جام جم آنلاين: نشت نفت در
خليج مکزيک محيط طبيعي زندگي آبزيان را از آنها گرفته است. کوسهها و ديگر ماهيهابه صورت
گروهي از آبهاي آزاد به نزديکي سواحل مهاجرت ميکنند. اما در آنجا هم مرگ طاقتفرسا انتظارشان را ميکشد.فاجعه نشت بي وقفه نفت در
خليج مکزيک مناظر جديدي را در سواحل فلوريدا به وجود آورده است.
کارشناسان شاهد دستهدسته ماهياني بودند که به آبهاي ساحلي ايالت فلوريدا گريختهاند. آب هاي ساحلي پناهگاه دلفينها، کوسهها، پرتوماهيها (انواعي از ماهيان مسطح و بادبادکمانند)، خرچنگها و ديگر آبزياني شده است که براي بقاي حيات خود به نزديکي سواحل روي آوردهاند.
يوليان گوت بيولوژيست دريايي در مؤسسه آلفرد ـ وگنر با بيان اينکه اکوسيستم دريايي
خليج مکزيک در ابعاد وسيعي تخريب شده است، مهاجرت آبزيان از مناطق بحرانزده به ديگر مناطق را بسيار «واقعگرايانه» ميداند.
اين کارشناس دريايي معتقد است، براي تعيين دقيق اينکه هر دستهاز اين حيوانات از کجا آمدهاند و آلودگي نفتي چه ابعادي پيدا کرده است بايد بررسيهاي جامعي انجام شود. يوليان گوت ميگويد: «ممکن است که آلودگي نفتي مجموعهاي از زنجيرههاي غذايي از زنجيره غذايي جلبکها گرفته تا مهرهداران را تخريب کرده باشد».
بسياري از آبزيان تنها به اين دليل که ديگر غذايي پيدا نميکنند دست به مهاجرت زدهاند. گوت خاطرنشان ميسازد که تا کنون نگرانيها بيش از همه متوجه پرندگان بود، چون آنها در معرض ديد قرار دارند، در حاليکه «احتمالا ابعاد آلودگي اعماق آبها بسيار وسيعتر است».
آبهاي ساحلي، «دام» آوارگان دريايي
دانشمنداني مانند لاري کراودر از دانشگاه داک مهاجرت آبزيان را پديدهاي «هشداردهنده» ميدانند، زيرا آبهاي ساحلي گنجايش تمامي حيوانات آواره را ندارد.
محققان بيم آن دارند که به زودي حجم اکسيژن آبهاي ساحلي به شدت افت کند و اين موضوع به مرگ
گروهي آبزيان بيانجامد. همچنين اين خطر وجود دارد که در صورت جاري شدن نفت بيشتر به آبهاي ساحلي محيط زندگي حيوانات تنگتر شود و به گفته کراودر، اين محيط به «دام آبزيان» تبديل شود.
گزارش جان هوسوار از سازمان زيستمحيطي "صلح سبز" حکايت از آن دارد که حتي آبهاي ساحلي نيز از خطر نفت در امان نمانده و دهها دلفين در سواحل
خليج باراتاريا، در نزديکي لوئيزيانا، آلوده شدهاند. همچنين مهاجرت آبزيان به آبهاي نزديک سواحل موجب افزايش تراکم آنها دراين مناطق شده و ماهيهاي کوچک دستهدسته طعمهي کوسهها و پرندگان دريايي ميشوند.
ابعاد واقعي مرگ و مير حيوانات
کارشناسان بر اين عقيدهاند که ابعاد واقعي مرگ و مير حيوانات
خليج مکزيک از نظرها پوشيده است و آنچه در رسانهها اعلام ميشود، گوياي حقيقت ماجرا نيست.
براساس تازهترين ارزيابيها، تا کنون 783 پرنده، 353 لاکپشت و 41 پستاندار جان خود را از دست دادهاند. در حاليکه در فاجعه "اکسون والدز" در سال 1989 که پيش از انفجار سكوي نفتي
خليج مکزيک بزرگترين فاجعه زيستمحيطي آمريکا بود 250 هزار پرنده جان خود را از دست دادند.
علت چيست؟
کارشناسان معتقدند، اغلب حيوانات نابودشده هرگز کشف نخواهند شد. چون آنها يا به کف درياها يا به مناطق مردابي گريخته بودند و يا اجسادشان توسط حيوانات ديگر بلعيده شده است.
براساس برآوردهاي جديد، نفتي که روزانه از چاه آسيبديده نفتي به دريا فوران ميکند بيش از ميزاني است که تا کنون اعلام شده است. طبق آخرين ارزيابيها اين مقدار شامل 8200 تن نفت در روزميشود. در حاليکه پيش از اين اعلام شده بود، حداکثر 5400 تن نفت هر روز وارد دريا ميشود.