نام : Ambystoma mexicanum
Axolotl
نام مترادف :
سمندر مكزيكيMexican Salamander
ماهي سيار مكزيكيMexican Walking Fish
مبدا : مكزيك (اساسا درياچه Xochimilco و Chalco)
سمندرها شاخه اي از دوزيستان هستند.يك برداشت نادرست در باره سمندرها اين است كه تصور ميشود آنها مارمولك هستند يا خزنده اند.در حاليكه دوزيستان ، گروه مستقلي از حيوانات هستند.
اكسولوتل axolotol (Ax-oh-lot-ul) در اسارت رنگهاي متنوعي دارد، خاكستري ، تقريبا قهوه اي ،سفيد با لكه هاي سياه،آلبينو طلايي،آلبنو سفيد تا سياه چرده سبزه .
رنگ معمول آن ،رنگ گونه وحشي يعني نزديك به سياه ،قهوه اي شكلاتي ، يا كرم است .اليته نوع ابلق آن در رنگهاي متفاوت وجود دارد
نام اكسلوتل از زبان آزتكي منشا يافته،و به خداي دگرديسي و مرگ مرتبط ميشود.مبدا آنها به دو درياچه آب شيرين زاچيميلكوXochimilco و چالكو Chalcoدر جنوب مكزيكو سيتي بر ميگردد. متاسفانه امروزه ديگر چالكو وجود ندارد و از زاچيميلكو تنها شبكه اي از كانالها و بركه هايي باقي مانده است .آنها در طبيعت به شدت مورد تهديد قرار گرفته اند و اينك در حفاظت قانون قرار دارند.
اكسولتل به دلايل مختلف موجود دلربايي است ،بدليل ظاهر عجيب و غريبش و توانايي در باز زايي ،آنها از تخم به لارو و از ان به شكل بالغ در مي ايند.اكسولتل به همراه تعدادي از دوزيستان براي تمام عمر در مرحله لاروي بسر ميبرند.و باله دمي و آبشش و پوسته ظاهري لاروي را حفظ كرده و خصوصيات سمندرهاي بالغ و چشم و پلك در انها توسعه و تكامل نمي يابد.انها خيلي بيشتر از لاروهاي
سمندر طبيعي رشد ميكنند و در اين مرحله لاروي به بلوغ جنسي ميرسند. آنها تا اندازه 43 سانتيمتر ديده شده اند.اندازه بالغشان معمولا به 20 تا 28 سانتيمتر ميرسد.
حيوان كاملا آبزي بوده .اگرچه داراي ششهاي ابتدايي هستند.آنها از طريق آبشش نفس كشيده و به مقدار كمتري نيز از طريق پوست به اين كار مبادرت ميورزند.انها به تدريج ششهاي ابتدايي شان را توسعه داده تا در زمان لازم توانايي تغيير تبادلات گازي را داشته باشند و از اينروست كه دگرديسي پنهان دارد.
اكسلوتل يا ماهي سيار مكزيكي Mexican Walking Fishيك دوزيست بوده و
سمندر است.انها حشرات و سوسكها و انواع كرمها و ماهيان كوچك را ميخورند.سمندرها بيشتر شب گرد بوده و بايد شبها غذا را به آنها تقديم كرده و صبح باقيمانده آن را خارج كرد .آنها را ميتوان 4 تا 7 بار در هفته تغذيه كرد.
اين سمندرها كاملا به شرايط آبي وايسته اند و ترجيح ميدهند در آب بمانند تا خشكي .يك آكواريوم 30 در 37 در 60 سانتيمتر براي نگهداري دو
سمندر بالغ كافيست.عمق آب زياد مهم نيست.ولي عمق 15 سانتيمتر يا بيشتر توصيه ميشود.
آكواريوم بدون شن دلربايي كمتري دارد ولي تميز كردن آن راحت تر بوده و خطر بلعيده شدن شن و سنگريزه هاي كوچك را به همرا غذا از بين ميبرد .در صورتي كه كف آكواريوم را بخواهيم بپوشانيم بايد به اين نكته توجه داشته باشيم كه مواد آنقدر ريز نباشند كه در هنگام غذاخوردن به همرا غذا ، وارد دهان حيو.ان شود.زيرا آنها دهانشان را به يكباره به مقدار زيادي باز كرده و غذا و انچه در نزديك آن باشد در معرض بلعيده شدن قرار ميگيرد.
در طبيعت دماي آب در زاچيميلكو(زادگاه اين سمندر) به ندرت به بالاي 20 درجه سانتيگراد مبرسد(اين درياچه در ارتفاع بالا قرار دارد)اگرچه دما در زمستان به 6-7 درجه سانتيگراد يا كمتر تقليل مي يابد.در اسارت هر درجه اي بين 14 تا 22 درجه سانتيگراد براي بالغين معقول است .هر درجه اي بالاتر از 25 درجه سانتيگراد به هر دليلي كه باشد بيشتر از چند روز غير مناسب است.حرارت بالا سبب استرس آكسولتل و بي اشتهاي شده و غالبا عفونتهاي قارچي و باكتريايي را به دنبال خواهد داشت.اگر نياز به فيلتراسيون باشد بايد از راه هاي معمولش باشد و آكسولتل در صورت جريان داشتن آب دچار استرس ميشود.در صورتي كه جريان آب يك فيلتر قوي وجود داشته باشد بايد جريانش را كاسته يا پخش كرد تا جريان آب زيادي در تانك بوجود نيايد.نيازي به گياه وجود ندارد مگر اينكه تكثير آن در نظر باشد.بايد از گونه هاي تنومند گياهان يا انواعي كه به راحتي قابل جايگزيني است استفاده كرد زيرا آكسولتل عادت به لايروبي داشته و گياهان ظريف را د رتانك خراب ميكند.مكانهاي اختفا اگرچه لازم نيست ولي ايده مناسبي است.به نظر مبرسد اكسولتل مايل باشد گاه گاهي پنهان شود.نيازي به رژيم روشنايي ندارند مگر اينكه بخواهيم تماشايشان را برايمان راحت تر كنيم.
