به گزارش خبرنگار سبز پرس در جلسه ای که به دعوت کمیته هماهنگی مشترک پروژه مطالعات اکولوژیک تالاب انزلی شامل اعضای ایرانی و ژاپنی این تیم همکاری با حضور نمایندگانی از دستگاههای اجرایی موثر در حوزه تالاب و سازمانهای مردم نهاد گیلان برگزارشد، ضمن اعلام رسمی فاز اجرایی پروژه مطالعات اکولوژیک تالاب انزلی موارد مرتبط جهت تصویب برنامه اجرایی پروژه به بحث و تبادل نظر گذاشته شد.
تسهیلات کم اما ماندگار
مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان با تقدیر از رییس سازمان محیط زیست کشور که پی گیر ادامه این پروژه پس از گذشت حدود سال از تعلیق آن شد ، گفت: شاید در مقام مقایسه پروژه مطالعات اکولوژیک تالاب انزلی در قیاس با پروژه احیای تالاب انزلی که با اعتبارات کلان از طریق استانداری در دست اجراست، تسهیلات کوچکی باشد اما تاثیر و ماندگاری آن بسیار بالا است.
امیر عبدوس تصریح کرد ما شاید بتوانیم در پروژه احیای تالاب انزلی با احداث چند دهنه سد رسوبگیر در دهانه چند رودخانه ورودی به تالاب انزلی سرعت رسوبگذاری را کند کنیم، یعنی تاثیر گذاری این پروژه های میلیاردی که بیش از 90 میلیارد تومان اعتبار برای آن در نظر گرفته شده است، اقداماتی است که در کوتاه مدت در حیات و احیای تالاب موثر خواهد بود. اما آنچه مطالعات جایکا و اقدامات آن در فاز دوم با تکیه بر همکاری های فنی متمرکز است، بر نحوه فعالیت و همکاری مردم و مسئولان و مدیریت تالاب تاثیراتی به مراتب بلند مدت تر خواهد داشت.
وی ادامه داد: بعنوان مثال یکی از فعالیتهای آموزش جوامع محلی و آموزش های دیگر تالاب غیر از صیادی و شکار است که می تواند نحوه برداشت و تعامل بهره برداران با ظرفیتهای اکولوژیک تالاب را تبیین کند و نقشه عملی در اختیار همگان بگذارد که در عین وارد کردن آسیب کمتر به تالاب چگونه بهره برداری پایداری از آن داشته باشیم؛ لذا می توان گفت "پروژه مطالعات اکولوژیک تالاب" در نحوه مدیریت و بهره برداری از تالاب انزلی برای نسل حاضر و نسلهای بعد بسیار موثر است.
مدیر کل حفاظت محیط زیست و هماهنگ کننده استانی پروژه گفت: کارکردهایی چون سایتهای طبیعت گردی و پرنده نگری با ایجاد سازه هایی که بدون ورود تهاجمی به عرصه و تحمیل سرو صدای قایق با احداث سازه های ویژه چوبی بتواند امکان ورود طبیعت گرد به تالاب را فراهم کند و امثال آن می تواند بیدار کردن ظرفیتهای مغفول مانده تالاب باشد.
تامین نظر تمامی ذی نفعان
مشاور ارشد مدیریت و پایش تالاب تیم کارشناسی جایکا نیز در سخنانی با اشاره به روندی که کنوانسیون رامسر از معاهده ای که شاید در ابتدا متمرکز برپرندگان آبزی و کنار آبزی تالابها بود تا به امروز که صورتی جامع تر به خود گرفته و به رابطه تالاب با انسان نزدیک شده است، گفت: تاکیدی که بر بهره برداری خردمندانه وجود دارد ما را به احترام به تمامی مخلوقات وادار می کند و این چنین است برای نیل به این منظور به مدیریت داشته هایی چون آب روی می آوریم و خود به خود به تعامل انسان با این محیط می رسیم که هدف نهایی رسیدن به فاکتورهای زندگی سلامت است.
