توله های زیر 6 هفته را از مادر جدا نکنید
هفتۀ اول زندگی توله سگها، دورۀ مهمی از رشد جسمی و روحی آنها است. مادر تمامی نیاز های ضروری آنها از جمله غذا، گرما و امنیت را به بهترین نحو فراهم میکند. گرفتن توله از شیر یک فرایند تدریجی است و باید از 4 هفتگی شروع شود و بین 7تا8 هفتگی به پایان برسد. بنابراین توصیه میشود توله ها را قبل از 6 هفتگی از مادرشان جدا نکنید و در صورتی که مادر در سلامت کامل باشد میتواند به بهترین نحو توله ها را پرورش دهد.
سوال: چرا ؟؟
پاسخ: (مراقبت های مادر
نوزادان تا چند هفتۀ اول کاملا به مادرشان وابسته هستند. شیر مادر برای آنها بهترین غذا است و پاسخگوی تمامی نیاز هایشان می باشد. از آغاز 4 هفتگی برای اینکه بتوانید توله ها را زودتر از شیر بگیرید میتوانید شروع به دادن غذای کمکی و خشک آنهم به مقدار کم کنید. تا سن 8 هفتگی مادر کاملا مراقبت توله ها است و آنها را گرم و امن نگه میدارد.
یادگیری نوزادان
توله سگها از 3 یا 4 هفتگی نحوۀ ارتباط با دنیای اطراف و سگهای دیگر را یاد میگیرند. آنها در این سن آموزش های ضروری را از مادرشان یاد میگرند برای مثال نحوۀ برخورد با سگ های دیگر، واکنش های لازم در مقابل سگهای آلفا و غالب را برای جلوگیری از دعوا و مجادله ،شیوه های برقراری ارتباط و .... برای همین این دوران یکی از مهم ترین دوره های زندگی توله ها است و وجود مادر برایشان ضروری امی باشد.)
عمل جداسازی
با اینحال اگر شرایط طوری است که توله باید زودتر از مادرش جدا شود. از سن 4 هفتگی میتوانید اینکار را انجام دهید به شرط اینکه این عمل را آرام و به تدریج انجام دهید طوری که برای مادر و برای توله ها باعث شوک و نارضایتی نگردد.
برای شروع فرایند جداسازی ابتدا چند ساعت در روز را با تولۀ مورد نظرتان در حضور مادرش سپری کنید و برایش غذا های کمکی با کیفیت و مقوی فراهم کنید. توله سگ باید کاملا به شما اطمینان پیدا کند.
در این مواقع دامپزشکان بهترین منبع اطلاعات و راهنمایی میباشند بنابراین حتما از آنها درخواست راهنمایی کنید.
ارتباط با انسان
بهترین سنی که توله میتواند با انسان ها ارتباط برقرار کند 2 ماهگی است. در این سن از آنجایی که بسیار کنجکاو و اهل بازی و تفریح هستند بهتر میتوانند با انسان ها انس بگیرند، با اینحال نباید فراموش شود که آنها هنوز هم توله و حساس هستند و ممکن است بر اثر هر رفتاری بترسند یا آزرده شوند و این میتواند بر نحوۀ برقراری ارتباط با انسان ها و خلق و خوی توله تاثیر زیادی بگذارد. بنابراین باید صبور و مهربان و یک همراه مناسب برای توله سگتان باشید.
مراقبت از توله سگهای کم سن و سال یا یتیم همراه با چالش و مزییت های خاص خودش است. بین 6 تا 8 هفتگی توله سگ، شما باید سخت بکوشید تا بتوانید بخوبی از عهدۀ وظایف مادری برآیید.
تغذیۀ نوزادان
تغذیۀ توله های 1 تا 3 هفته، نیاز به توجه و احتیاطات خاصی دارد که برای توله سگها بزرگتر نیازی نیست. در این سن توله سگ هنوز چشم خود را باز نکرده و طبق غرایزش به مادرش برای گرم ماندن و سهولت در تغذیه مچسبد یا نزدیکش باقی میماند. شیر مخصوص توله سگ ها که در پت شاپ و داروخانه های دامپزشکی موجود است جایگزین مناسب و بهتری برای شیر مادر است. بنابراین در هفتۀ اول هر 2 تا 4 ساعت یکبار با قطره چکان مقداری از این شیر به او بدهید.
