جام جم آنلاين: مسوولان اداره كل محيط زيست استان اصفهان هشدار دادند كه 90 درصد تالاب بينالمللي
گاوخوني خشك شده و هماكنون تنها لكههايي از آب در اين تالاب ديده ميشود.
در حالي كه پيش از اين كارشناسان نسبت به بحراني شدن وضعيت تالاب بينالمللي
گاوخوني هشدار داده و گفته بودند كه در صورت ادامه اين روند نام اين تالاب در فهرست تغييرات شديد اكولوژيكي تالابهاي كنوانسيون رامسر قرار خواهد گرفت، اما متاسفانه سرانجام 90 درصد از اين تالاب
خشك شد.
به گفته كارشناسان ، هماكنون بيش از 90 درصد وسعت 46 هزار هكتاري اين تالاب بينالمللي
خشك شده است و امسال تنها زهكشهاي منطقه شرق اصفهان و دشت ورزنه و سگزي به تالاب وارد شد.
بررسيها نشان ميدهد، اوضاع نامساعد اقليمي و خشكسالي، بهرهبرداريهاي بيرويه از آب زايندهرود، كاهش آب ورودي به تالاب و افزايش آلودگي آب تالاب ناشي از پسماند صنايع و كشاورزي، تالاب بينالمللي
گاوخوني را با خطر نابودي مواجه كرده است.
براساس گزارشهاي منتشر شده، عمق تالاب بكر
گاوخوني كه از باارزشترين اكوسيستمهاي كشور در فلات مركزي به شمار ميرفت، در مواقع پرآبي بيش از 5 متر بود.
تالاب
گاوخوني در 140 كيلومتري جنوب شرقي اصفهان در ارتفاع حدود هزار و 475 متري از سطح دريا قرار دارد و داراي پوشش گياهي شامل گونههاي متفاوت از جمله ني، لوئي، بارهنگهاي آبي، علف بوريا و انواع جلبك و در فصل مهاجرت ميزبان پرندگان مهاجر همچون فلامينگو و حواصيل است.
همچنين شاخص جهاني عملكرد زيستمحيطي سال 2010 ميلادي در حالي منتشر شده است كه ايران در ميان 163 كشور جهان با 11 پله سقوط نسبت به سال 2008ميلادي در رتبه 78 قرار گرفته است.
براساس گزارش شاخص عملكردي محيط زيست
EPI2010-Environmental Performance Index ايران از ميان 163 كشور جهان با كسب نمره 60 در مقام 78 جهان قرار گرفته است، اين در حالي است كه در سال 2008ميلادي با نمره 76.9 در رتبه 67 جهان قرار داشته است. EPI2010
در 25 شاخص اجرايي و 10 خط مشي دسته و طبقه بر 2 موضوع سلامت محيط زيست و احياي اكوسيستم تقسيمبندي شده است. اين شاخصها معياري براي رسيدن كشورها به شاخصهاي جهاني و سياستگذاري در اين خصوص است. در اين تقسيمبندي ايسلند با امتياز 93.5 و پس از آن به ترتيب سوئيس با امتياز 89.1 ، كاستاريكا 86.4 و سوئد 86 به ترتيب در مقامهاي اول تا چهارم قرار دارند. در اين ردهبندي كشور تركيه بالاتر از ايران و قرقيزستان پس از ايران قرار گرفتهاند.
همچنين كمترين امتياز در اين شاخص به ترتيب متعلق به سيرالئون با 32.1 ، جمهوري آفريقاي مركزي با 33.3 ، موريتاني 33.7 و آنگولا 36.3 بوده است.
براساس اين شاخص، رتبه ايران در ميان كشورهاي خاورميانه و شمال آفريقا پس از الجزاير ، مراكش ، سوريه ، فلسطين، مصر و تونس در مقام هفتم قرار گرفته است كه پس از آن نام لبنان ، اردن ، عربستان و كويت در اين منطقه به چشم ميخورد.
ايران در اين گزارش ، در رابطه با 2 شاخص سلامت محيطزيست از 100 امتياز، نمره 70.21 و احياي اكوسيستم نمره 49.72 دريافت كرده است.
از سوي ديگر سواحل درياي خزر پس از گذشت يك سال بار ديگر شاهد بروز پديده شكوفايي جلبكي است كه براساس بررسيهاي پژوهشكده اكولوژي درياي خزر وابسته به موسسه تحقيقات شيلات ايران در سطحي وسيع و با تراكم انبوه در منطقه بين بابلسر تا نوشهر مشاهده شده است.
براساس اين گزارش، گونه شناسايي شده،
Nodularia spumigena از شاخه سيانوفيتا (جلبكهاي سبز ـ آبي) است كه در زمره سيانوفيتهاي سمي ميباشد. محققان با اشاره به اين كه اين گونه در 29 مرداد سال گذشته نيز مشاهده شده بود، تكرار اين موارد را زنگ خطري براي درياي خزر خوانده و تاكيد كردهاند با توجه به اين كه اين جلبك با توليد سم نودولارين، سلامت حيات وحش، حيوانات اهلي و انسان را به خطر مياندازد لذا بايد از طريق نهادهاي ذيربط آگاهيهاي لازم به ساحلنشينان داده شود.
رئيس پژوهشكده اكولوژي درياي خزر موسسه تحقيقات شيلات ايران سال گذشته در پي بروز پديده شكوفايي جلبكي شيريرنگ در آبهاي رامسر و تنكابن گفته بود: درياي خزر با توجه به عدم ارتباط به آبهاي آزاد، بيش از ساير منابع آبي تحتتاثير رودخانهها و منابع آلاينده محيطي است و تغييرات جوامع گياهي و جانوري درياي خزر در سالهاي اخير نشان ميدهد كه اكوسيستم طبيعي آن بيش از پيش تحت عوامل زيستي (گونههاي مهاجم) و غيرزيستي (ماكرو نوترينتها و آلايندهها) قرار گرفته است.
حوادثي چون شكوفايي وسيع و بيسابقه پلانكتوني در سال 1384 كه در بخش جنوب غربي درياي خزر اتفاق افتاد، با بررسي و مطالعه روي آن مشخص شد كه شكوفايي ايجاد شده مربوط به شاخه
Cyanophyta و جنس Nodularia است.