براي اطمينان از حفظ كيفيت آب بايد تعويض آب بصورت منظم صورت پذيرد. مقدار 20 درصد در هر دو هفته يكبار معمولا كافيست مگر اينكه تعداد زيادي را در يك تانك كوچك نگهداري كرده باشيم يا تغذيه بيش از حد صورت گرفته باشد.در صورت استفاده از آب شير(لوله كشي) بايد نسبت به شناسايي و خنثي سازي مواد مضر در آب (كلرين،كلر امين و فلزات) اقدام كرد
تغذيه :
آكسولتل خورنده حريصي است.او كرمهاي خاكي ،كرمهاي توبيفكس،كرمهاي خوني ،كرمهاي سياه ،سخت پوستاني نظير ميگو ،قطعات ماهي(ماهي شور يا دريايي نباشد)،دل گاو يا گوشتهاي ديگر قرمز،غير مهره داران كوچك نظير حشرات،بچه قورباغه و ماهيان كوچك .(مصرف خوراك زنده) را ميخورد. از دادن دو مورد آخر(بچه قورباغه و ماهيان كوچك)شايد بهتر باشد كه پرهيز شود زيرا اغلب مامني براي انگها بوده كه ميتوانند به آكسولتل انتقال يابد.
غالب آنها پلت هاي غذايي كه بصورت تجاري براي ماهيان آزاد و قزل آل تهيه ميشود را مصرف ميكنند.كه غذاي بسيار عالي است.غذاهاي نظير Tetra's Reptomin نيز خورده ميشوند ولي به دليل شناور بودن خيلي مطلوب نيستند.وقتي آنها در دماي بالاتري نگهداري شوند بايد با نظم و وعده بيشتري غذا داده شوند.مقدار غذايي كه بتواند در مدت 15 دقيقه بخورد، راهنماي مصرف خوبيست.وقتي آنها در دماي 22 درجه سانتيگراد نگهداري شوند به 2-3 روز يكبار تغذيه نياز دارند.
نبايد غذاهاي اضافه را بعد از تغذيه براي پوسيدن در تانك به حال خود گذاشت.
تكثير :
آكسولتل در طي 6 ماه تا يك سال به بلوغ جنسي ميرسد.غالبا به 20 سانتيمتر ميرسد.نر هاي رسيده به بلوغ جنسي داراي كلواك cloaca (منفذ تناسلي )ورم كرده بزرگتري نسبت به ماده ها هستند.ماده ها را تا زمانيكه به سن 18 ماهگي نرسيده اند نبايد جفت زد زيرا اين زمانبست كه آنها به رشد كاملشان رسيده و از لحاظ شرايط جنسي آمادگي مي يابند. تكثير در هر زماني از سال امكانپذير است ولي بيشترين موفقيت در دسامبر و ژانويه(آذر و دي ماه) رخ داده است.در صورتيكه دما در طول سال ثابت نگهداشته شود.،توليد مثل در هر زماني امكان پذير است.جفت گيري معمولا يك تا دو بار در سال در زمستان صورت ميگيرد.تانك تكثير بايد با گياهان آراسته شود(گياهان پلاستيكي بدليل اينكه فاسد نميشوند مناسب هستند) تا آكسولتل ماده تخمهايش را به آن بچسباند.قطعه سنگ پهن و ناهموار بايد در كف تانك قرار داده شود تا نر بتواند اسپرمش را رويش بسپارد.پس از انجام رقص عشق و دريافت كپسول اسپرم توسط ماده بهتر است كه نر را خارج كرد.تخمگذاري حدود دو روز بعد صورت ميگيرد.بسته به اندازه ماده بين 100 تا 1000 تخم ميتواند گذاشته شود .
بعد از تخم گذاري بهتر است كه ماده را نيز خارج كرد.تخمها در دماي 24 درجه سانتيگراد بعد از 14 روز تفريخ ميشوند.لاروها هر غذايي كه به اندازه دهانشان باشد را ميتوانند بخورند.دافني جوان ، كرمهاي بسيار ريز و نوزا د آرتمياي تازه تفريخ شده (بدون پوسته ) غذاي آغازين مناسبي هستند.وقتي لاروها به 3 سانتيمتر رسيدند ميتوانند غذاهاي بزرگتري دريافت كنند.مانند كرم خوني منجمد،كرم خاكي و توبيفكس خرد شده و كرم سفيد.آنها ميتوانند همديگر خوار باشند.لذا تعداد زيادي از آنها را نبايد در يك تانك نگهداري كرد.در دماي 24 درجه سانتيگراد آنها بايد دو بار در روز تغذيه شوند بطوريكه آنرا ظرف 20 دقيقه مصرف كنند.تا زماني كه به 10 سانتيمتر برسند.تغذيه كمتر ممكن است سبب از دست دادن عضوي يا آبشش شده و سبب مرگ شود.وقتي به 15 سانتيمتر برسند آنها آرامتر خواهند شد.نگهداري و تغذيه آنها در دماي 24 درجه سانتيگراد احتمال رسيدن آنها به طول 24 سانتيمتر را فراهم كرده و رسيدن به بلوغ جنسي را در 6 ماهگي فراهم ميكند.