در هفته های دوم و سوم مقدار شیر را در هر وعده افزایش دهید به علاوۀ اینکه باید وعده ها را بیشتر کنید یعنی هر 4 تا 6 ساعت یکبار توله را تغذیه کنید. به یاد داشته باشید بعد از هر بار تغذیه شکم توله را آرام مالش دهید. ناحیۀ رکتوم را بخوبی مالش دهید تا برای دفع مدفوع و ادرار تحریک شود. سپس ضایعات را سریعا از محل نگهداری توله دور کنید و مقعد توله را بخوبی تمیز کنید.
توجه :از شیر گاو و پاستوریزه برای تغذیه استفاده نکنید.
بهترین غذای برای توله های 1 ماهه
اگر بدنبال توله هایی اصیل هستید این را مطمئن باشید پرورش دهندگان حاذق تولۀ زیر 8 هفته را نمیفروشند اما با این حال ممکن است شما توله ای 1 ماهه بخرید. همانطور که قبلا هم گفته شد این زمان حساسی برای رشد و نمو توله است و مراقبت های شما تاثیر زیادی در آیندۀ توله خواهد داشت. برای تغذیۀ این توله ها بهتر است از رژیمی کاملا مغذی، سبک و با هضمی آسان استفاده کنید.
اکثر توله ها در این سنین دندان های شیری در می آورند "دندان هایی کوچک و تیز" بدان معناست که توله برای خوردن غذا های خشک آماده شده است بنابراین اکثر توله های 1 ماهه میتوانند از این غذا ها نیز بخورند به شرطی که نرم و مرطوب و سبک و مغذی باشد. برای این که کم کم توله را از شیر بگیرید میتوانید مقدار شیر هر وعده را کمتر کنید و بجای آن شیری که از بخش اصلی حذف شده، غذای خشک نرم همراه با کمی آب به توله بدهید.
غذا های خشک مخصوص توله سگ ها میتوانند شروع خوبی باشند. فقط باید دقت کنید که این غذا ها نیز برحسب نژاد های بزرگ و کوچک ساخته شده اند تا قدرت فک و گوارش توله براحتی از پس غذایی که میخورد بر بیاید. مواد غذایی توله سگ هایی از نژاد های بزرگ مقدار چربی، پروتئین و کلسیم کمتری نسبت به نژاد های کوچک دارد. با این حال دامپزشک میتواند بهترین برند های تجاری غذا ها و مناسب ترین جیره های غذایی مخصوص سگ را به شما ارائه دهد.
اگر پرورش دهنده یا مسئولین پناهگاهی که توله را از آنها تهیه کردید برنامۀ غذایی توله را به شما شرح ندادند، حتما با آنها تماس بگیرید تا بدانید رژیم قبلی چه بوده است. چون دستگاه گوارش توله سگ ها ضعیف است و با تعویض ناگهانی رژیم غذایی دچار ناراحتی معده میشود از طرفی ورود به مکانی جدید میزان استرس را در سگ بالا میبرد و در نهایت توله دچار سوءهاضمه یا اسهال و نراحتی معده می گردد. با اضافه کردن مقدار کمی مواد غذایی جدید میتوانید به تدریج رژیم غذایی توله را عوض کنید.
آب فراموش نشود! آب تمیز و سالم باید همیشه در دسترس مستقیم سگ باشد تا سالم،شاداب و شاد بماند. علاوه بر این اگر توله اسهال شد تامین آب خیلی مفید و ضروری است چون اسهال باعث دفع آب زیادی از بدن سگ می شود.
این طبیعی است که خیلی مواقع از شیر پاستوریزه برای تغذیۀ حیوانات کوچک استفاده میکنیم، اما در واقع شیر گاو موجب اسهال توله میشود و میزان لاکتوزی که دارد برای سگ میتواند مضر باشد بنابراین بهتر است از شیر های مخصوص توله سگها که در داروخانه های دامپزشکی موجود است استفاده کنید. اما از انجایی که از این سن توله دیگر به غذای خشک روی میاورد شیر باید به میزان کمتری مصرف شود و غذا های کمکی به مقدار بیشتر. انواع غذا های خشک مخصوص توله ها وجود دارد با این حال برای این سن توله این غذا ها باید مرطوب و نرم شوند اما یک اشتباه رایجی که اکثر دارندگان میکنند این است که کیبل ها را با آب مرطوب و نرم میکننند که بسیار اشتباه است .
