسازی شود. از سوی دیگر، به هیچ وجه گوشت را خام مصرف نکنیم چرا که بررسی‌های پزشکی نشان می‌دهد طبخ گوشت تا حدی میکروب‌های آن را از بین می‌برد. بیماری تب كنگو با سردرد شدید، تب، درد عضلانی و خونریزی زیر جلدی همراه است که اگر به سرعت تحت درمان‌های اختصاصی از طریق داروهای ضدویروسی قرار بگیرد، در بیشتر موارد قابل درمان خواهد بود.در بررسی‌های بالینی اولیه مشخص شده، اولین قربانی تب كنگو طی چند هفته گذشته در خراسان رضوی، كارگر كشتارگاه بوده که به صورت مستقیم با گوشت دام‌های ذبح ‌شده تماس داشته است.





نكته بسیار مهم در پیشگیری از این بیماری رعایت نكات ایمنی چون استفاده از پوشش مناسب یعنی دستكش، ماسك و عینك هنگام ذبح دام و نیز خودداری از تكه‌تكه كردن گوشت دام، طی دو تا سه ساعت اولیه پس از ذبح است چرا كه ویروس تب كنگو طی ساعات اولیه پس از ذبح از بین می‌رود و خطر انتقال بیماری به حداقل می‌رسد.آنچه در درمان موثر بیماری نقش اساسی دارد، آغاز سریع درمان‌های ضد ویروسی برای فرد مشكوك به بیماری و جداسازی وی از دیگر افراد در محیط استریل است. متخصصان بیماری‌های عفونی، دوره كمون تب كنگو را به‌طور متوسط از چهار تا حداكثر 12 روز تخمین می‌زنند. این متخصصان می‌گویند: معمولا تا روز چهارم علائم غیرخونریزی مانند تب، سردرد، احساس سرما، خستگی، درد عضلانی، پرخونی صورت، پرخونی ملتحمه چشم، استفراغ و دردهای بالای معده است.




بیمار مشكوك به تب خونریزی‌دهنده تب كریمه كه به نوعی با دام ذبح‌شده در ارتباط بوده است و علائمی مانند تب، سردرد شدید، درد عضلانی، خونریزی از بینی، استفراغ خونی یا خونریزی زیر جلدی دارد، باید بلافاصله به مراكز درمانی منتقل شود و تحت بستری در مكان قرنطینه قرار بگیرد. تمام كسانی كه با او در ارتباط بوده‌اند نیز باید تحت مراقبت و درمان‌های اولیه ضد ویروسی قرار گیرند. بهترین شیوه تشخیص بیماری، انجام آزمایش خون از حیث كاهش میزان پلاكت به‌واسطه خونریزی‌های احتمالی داخلی است.این بیماری خطرناك واكسن ندارد اما بهترین و موثرترین راه درمان آن رسیدگی سریع به افراد مشكوك به بیماری است. همچنین پیشگیری از آن به‌راحتی و با رعایت نكات ایمنی و جلوگیری از شیوع بیماری ممكن است.


* رئیس جامعه پزشکان متخصص
منبع: روزنامه آرمان