(سگ های آبی Water dogs)
(سمندرهای ببری Tiger Salamanders)
سمندرهای ببری Tiger Salamanders
اصلیت: آمریکا - کانادا - مکزیک
درجه حرارت: درجه حرارت اتاق
خلق و خو: علاقمند به تعقیب شکار و قورت دادن آن
برنامه کاری: خودش را با وضعیت موجود تطبیق می دهد
نور: ترجیحا" نور کم
حداکثر اندازه: کمی بیشتر از یک فوت
در محل سکونت: نقب زدن را دوست دارد
محل امن: در مکان های فرعی ایجاد شده مخفی می شود.
غذاها: حشرات - ماهی ها - کرم ها
نظافت: دست کم هفتگی
تعداد تخم ها: حدود 50
زمان تولید مثل: اوائل بهار
**************************************************
افسانه: در گذشته های دور، مردم تصور می کردند سمندرها قادرند در درون آتش نیز زنده بمانند. این موجودات، زمانی ظاهر می شدند که مردم چوب های تازه را درون آتش می انداختند چرا که آنها در دل چوب ها مخفی می شدند.
حتی یک نوع بخاری قابل حمل مخصوص سیمان سازی هم
سمندر نام گرفت که البته بخاطر باور به همان افسانه دیرینه بوده است.
طعمه ماهی: در برخی نقاط، سمندرها (البته معمولا" آنها که در مرحله لاروی به سر می بردند) خیلی رایج و ارزان بودند و به عنوان طعمه ماهی فروخته می شدند.
امروزه چندان هم در دسترس و ارزان نیستند: سمندرها، به محل زندگی پرهزینه ای نیاز ندارند، به گرمای خاصی احتیاج ندارند، نور مخصوصی نمی خواهند، غذاهای عجیب و اسرارآمیز لازم ندارند و تا زمانی که آنقدر بزرگ نشده اند که خوی ویرانگریشان هویدا شود، محل زندگیشان را از بین نمی برند.
نگهداری از آنان آسان است ولی .... چندان هم در دسترس نیستند.
سمندر ببری Tiger Salamander
Ambystoma tigrinum در تمام نقاط ایالات متحده - کانادا و مکزیک یافت می شود.
سمندرهای نقاط مختلف از نظر ظاهری تفاوت هایی دارند اما تمامی آنها زمینه بدنشان تیره است با خال هایی به رنگ روشن بجز نوع خاکستری آن که خالهای سیاه دارند.
زندگی پنهانی: شما نمی توانید سمندرهای خود را در طول روز (مثل خرگوش) در حال دویدن در حیاط منزل ببینید.
نور کامل خورشید بدن آنها را بسرعت خشک می کند و باعث مرگشان می شود. بنابراین آنها گردش خود را شبانه انجام می دهند.
همانند دوستان بسیار عزیزشان
کرم ها و
سمندر ها در یک زمان از مخفی گاهشان بیرون می آیند و این باعث خوشحالی سمندرهاست.
رطوبت: اگر مایل به گرفتن
سمندر خود هستید، احتمالا" باید آنها را زیر کنده های پوسیده نزدیک آب پیدا کنید. در پاییز معمولا" زیر برگ های خزان زده درختان که بر زمین ریخته اند مخفی می شوند. برگ ها بدن آنها را مرطوب نگهمیدارند.
دوزیستان: همانند سایر دوزیستان، سمندرها نیز زندگیشان را از درون تخم های محصور در حبابهای ژله ای شروع می کنند.
بچه های
سمندر که با نام سگهای آبی شناخته می شوند، از هر جنبنده کوچکی تغذیه می کنند.
جانوران گوشتخوار: لاروهای
سمندر خیلی زود ممکن است به خوردن ماهی، بچه قورباغه و یا حتی همدیگر عادت کنند. آنها با ولع به خوردن بستگان کوچکتر خود می پردازند و اگر آنها را دستی غذا دهید به خوردن کرم ها و گلد فیش ها علاقه نشان می دهند.
سگ های آبی Water dogs
بچه های
سمندر با نام سگ آبی معروف شده اند. گاهی به آنها توله سگ های گلی Mud Puppies یا سگ های دایناسوری Dinosaur Dogs هم می گویند.
آیا توله سگ های گلی گاز هم می گیرند؟ البته آنها مثل سگ های واقعی گاز نمی گیرند ولی می توانند شما را شگفت زده کنند.
آنها دندان ندارند ولی می توانند انگشتان شما را قورت بدهند. نگران نباشید! نمی توانند جراحتی ایجاد کنند.
آیا ماهی را گاز می گیرند؟ آنها اشتیاق زیادی به بلعیدن ماهی های کوچک دارند.
این سگ دایناسورها وقتی به اندازه 6 تا 8 اینچ می رسند قادرند یک گلدفیش را قورت بدهند.
هیچ گاه یک سگ آبی را به تانک ماهی هایتان اضافه نکیند. چون در آنصورت دیگر ماهی ای در کار نخواهد بود و درعوض شما صاحب یک سگ آبی چاق و خندان خواهید شد.
ضمنا" توله سگ های گلی بزرگتر، سگ های آبی کوچکتر را هم می خورند.
آنها عاشق کرم ها هستند: کرم های خاکی جایگاه ویژه ای در لیست غذایی توله سگ های گلی دارند. آنها همچنین به کرم های سیاه و خونی هم علاقه نشان می دهند (چه زنده، چه منجمد).
یک نکته برای تاکید: سگ های آبی یا همان بچه سنمدرهای ببری در واقع هم خانه های مناسبی برای تانک ماهی های شما نیستند. آنها هر جنبنده (و یا حتی غیر جنبنده ای) را می بلعند.
