دامپزشک: آمارهایی که توسط سازمان دامپزشکی و شبکه دامپزشکی شهر تهران ارائه شده است دلالت بر این میکند که ساکنین مرکز شهر بیشتر حیوان خانگی نگهداری میکنند.
به گزارش دامپزشک، در تاریخ 12/14/ 1391 خبری با عنوان "تب داغ سگهای میلیونی در پایتخت" روی سایت دامپزشک قرار گرفت که هر چند این خبر بر گرفته از خبرگزاری فارس بود اما دکتر مجید ذاکریان نقدی بر این خبر نوشته و برای دفتر این سایت فرستاده است که در پی میآید:
همگی میدانیم نگهداری حیوان خانگی در دنیای امروزی رواج بیشتری یافته است. در سالهای نه چندان دور نگهداری حیوانات اهلی در تمام کشورها حتی ایران مرسوم بوده است و قدمت این نگهداری حتی به زمان باستان نیز بر میگردد. بر خلاف تفکرات نادرست، ایرانیان باستان نخستین افرادی بودند که حیوانات اهلی را نگهداری میکردند اما غربیها از خلا یا بهتر بگویم عدم آگاهی ما، فرهنگ و تمدن ما را رنگ و لعابی زدند و جای تمدن خود عرضه کردند و حالا هم برای تمدن ما فیلمهای مانند سیصد، بدون دخترم هرگز و ... را میسازند.
در بخشی از این خبر آمده است:" تعداد اندکی از افراد شمال تهران از حیوان خانگی نگهداری نمیکنند." این خبر بسیار جالب و سوال برانگیز بود. خبرنگار این مطلب را به صورتی القا میکند که گویا تفاوت شمال تهران با غرب، شرق و جنوب بسیار است و افرادی که در شمال تهران زندگی میکنند جزو مرفهین بیدرد هستند!؟ البته شاید از لحاظ قیمت مسکن تفاوتهای در شمال تا جنوب باشد اما نگارنده خبر فراموش کرده که بسیاری از شرکتها و ادارههای دولتی که قبلا در جنوب و مرکز شهر بودند به سمت شمال تهران مهاجرت کردند و بسیاری از افرادی که در نقاط مختلف شهر زندگی میکنند در نقاط دیگر شهر شاغل هستند. همچنین آمارهایی که توسط سازمان دامپزشکی و شبکه دامپزشکی شهر تهران ارائه شده است دلالت بر این میکند که ساکنین مرکز شهر بیشتر حیوان خانگی نگهداری میکنند. حتی نویسنده خبر ناخواسته اشاره به پارکی در ایرانشهر میکند...
نکته دیگری که مرا بسیار شگفت زده کرد؛ خبر هزینه یک میلیون تومان در ماه برای سگ است. یک سگ هر روز در حدود یک پانزدهم وزن بدنش نیاز به غذا دارد. اگر خریدار غذای مخصوص سگ باشید، قیمت هر کیلو از این غذا 10 تا 25 هزار تومان است. فرض کنید، سگ شما 30 کیلو وزن داشته باشد و اگر میانگین قیمت هر کیلو غذا را 15 هزار تومان در نظر بگیریم، این سگ برای هر 30 کیلو وزن نیاز به 450 گرم غذا در روز دارد که هزینه ماهانه آن 195 هزار تومان میشود. البته اینها در صورتی است، شما سگی بزرگ و خانه ویلایی که مناسب نگهداری آن باشد، داشته باشید و فقط غذای مخصوص به آن بدهید. در صورتی که پسماندههایسفره غذای خود را به سگتان بدهید پرداخت چنین هزینههایی منتفی خواهد بود. جالب است بدانید یکی از بیماریهای که در مطبهای دامپزشکی با آن مواجه هستیم سوءهاضمه ناشی از تغذیه نامناسب است. به جرات می توان گفت 95 درصد حیوانات خانگی یکبار در طول عمر خود دچار سوء هاضمه میشوند و دلیل آن تنها تغذیه