"شین ایچیرو تانی موتو " با تاکید بر مشارکت عمومی گفت: ما همواره در طرح های خود نظر و خواسته تمامی دی نفعان در تالاب را در تمامی تصمیم گیری ها لحاظ می کنیم.
وی ابراز امیدواری کرد روند فعالیت در تالاب انزلی بتواند ما را به الگویی برساند که همزمان با چهلمین سال کنوانسیون رامسر بتوانیم ان راه به عنوان روشی موثر در اجلاس جهانی به عنوان دستاورد این پروژه ارائه کنیم.
بدنبال تاثیرات اجرایی پروژه ها
مسعود باقر زاده کریمی نیز بعنوان مدیر ملی پروژه این نشست را جلسه هدایت کننده مسیر پروژه خواند و گفت : بدون آنکه قصد آسیب شناسی داشته باشم بر این نکته صحه می گذارم که به رغم پروژه های مطالعاتی مفصلی که تاکنون داشته ایم، اثر اجرایی در خور توجهی را روی تالا شاهد نبودیم ما برای اینکه بسنجیم مشکل کجاست، میز تصمیم گیری را بزرگ کرده ایم تا با تامین نظر تمامی ذی نفعان اثر اجرایی ملموس را در زمان اندکی که در اختیار داریم شاهد باشیم.
باقرزاده کریمی تاکید کرد آگاه باشیم که زمان محدود است و محیط نیز وضعیتی دارد که به هیچ وجه آماده مشمول زمان شدن نیست. دانش و عزم کافی وجود دارد و جایی برای هیچ بهانه ای برای کم کاری نیست.
وی گفت: ما از نگاه فراملیتی جایکا استقبال می کنیم صرفا به این دلیل که ما را از روزمرگی و خمودگی خارج می کند و حرکتی دوباره را برای رسیدن به تاثیر مشهود محیطی در کنار هم آغاز می کنیم.
در ادامه این نشست برای آمادگی حضار جهت ورود به بحث و تبادل نظر خلاصه ای از فعالیتها و خروجی پروژه توسط " دلارام گل مروی" ارائه شد و سپس برای تصویب برنامه اجرای پروژه بخش تبادل نظر با طرح موضوعات مختلف از نگاه نمایندگان دستگاه ها و تبادل نظر و در نهایت این طرح با با ایجاد سیستمی برای مدیریت یکپارچه تالاب با شش محور اصلی مدیریت اکولوژیک تالاب، مدیریت فاضلاب، مدیریت آبخیزداری، مدیریت پسماند جامد، آموزش زیست محیطی و سیستم مدیریت ستادی تبیین شد.
در گام نخست پروژه فعلی سه محور مدیریت اکولوژیک، آموزش زیست محیطی و سیستم مدیریت ستادی که ایجاد ساختار پایه را برای مدیریت یکپارچه تالاب دنبال می کند، به تصویب حاضران رسید.
گفتنی است متعاقب آنکه در سال 1993 تالاب انزلی در لیست تالابهای در معرض خطر قرار گرفت، دولت جمهوری اسلامی ایران برای بررسی همکاری های فنی در مورد مطالعات جامع تالاب دولت ژاپن را دعوت به همکاری کرد تا طرحی برای محافظت از تالاب تهیه شود. مطالعات مدیریت یکپارچه محافظت از چرخه طبیعی تالاب انزلی برای دوره ای 26 ماهه از فوریه 2003 تا مارس 2005 تصویب شد. بخش همکاریهای فنی نیز در نوامبر 2007 آغاز شد که در نهایت با اعلان رسمی سازمان حفاظت محیط زیست در اکتبر 2008 متوقف شد. اما با ابراز علاقمندی مجدد سازمان حفاظت محیط زیست کشوراین پروژه با امضای تفاهم نامه بین طرفین ایرانی و ژاپنی از سپتامبر 2010 با هدف نهایی ایجاد مدیریت یکپارچه تالاب از سر گیری شد.
مدت اجرای این مطالعات 16 ماه تعیین شده است.