بچه سنمدرهای خود را در یک تانک مجزا و مخصوص که برایشان تدارک دیده اید، نگهداری کنید. آنها را سیر نگهدارید چرا که ممکن است بر اثر گرسنگی یکدیگر را هم بخورند.
سمندرها علاقه زیادی به گاز گرفتن یکدیگر دارند. در این مواقع سریعاً آنها را از هم جدا کنید.
******************************************
اجازه بدید در اینجا با 3 نوع
سمندر دیگه هم آشنا بشیم، بعد به بحث قبلی یعنی
سمندر ببری بر می گردیم.
---------------------------------------------------------------------------
اکسولتل Axolotl: یک نوع دیگر از
سمندر است که بسیار شبیه بچه سمندرهای ببری (سگ های آبی) است ولی اکسولتل تا آخر عمر ظاهر لاروی اش را حفظ می کند و در همین حالت تولید مثل هم می کند. در واقع اکسولتل یک
سمندر تک زیست (آبی) محسوب می شود.
---------------------------------------------------------------------------
اژدهای آتشین Fire Dragon: بسیار شبیه
سمندر ببری است ولی زیباتر و گران تر. ضمنا" به درجه حرارت کمتر از 70 درجه نیاز دارد.
توجه داشته باشید که این
سمندر نمی تواند همبازی بچه ها باشد چرا که اگر مورد تهدید قرار بگیرد، مواد آلوده و سمی از بدنش ترشح می شود.
بخاطر داشته باشید که بعد از دست زدن به این جانور حتما" دستان خود را بشویید. البته بهتر است که او را به حال خود رها کنید.
این سمندرهای اروپایی از رنگ هایی به مراتب روشن تر و درخشان تر نسبت به
سمندر های ببری برخوردار هستند.
سمندر خالدار Spotted salamander :
************************************************** **********
تفاوت نر و ماده: سمندرهای نر معمولا" طول بدنشان درازتر و دمشان بلندتر از ماده هاست. اندام تناسلی شان نیز در فصل تولیدمثل (اوایل بهار) برجسته می شود.
در مورد سمندرهای آبی هم به این موضوع توجه داشته باشید.
دو
سمندر نزدیک تر نر و سمندری که در دورترین قسمت تصویر قرار دارد ماده است
ماده ها هم در فصل تولید مثل توپر تر و درشت تر می شوند.
محل زندگی بچه سمندرها (سگ های آبی): آنها را به همان صورتی نگهدارید که گلدفیش هایتان را نگه می دارید. آنها به بخاری نیاز ندارند. آب تمیز می خواهند و تانکتان هم اگر بزرگ باشد بهتر است. یک فیلتراسیون خوب، به مقدار زیادی به شما کمک خواهد کرد.
مکان های فرعی در تانک سمندرها: سگ های آبی که زندگیشان به آب وابسته است کم کم به سمندرهای ببری تبدیل می شوند و این یعنی آنها قادر می شوند که در خشکی به زندگیشان ادامه دهند.
در این زمان باید تانک آنها را از آب خالی کنید ولی به مکانی مرطوب برای حفظ رطوبت پوست آنها نیاز دارید.
بعضی از افراد از گل و لای استفاده می کنند. البته
سمندر شما قادر است در چنین مکانی زندگی کند ولی شما دیگر تمایلی به نگاه کردن به او نخواهید داشت. بعلاوه،
سمندر شما به این ترتیب فقط با گل و لای تیره ترکیب می شود.
بهترین مکانی که می توانید برایش فراهم کنید شامل برگ های مرطوب - کود گیاهی + خزه و شن و ماسه است.
محل نگهداری سمندر: هر سنمدر به اتاقی حدود یک فوت مربع برای زندگی و گشت زنی نیاز دارد و صد البته اگر مکان بزرگتری برایش فراهم کنید بهتر است.
یک تانک 10 گالنی می تواند اتاق مناسبی برای 2
سمندر باشد.
آب: شما می توانید در قسمتی از کف تانک آب بریزید یا یک ظرف تخت برایش تهیه کنید و آن را آب کرده، در تانک قرار دهید.
سخت است که چنین ظرفی را با شکلی دکوری برایش تدارک ببینید.
غارها: محل زندگی
سمندر شما اگر بزرگتر باشد بهتر است چرا که می توانید برایش چشم اندازهای زیبایی درست کنید.
غارهای سرامیکی یا صخره ای وقتی به تانک شما اضافه شوند، به
سمندر شما حس زندگی در یک مکان امن را خواهند داد. این مکان را برایش بسازید آنگاه خواهید دید که چگونه از آن استقبال می کند.
سمندر موجودی نیست که در جستجوی نور باشد. او از هر نوری که به طرفش بتابانید، خود را دور می کند.
گیاهان: گیاهان طبیعی خانگی که نیاز به نور کم داشته باشند، اگر به تانک
سمندر اضافه شوند، محل زندگیش را زیبا می کنند.
آنها را تمیز نگهدارید: سمندرها مثل بچه خوک ها غذا می خورند. انتظار می رود که سمندرهای خودتان را بطور هفتگی تمیز کنید.
رفقا: خیلی از مردم دوست دارند سمندرهایشان را بصورت جفت نگهدارند. بطور میانگین، همیشه نمی توانید آنها را جفت بیندازید.
بعضی از مردم هم دوست دارند که انواع دیگر را با سمندرهایشان بیندازند. خوب است ولی باید انواع دیگر از
سمندر شما کوچکتر باشند چرا که ممکن است توسط آنها بلعیده شوند.
وزغ ها - سوسمار ها - قورباغه های درختی و قورباغه های شکم سرخ از این گروه هستند.
