هيچكس راز چشمه «دمكش» را نمي داند
استان گيلان پر از مكانهاي تاريخي و طبيعي زيبا است. در اين سرزمين كهن رازهايي نهفته است كه هنوز بسياري به علل آن پي نبرده اند.
در منتها اليه شرقي استان گيلان و در شهرستان رودسر و بعدازگذشتن از مناظر زيبا به سمت چابكسر حركت مي كنيم. حدود ۵ الي ۶ كيلومتري بخش چابكسر، در منطقه اي بسيار زيبا روستاي فكجور ارشيان واقع شده است. اين روستا از جنوب به سلسله جبال البرز، از شمال به روستاي كرات محله، از غرب به ميش سرا و از شرق به كبوتر آبكش ختم مي شود. براي رسيدن به اين روستا بايد از جاده اي بسيار زيبا با پيچ و خم زياد و انبوه درختان روبرو شويم. هوايي كاملاً ييلاقي و خنك در فصل تابستان هر مسافري را به اين سمت مي كشاند.
روستاي فكجور داراي ۳۰ الي ۴۰ خانوار زحمتكش و خونگرم و مهمان نواز است كه به كشاورزي مشغولند و عمده محصول آنان مركبات است.
از جمله آثار معروف وديدني اين روستا چشمه اي است كه از سالهاي بسيار دور به چشمه دمكش معروف بوده است.
اين چشمه در زير درخت كهنسالي از گونه افرا واقع شده كه از داخل گودال بزرگي كه در زير آن وجود دارد، آب به صورت گردابي بيرون مي ريزد و آمدن آب چشمه دم به دم است يعني گاهي چند ساعت و حتي چند روز خشك است و آبي ندارد و گاهي هم چند روز به طور مستمر آب دارد.
نسيم خنكي كه هميشه قبل از آمدن آب چشمه مي وزد از ويژگيهاي جالبي است كه مردم از آن ياد مي كنند . قبل از اينكه آب بالابيايد دو نسيم خنك در فاصله چنددقيقه مي وزد كه اهالي متوجه بالاآمدن آب مي شوند.
از نكات جالب ديگري كه در اين منطقه وجود دارد اين است كه حدوداً ۴۰ متر بالاتر از اين چشمه، چشمه اي ديگر وجود دارد كه به صورت طبيعي و ممتد آب مي دهد.
به گفته اهالي محل گاهي ۴۸ ساعت هم آبي در چشمه دمكش ديده نمي شود ولي گاهي در يك روز ۵ الي ۶ بار آب چشمه بالا آمده و دوباره خشك مي شود و اين بالاآمدن آب گاهي ۶۰ اينچ آب به ارمغان مي آورد. اين چشمه در ملكي خصوصي متعلق به خانواده مهدوي است كه اجازه ديدن اين چشمه و باغ را به عموم داده است.
مسافران زيادي روزانه به اين منطقه مراجعه مي كنند. برخي از مردم گاهي ساعتها در جلوي چشمه در انتظار ديدن لحظه بالاآمدن آب مي نشينند تا از اين آب كه مردم محل آن را مقدس مي دانند كمي به دست و صورتشان بزنند و يا كمي بنوشند.
به گفته اهالي محل قبلاً كارشناساني به اين محل آمدند و آب چشمه را آزمايش كردند. بعد از آزمايشات متوجه اين موضوع شدند كه آب چشمه از لحاظ املاح در وضعيت مناسبي وجود دارد و براي درمان بيماريهاي كليوي مؤثر است.