بیش از اندازه با غذاهای مانده و فاسد شده است. من هم وقتی با چنین بیمارانی روبهرو میشوم از صاحبان آنها نوع تغذیه را میپرسم و بسیاری از آنها میگویند مرغ بریان و گوشت استیک میدهند!! اما نشانهای بالینی بیمار نشان از نادرست بودن گفتههای صاحب دام دارد! این خبر بیاساس که باز پیکان آن به سمت دامپزشکان است، تعرفههای بالای خدمات دامپزشکی است. برنامه واکسینایون یک سگ یا گربهای که بالغ شده است سالی یکبار انجام میشود. میانگین قیمت واکسن از 25تا50 هزار تومان است، پس چگونه گزارشگر از هزینه واکسیناسیون ماهانه 300 تا400 هزار تومانی خبر میدهد؟ کوتاه کردن ناخن هر سگ ماهی یکبار تا سالی یکبار انجام میشود و هزینه آن حدود پنج هزار تومان است. ما دامپزشکان به افراد توصیه میکنیم که حتما حیوان را حداکثر سه ماه یکبار برای گرفتن ناخن بیاورند اما متاسفانه گوش شنوایی وجود ندارد! امیدورایم خبرگزاری فارس با نوشتن چنین خبرهایی سبب شود تا دارندگان حیوان خانگی به فکر حیوان خود بیافتند و همکاران دامپزشک هم با پخش چنین اخباری کسب و کارشان رونق بگیرد تا بتوانند بدهیهای خود را پرداخت کنند و ما هر ماه شاهد تعطیل شدن حداقل یک کلینیک دامپزشکی در شهر تهران و دیگر شهرهای کشور به دلیل ورشکستگی نباشیم. اما مطلبی که از آن نمیتوان گذشت جهل در احادیث و تفسیر نادرست قرآن است. در قرآن در سوره مائده آیه 4 خداوند میفرماید:" به شما آموختیم که به سگهای خود بیاموزدید که چگونه شکار کنند و آن شکار را بر شما مباح کردیم." سگ باید با دندانهای خود شکار را بگیرید و از آنجا که سگ در زیر پوست غدد عرق ندارد برای خنک کردن خود نیاز به لهله زدن و ترشح بیش از اندازه بزاق و تبخیر آن دارد. بنابراین سگ هر گونه که شکار کند گوشت شکار با بزاقش آغشته خواهد شد. همچنین در ((ترک الاطناب ابن القضاعی)) (متوفی 454 ق) آمده است؛ "پیامبر (ص) روزی فرمود، در میان بنی اسرائیل مردی سیه دل، بر سگ شفقت آورد، درون چاه رفت و کوزه خود را پر آب کرد و به سگ داد. خدای بزرگ به پیامبر زمان وحی کرد، به آن عاصی بگو که به این شفقت، هر چه کردی تو را بخشیدم ." شکی نیست که کاهش عواطف انسانی، عدم تحمل همنوعان خود، اضطراب و ناهنجاریهای رفتاری انسانها سبب روی آوردن برخی از افراد به سمت موجودات دیگر می شود. حتی پت تراپی یکی از شیوههای درمانی رایج در دنیا شده است. برای خارج شدن از این بحرانها رسانهها باید فرهنگسازی کنند نه اینکه هر اتفاق یا ناهنجاری در جامعه ایجاد شود تیغ اتهام را بر گلوی حیوانات بیزبان بگذارند.
در مورد بیماریهای مشترک انسان و دام هم بارها گفته شده، واکسیناسیون که برخی بیماریها را پوشش میدهد در کنار آن درمان انگلی، معاینات منظم دورهای و رعایت اصول بهداشتی از گسترش بسیاری از بیماریها جلوگیری میکند. شاید زمانی طاعون و سل تلفات به بار میآورد اما رعایت اصول بهداشتی میزان شیوع این بیماریها را محدود کرده و تحت کنترل در آورده است.
دکتر مجید ذاکریان
مدیر مسئول دوفصلنامه مشاور دامپزشک