اگر نیمی از تانک را از آب پر کنید، آنگاه می توانید بچه وزغ - سوسمار آبی و یا حتی ماهی ها را در طبقه زیرین که از آب پر شده قرار دهید ولی از ناپدید شدن رفقای سنمدرتان شوکه نشوید.
کلام آخر: آنها به شما عادت خواهند کرد و از گرفتن غذا از دستان شما احتمالا" لذت خواهند برد ولی حتما بعد از غذا دادن به آنها انگشتان خود را بشمارید.
اکسولوتل:
نام: اکسولوتل (Axolotl)
نام علمی: Ambystoma mexicanum
طول: 20 تا 40 سانتیمتر
سطح شنا: کف آب
طول عمر: 10 تا 15 سال
همزیستی: به علت مورد حمله قرار گرفتن و زخمی شدن ماهی دیگری نباید با
اکسولوتل نگهداری شود.
تغذیه: لارو قورباغه، حشرات نرم، کرم و ماهیان کوچک و همچنین گوشت چرخ کرده
دما: 14 تا 20 درجه سانتیگراد،
ایدهآل: 18 درجه
دمای زیر 14 درجه باعث تنبلی و کندی فعالیتها و سوخت و ساز کمتری میشود و در دمای پایین
اکسولوتل به دفعات کمتری غذا میخورد و حتی گاهی از غذا خوردن خودداری میکند. باید توجه داشت که
اکسولوتل به مفهوم سایر جانوران دارای خواب زمستانی نیست و تنها سوخت و ساز خود را کاهش میدهد. در دمای بالای 24 درجه
اکسولوتل تحت فشار و استرس قرار میگیرد و اگر چند روز در این دما نگهداری شود، منجر به بروز بیماری خواهد شد. همچنین نواسانات دمایی بیش از چند درجه در طول شبانه روز نیز باعث ایجاد استرس میشود.
PH: 6.5 تا 8 ،
ایدهآل: 7.4 تا 7.6
فضای نگهداری: حد اقل فضای مورد قبول ازای هر
اکسولوتل 45 سانتیمتر طول در یک عرض نرمال میباشد.
ارتفاع آب: حد اقل 15 تا 20 سانتیمتر.
شن: به دلیل عادت اکسولوتل در به دهان بردن شنها و گهگاه بلعیدن آن که گاهی منجر به انسداد روده و مرگ میشود، دانههای شن باید از دهان جانور بزرگتر بوده و حدود 2 سانتیمتر قطر داشته باشد.
نور: اکسولوتل به تغییرات ناگهانی نور مانند روشن شدن چراغ در یک اتاق تاریک حساس است. استفاده از لامپ اضافی در آکواریوم ضرورتی ندارد. اما میتوان در آکواریوم های نمایشی خانگی از لامپ فلئورسنت معمولی استفاده کرد.
دکوراسون: لزوم همسانی فضای آکواریوم با محیط طبیعی وجود ندارد. اکسولوتل بالغ میتواند هر حفرهی 18 تا 35 سانتیمتری را به عنوان لانه اختار کند. در عین حال وجود گیاهان پلاستیکی، غارها، حفره ها، لولهها و ... ضمن اینکه میتواند برای چشم انسان جذاب باشد، به اکسولوتل نیز احساس امنیت میدهد.
اکسولوتل به دلایل چندی نظیر ظاهر عجیب و غریبش، توانایی خارقالعادهاش در ترمیم اعضا و پدیده ای به نام neoteny (رسیدن به بلوغ جنسی در مرحلهی لارو بودن) به موجود اسرار آمیز و محبوبی تبدیل شده است.
توضیحات بیشتر:
این حیوان که به "ماهی راه رونده مکزیکی " مشهور شده در واقع یک دوزیست است و خویشاوندی نزدیکی با
سمندر مکزیکی دارد.
اکسولوتل اهلی در رنگ های متنوعی مانند خاکستری، قهوهای تیره، طلایی آلبینو (با چشمان شفاف) ، سفید آلبینو، سفید با چشمهای سیاه و همچنین گاهی در رنگهای نزدیک به سیاه دیده میشود. همچنین
اکسولوتل خالدار نیز در رنگهای متنوعی وجود دارد. رنگ طبیعی
اکسولوتل وحشی نزدیک به سیاه یا قهوهای شکلاتی است. حتی گاهی به رنگ کرم و هر چیزی بین اینها نیز مشاهده میشود.
قبل از توسعهی مکزیکوسیتی، در حوزهی آبریز مکزیک
اکسولوتل بومی دریاچههای Xochimilco و chalco بوده است. اما از این دو دریاچه امروزه تنها بقایایی از Xochimilco به صورت کانالهایی قابل مشاهده است و هم اکنون
اکسولوتل در لیست گونههای در معرض خطر قرار دارد. هر چند تلاشهایی برای تکثیر و رهاسازی
اکسولوتل به منطور احیاء نسل آن صورت گرفته است، اما مکانهای باقیماندهای که
اکسولوتل میتواند در آن زندگی کند به دلیل روند توسعهی شهرها به شدت در معرض تهدید است و یقیناً روزهای زیادی از زندگی این گونه در محیط وحش باقی نمانده است.
با وجود اهمیت
اکسولوتل در تحقیقات علمی تا به حال شنیده نشده است که آنها از محیط وحش به آزمایشگاهها منتقل شوند. زیرا هر ساله تعداد بسیاری از آنها در اسارت متولد میشوند. مدت زیادی است که
اکسولوتل به دلیل قدرت اعجاب آورش در التیام زخمها و ترمیم اعضا مورد مطالعه قرار گرقته است.