بهتر است با شیر بز مرطوب و نرم شوند.
طبیعی است که شما به عنوان صاحب جدید ،دوست دارید سگتان بزرگ و قوی شود بخاطر همین غذا های خشکی استفاده میکنید که درصد پروتئین یا کلسیم بالایی داشته باشند. اما این اصلا برای آنها مفید نیست. درست است که پروتئین موجب رشد سریع میشود اما نژاد هایی که مستعد ابتلا به اختلالات مفصلی هستند مانند دیسپلازی، رشد بیشتر از حد مجاز یک خطر جدی محسوب میشود و سلامت استخوان های سگ را به خطر می اندازد.
در مورد تعداد وعده های غذایی توله از سن یک ماهگی باید 4 وعده در روز و تا سن سه ماهگی که باید به 3 وعده برسد و از 6 ماهگی به بعد تعداد وعده ها کمتر میشود. 2 یا 1 وعده شدن غذا بستگی به نژاد و ... دارد.
گرما
برای فراهم کردن گرمای مورد نظر میتوانید یک بطری آب گرم را داخل جایگاه توله بگذارید سپس رویش را با پتو یا روکشی ذخیم بپوشانید تا گرمای مورد نیاز توله را تامین کند. بطری را با پارچه و کاغذ پوشش ندهید چون خطر سوختگی توله بالا میرود. میتوانید از لامپ های گرمازا و یا صفحه های گرم کن نیز استفاده کنید ولی باید خیلی مراقب باشید تا جایگاه توله را بیش از حد گرم یا داغ نکند میتوانید کیسۀ آب گرم نیز زیر بستر توله بگذارید. تا سن 4 هفتگی شما نیاز به منبع گرمایی برای گرم کردن توله دارید اما بعد از آن احتیاجی به این وسایل و گرم کردن توله ندارید و توله را تنها باید در محیطی با دمای متعادل بگذارید.
از شیر گرفتن
باید از سن 3/5 تا 4 هفتگی آغاز شود. اینکار به منظور جایگزین کردن غذا های خشک بجای شیر است بنابراین باید به تدریج صورت گیرد. مطمئنا این کار تجربه ای هیجان انگیز خواهد بود. ابتدا شما باید مقدار کمی مواد غذایی با کیفیت را نرم و مرطوب کنید یا میتوانید آن را کمی به شیر آغشته کنید یا مقدار کمی از آن را به دور لب های توله بمالید، البته قبلش باید اجازه دهید تا توله به خوبی غذا را بو کند. به مرور زمان مقدار شیر وعده های غذایی را حذف کنید و غذای خشک را روی سطحی صاف و تمیز قرار دهید. بجای شیر از آب استفاده کنید و کم کم کاملا شیر را از رژیم غذایی اصلی توله حذف کنید.
درس های زندگی
مادر به توله نحوۀ غذای خوردن، برقراری ارتباط و ... را می آموزد. اما حالا که توله ها مادر ندارند این وظیفه بر عهدۀ شما است. تمیز کردن و آراستن توله بعد از هر وعدۀ غذایی به او می آموزد که بعد از غذا خوردن باید خودش را تمیز کند. بازی کردن با او به او مهارت های برقراری ارتباط را می آموزد و اگر توله شروع به گاز گرفتن بیش از حد شما و یا جیغ زدن کرد شما باید به تقلید از حرکات مادر محدودۀ جایگاهی اش را به او بفهمانید و مانند مادر آنها را مهار کنید. در سن 6 تا 8 هفتگی باید آنها را با توله های هم سن خود در کلاس های فرمانبرداری و اطاعت شرکت دهید و او را بخوبی اجتماعی کنید.
_______________________
ترجمه: مهرناز قاسمی
ویرایش: سارا رنجبر
منیع: http://persianpet.org/forum/thread141300.html