اکسولوتل قادر است عضو از دست داده را کاملا ترمیم کند. جاذبهی علمی دیگری که این حیوان دارد این است که جنینهایش به طور ویژهای بزرگ هستند که کار با آنها را در شرایط ازمایشگاهی آسان میکند. همچنین این جنین ها بسیار قوی هستتند و میتوانند با میزان موفقیت بالایی با قسمتهای مختلفی از سایر نوزادان
اکسولوتل پیوند بخورند و ترکیب شوند.
اکسولوتل به دلایل چندی نظیر ظاهر عجیب و غریبش، توانایی خارقالعادهاش در ترمیم اعضا و پدیده ای به نام neoteny (رسیدن به بلوغ جنسی در مرحلهی لارو بودن) به موجود اسرار آمیز و محبوبی تبدیل شده است. معولاً دوزیستان از مرحلهی تخم به لارو و سرانجام از مرحلهی لارو به بلوغ دستخوش دگردیسی میشوند. اما
اکسولوتل به همراه چند نوع دوزیست دیگر در تمام طول زندگی به صورت لارو باقی میماند. به این معنی که آبشش و بالهاش را حفظ میکند و برآمدگی چشمها، پلکها و سایر ویژگیهای سمندرهای بالغ در
اکسولوتل نمود پیدا نمیکند.
اکسولوتل بیش از لارو سایر سمندرها رشد میکند و در مرحلهی لاروی به بلوغ جنسی میرسد. حیات جانور کاملاً به آب وابسته است و دارای ششهایی ابتدایی میباشد. تنفس به طور عمده توسط آبششها و به میزان کمتری از طریق پوست صورت میگیرد.
مورد توافق عموم است که پدیدهی neoteny یک بازگشت به عقب در روند تکامل محسوب میشود. طبق برخی نظریههااکسولوتل از نسل نوعی
سمندر خاکی وابسته به گونه های
سمندر پلنگی میباشد که به واسطهی برخی تغییرات ناگهانی طبیعت، بلوغ آنها در مرحلهی لاروی صورت گرفته است و احتمالاً به دلیل بعضی از شرایط محیطی پیشرفت و توسعه یافته است. Neoteny گاهی در سمندرها هم یافت میشود، اما سطح پایین ید (که یک عنصر حیاتی در حیوانات برای ساخت هورمون لووتیروکسین که برای رشد و پیشرفت لازم است) یا احتمالاً یک جهش ژنتیکی تصادفی منجر به آن میشود. همچنین تحقیقات نشان داده است که دمای خیلی پایین نیز میتواند مانع تولید این هورمونها و در نتیجه منجر به neoteny شود. در حالیکه neoteny در
اکسولوتل کاملاً ژنتیکی است. اما هنگامی که تحت تأثیر درمان هورمونی قرار بگیرد،
اکسولوتل معمولا شروع به دگردیسی میکند. و در موارد بسیار نادری نیز این دگردیسی خود به خود روی خواهد داد. مانند دگردیسی که در این عکس نشان داده شده است و شباهت زیادی با زیر گونهی مکزیکی
سمندر پلنگی دارد.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
اکسولتل، سمندر آبی / Axolotl / Ambystoma mexicanum نام علمی: Ambystoma mexicanum
نام عمومي: Axolotl یا ajolote ( اکسولتل /
اکسولوتل /
سمندر آبی /
سمندر تک زیست )
خانواده: Ambystomatidae
زيستگاه اصلي: مکزیک
زيستگاه گونه آلبینوی اکسولتل: در اسارت پرورش می یابند.
طول عمر: 10 تا 15 سال
درجه حرارت: در یک آکواریوم بدون بخاری نگهداری شوند.
خلق و خو: معمولا" هم تانکی های خود را گاز می گیرند.
حداکثر اندازه: غالبا" تا 9 اینچ / 23 سانتیمتر رشد می کنند اما ندرتا" به اندازه ای بالغ بر 12 اینچ / 30 سانتیمتر هم رسیده اند.
حجم آكواريوم: در نهایت برای هر اکسولتل 10 گالن / 44 لیتر کافی است.
محل امن: نیاز ندارند.
غذاها: ماهی ها ،
کرم ها
مکمل غذایی: نیاز ندارند.
تعداد تخم ها: عموما" بین 200 تا 600 تخم
زمان تولید مثل: بین 18 تا 24 ماهگی هنگامی که طول بدنشان به 15 تا 45 سانتیمتر / 6 تا 18 اینچ رسیده است.
تهدید: رفقای هم نوع خوار
پیشنهاد: بالغین را پس از تخم ریزی از یکدیگر جدا کنید.
سمندر آبی / Axolotl
نام : Ambystoma mexicanum
Axolotl
نام مترادف :
سمندر مكزيكيMexican Salamander
ماهي راه رونده مكزيكيMexican Walking Fish
مبدا : مكزيك (اساسا درياچه Xochimilco و Chalco)
سمندرها شاخه اي از دوزيستان هستند.يك برداشت نادرست در باره سمندرها اين است كه تصور ميشود آنها مارمولك هستند يا خزنده اند.در حاليكه دوزيستان ، گروه مستقلي از حيوانات هستند.
اكسولوتل axolotol (Ax-oh-lot-ul) در اسارت رنگهاي متنوعي دارد، خاكستري ، تقريبا قهوه اي ،سفيد با لكه هاي سياه،آلبينو طلايي،آلبنو سفيد تا سياه چرده سبزه .
رنگ معمول آن ،رنگ گونه وحشي يعني نزديك به سياه ،قهوه اي شكلاتي ، يا كرم است .اليته نوع ابلق آن در رنگهاي متفاوت وجود دارد
نام اكسلوتل از زبان آزتكي منشا يافته،و به خداي دگرديسي و مرگ مرتبط ميشود.مبدا آنها به دو درياچه آب شيرين زاچيميلكوXochimilco و چالكو Chalcoدر جنوب مكزيكو سيتي بر ميگردد. متاسفانه امروزه ديگر چالكو وجود ندارد و از زاچيميلكو تنها شبكه اي از كانالها و بركه هايي باقي مانده است .آنها در طبيعت به شدت مورد تهديد قرار گرفته اند و اينك در حفاظت قانون قرار دارند.
اكسولتل به دلايل مختلف موجود دلربايي است ،بدليل ظاهر عجيب و غريبش و توانايي در باز زايي ،آنها از تخم به لارو و از ان به شكل بالغ در مي ايند.اكسولتل به همراه تعدادي از دوزيستان براي تمام عمر در مرحله لاروي بسر ميبرند.و باله دمي و آبشش و پوسته ظاهري لاروي را حفظ كرده و خصوصيات سمندرهاي بالغ و چشم و پلك در انها توسعه و تكامل نمي يابد.انها خيلي بيشتر از لاروهاي
سمندر طبيعي رشد ميكنند و در اين مرحله لاروي به بلوغ جنسي ميرسند. آنها تا اندازه 43 سانتيمتر ديده شده اند.اندازه بالغشان معمولا به 20 تا 28 سانتيمتر ميرسد.
حيوان كاملا آبزي بوده .اگرچه داراي ششهاي ابتدايي هستند.آنها از طريق آبشش نفس كشيده و به مقدار كمتري نيز از طريق پوست به اين كار مبادرت ميورزند.انها به تدريج ششهاي ابتدايي شان را توسعه داده تا در زمان لازم توانايي تغيير تبادلات گازي را داشته باشند و از اينروست كه دگرديسي پنهان دارد.
اكسلوتل يا ماهي سيار مكزيكي Mexican Walking Fishيك دوزيست بوده و
سمندر است.انها حشرات و سوسكها و انواع كرمها و ماهيان كوچك را ميخورند.سمندرها بيشتر شب گرد بوده و بايد شبها غذا را به آنها تقديم كرده و صبح باقيمانده آن را خارج كرد .آنها را ميتوان 4 تا 7 بار در هفته تغذيه كرد.
اين سمندرها كاملا به شرايط آبي وايسته اند و ترجيح ميدهند در آب بمانند تا خشكي .يك آكواريوم 30 در 37 در 60 سانتيمتر براي نگهداري دو
سمندر بالغ كافيست.عمق آب زياد مهم نيست.ولي عمق 15 سانتيمتر يا بيشتر توصيه ميشود.
آكواريوم بدون شن دلربايي كمتري دارد ولي تميز كردن آن راحت تر بوده و خطر بلعيده شدن شن و سنگريزه هاي كوچك را به همرا غذا از بين ميبرد .در صورتي كه كف آكواريوم را بخواهيم بپوشانيم بايد به اين نكته توجه داشته باشيم كه مواد آنقدر ريز نباشند كه در هنگام غذاخوردن به همرا غذا ، وارد دهان حيو.ان شود.زيرا آنها دهانشان را به يكباره به مقدار زيادي باز كرده و غذا و انچه در نزديك آن باشد در معرض بلعيده شدن قرار ميگيرد.
در طبيعت دماي آب در زاچيميلكو(زادگاه اين سمندر) به ندرت به بالاي 20 درجه سانتيگراد مبرسد(اين درياچه در ارتفاع بالا قرار دارد)اگرچه دما در زمستان به 6-7 درجه سانتيگراد يا كمتر تقليل مي يابد.در اسارت هر درجه اي بين 14 تا 22 درجه سانتيگراد براي بالغين معقول است .هر درجه اي بالاتر از 25 درجه سانتيگراد به هر دليلي كه باشد بيشتر از چند روز غير مناسب است.حرارت بالا سبب استرس آكسولتل و بي اشتهاي شده و غالبا عفونتهاي قارچي و باكتريايي را به دنبال خواهد داشت.اگر نياز به فيلتراسيون باشد بايد از راه هاي معمولش باشد و آكسولتل در صورت جريان داشتن آب دچار استرس ميشود.در صورتي كه جريان آب يك فيلتر قوي وجود داشته باشد بايد جريانش را كاسته يا پخش كرد تا جريان آب زيادي در تانك بوجود نيايد.نيازي به گياه وجود ندارد مگر اينكه تكثير آن در نظر باشد.بايد از گونه هاي تنومند گياهان يا انواعي كه به راحتي قابل جايگزيني است استفاده كرد زيرا آكسولتل عادت به لايروبي داشته و گياهان ظريف را د رتانك خراب ميكند.مكانهاي اختفا اگرچه لازم نيست ولي ايده مناسبي است.به نظر مبرسد اكسولتل مايل باشد گاه گاهي پنهان شود.نيازي به رژيم روشنايي ندارند مگر اينكه بخواهيم تماشايشان را برايمان راحت تر كنيم.
براي اطمينان از حفظ كيفيت آب بايد تعويض آب بصورت منظم صورت پذيرد. مقدار 20 درصد در هر دو هفته يكبار معمولا كافيست مگر اينكه تعداد زيادي را در يك تانك كوچك نگهداري كرده باشيم يا تغذيه بيش از حد صورت گرفته باشد.در صورت استفاده از آب شير(لوله كشي) بايد نسبت به شناسايي و خنثي سازي مواد مضر در آب (كلرين،كلر امين و فلزات) اقدام كرد
تغذيه :
آكسولتل خورنده حريصي است.او كرمهاي خاكي ،كرمهاي توبيفكس،كرمهاي خوني ،كرمهاي سياه ،سخت پوستاني نظير ميگو ،قطعات ماهي(ماهي شور يا دريايي نباشد)،دل گاو يا گوشتهاي ديگر قرمز،غير مهره داران كوچك نظير حشرات،بچه قورباغه و ماهيان كوچك .(مصرف خوراك زنده) را ميخورد. از دادن دو مورد آخر(بچه قورباغه و ماهيان كوچك)شايد بهتر باشد كه پرهيز شود زيرا اغلب مامني براي انگها بوده كه ميتوانند به آكسولتل انتقال يابد.
غالب آنها پلت هاي غذايي كه بصورت تجاري براي ماهيان آزاد و قزل آل تهيه ميشود را مصرف ميكنند.كه غذاي بسيار عالي است.غذاهاي نظير Tetra's Reptomin نيز خورده ميشوند ولي به دليل شناور بودن خيلي مطلوب نيستند.وقتي آنها در دماي بالاتري نگهداري شوند بايد با نظم و وعده بيشتري غذا داده شوند.مقدار غذايي كه بتواند در مدت 15 دقيقه بخورد، راهنماي مصرف خوبيست.وقتي آنها در دماي 22 درجه سانتيگراد نگهداري شوند به 2-3 روز يكبار تغذيه نياز دارند.
نبايد غذاهاي اضافه را بعد از تغذيه براي پوسيدن در تانك به حال خود گذاشت.
تكثير :
آكسولتل در طي 6 ماه تا يك سال به بلوغ جنسي ميرسد.غالبا به 20 سانتيمتر ميرسد.نر هاي رسيده به بلوغ جنسي داراي كلواك cloaca (منفذ تناسلي )ورم كرده بزرگتري نسبت به ماده ها هستند.ماده ها را تا زمانيكه به سن 18 ماهگي نرسيده اند نبايد جفت زد زيرا اين زمانبست كه آنها به رشد كاملشان رسيده و از لحاظ شرايط جنسي آمادگي مي يابند. تكثير در هر زماني از سال امكانپذير است ولي بيشترين موفقيت در دسامبر و ژانويه(آذر و دي ماه) رخ داده است.در صورتيكه دما در طول سال ثابت نگهداشته شود.،توليد مثل در هر زماني امكان پذير است.جفت گيري معمولا يك تا دو بار در سال در زمستان صورت ميگيرد.تانك تكثير بايد با گياهان آراسته شود(گياهان پلاستيكي بدليل اينكه فاسد نميشوند مناسب هستند) تا آكسولتل ماده تخمهايش را به آن بچسباند.قطعه سنگ پهن و ناهموار بايد در كف تانك قرار داده شود تا نر بتواند اسپرمش را رويش بسپارد.پس از انجام رقص عشق و دريافت كپسول اسپرم توسط ماده بهتر است كه نر را خارج كرد.تخمگذاري حدود دو روز بعد صورت ميگيرد.بسته به اندازه ماده بين 100 تا 1000 تخم ميتواند گذاشته شود .
بعد از تخم گذاري بهتر است كه ماده را نيز خارج كرد.تخمها در دماي 24 درجه سانتيگراد بعد از 14 روز تفريخ ميشوند.لاروها هر غذايي كه به اندازه دهانشان باشد را ميتوانند بخورند.دافني جوان ، كرمهاي بسيار ريز و نوزا د آرتمياي تازه تفريخ شده (بدون پوسته ) غذاي آغازين مناسبي هستند.وقتي لاروها به 3 سانتيمتر رسيدند ميتوانند غذاهاي بزرگتري دريافت كنند.مانند كرم خوني منجمد،كرم خاكي و توبيفكس خرد شده و كرم سفيد.آنها ميتوانند همديگر خوار باشند.لذا تعداد زيادي از آنها را نبايد در يك تانك نگهداري كرد.در دماي 24 درجه سانتيگراد آنها بايد دو بار در روز تغذيه شوند بطوريكه آنرا ظرف 20 دقيقه مصرف كنند.تا زماني كه به 10 سانتيمتر برسند.تغذيه كمتر ممكن است سبب از دست دادن عضوي يا آبشش شده و سبب مرگ شود.وقتي به 15 سانتيمتر برسند آنها آرامتر خواهند شد.نگهداري و تغذيه آنها در دماي 24 درجه سانتيگراد احتمال رسيدن آنها به طول 24 سانتيمتر را فراهم كرده و رسيدن به بلوغ جنسي را در 6 ماهگي فراهم ميكند.
اکسولوتل - Axolotl این حیوان که اکنون کم یاب است، به دلیل نابودی زیستگاهش ، ورود ماهی های گوشتخوار مثل کپور و جمع آوری مجموعه هایی برای تجارت حیوانات دست آموز، به شدت تهدید شده است.
این گونه ظاهر غریبی دارد. باله پشتی اش از عقب سر تا نوک و اطراف سطح زیرین دم درازش کشیده شده است و سه جفت آبشش بیرونی پوشیده از پر نیز دارد. پاها و ساق هایش کوچک و ضعیف اند.
در آب تولید مثل می کند. شمار تخم های این حیوان در زیستگاه طبیعی اش حدود 400 تاست اما ممکن است در اسارت، هزاران تخم بگذارد.
این گونه در حالت طبیعی در مرحله بلوغ جنسی تولید مثل می کند و از آن پس نیز آبشش هایش را حفظ می کند و در آب باقی می ماند. برخی از گونه ها دچار دگردیسی می شوند و به بالغ های بی آبشش و ساکن خشکی تبدیل می شوند.
منبع : اکواپرشین