جام جم آنلاين: سفر به طبيعت پر رمز و راز منطقه هشتادپهلوي لرستان با وجود همه زيبايي هاي آن صحنه مشاهده شکارگاههايي است که در
کنار آب براي صيد پرندگان از جمله کبک ساخته مي شود و اين روايتي است از
کبکهايي که در
کنار آب
تشنه شکار مي شوند.
به گزارش مهر، منطقه هشتاد پهلو با مساحتي بالغ بر سه هزار هکتار در جنوب غربي خرم آباد واقع شده است. حداقل ارتفاع در اين منطقه هزار متر و حداکثر ارتفاع دو هزار و 800 متر از سطح دريا است.
با اين اوصاف زيبايي هاي منطقه هشتادپهلو تنها در اين جملات خلاصه نمي شود چرا که در اين قطعه از طبيعت لرستان حيات بي بديلي از گونه هاي مختلف گياهي و جانوري در جريان است.
منطقه هشتادپهلو طبيعي است که در آن مي توان هم آبشار يافت و هم کوه هاي سر به فلک کشيده اي که در اين فصل سال خنکي را به طبيعت گردان هديه مي کنند.
لرستان سرزمين آبشارهاي بي نظير است اما در اين بين آبشار معروف تاف (نوژيان) که يکي از بلندترين آبشارهاي ايران محسوب مي شود در ?? کيلومتري جنوب شرقي خرم آباد و در قلب منطقه هشتادپهلو قرار گرفته و مثل رگ جوشاني در غرب کشور، به اين منطقه تازگي و طراوت مي بخشد.
آبشار تاف جايي در ارتفاع ?? متري زمين قرار گرفته است و به نوعي يادگاري از روزگاران کهن لرستان است و درست به همين دليل است که به اين نام خوانده مي شود. نوژيان به معناي "آب زندگي" است. نامي درخور يکي از ديدني ترين جاذبه هاي استان لرستان که سهم بزرگي در رونق گردشگري منطقه داشته است.
سفر به طبيعت شگرف هشتادپهلو به همراه اکيپي از محيط زيست لرستان فرصتي براي ديدن زيبايي هاي طبيعت اين منطقه و البته زشتي هاي عملکرد برخي از شکارچيان در اين منطقه بکر بود.
ديدن شکارگاههاي کبک و پرندگان که از آنها با عنوان "کومه" ياد مي شود به ما يادآوري مي کند که اينجا نيز طبيعت از دست شکارچيان زياده خواه در امان نيست و هر روز بايد نگران از دست رفتن جزئي از وجود زيباي خود باشد.
در سفر به هشتادپهلو علاوه بر ارزيابي هاي زيست محيطي منطقه توسط کارشناسان محيط زيست تعدادي از اين "کومه" ها نيز توسط ماموران گارد حفاظت تخريب شد که شايد به نظر تنها چند روز مرگ کبک هاي منحصر به فرد را عقب تر مي اندازد.
کومه ها، شکارگاه هايي هستند که در
کنار چشمه ها و نهرهاي آب ساخته مي شوند و شکارچي با پنهان شدن در آنها هنگامي که پرندگان براي خوردن آب به لب چشمه مي آيند آنها را شکار مي کنند.
مدير کل محيط زيست استان لرستان در حاشيه اين بازديد در اين رابطه اظهار داشت: يکي از روش هايي که پرندگان توسط شکارچيان صيد مي شوند ايجاد کومه ها در
کنار چشمه هاي آب است.
محمد حسين بازگير با بيان اينکه کومه ها توسط شاخ و برگ درختان و سنگ ايجاد مي شوند، افزود: پس از درست کردن کومه ها شکارچيان در ساعات پاياني شب و يا نزديک به صبح به محل کومه مراجعه مي کنند و هنگامي که پرنده براي خوردن آب به چشمه مراجعه مي کند آن را مورد هدف قرار مي دهند.
وي با بيان اينکه برخي از پرندگان در اثر حمله شکارچيان کشته و برخي ديگر زخمي مي شوند، يادآور شد: شکار پرندگان به اين روش جرمي نابخشودني در حق طبيعت است.
مديرکل محيط زيست استان لرستان از اين روش شکار به عنوان روشي ناجوانمردانه ياد کرد و گفت: ما در سفر به هشتاد پهلو علاوه بر شناسايي برخي از کومه هاي ايجاد شده در
کنار چشمه ها اقدام به تخريب و جمع آوري آنها کرديم.
بازگير ادامه داد: همچنين در مراقبتهايي که از اين کومه ها داشتيم برخي از شکارچياني نيز که به محل مراجعه کردند توسط ماموران حفاظت محيط زيست دستگير شدند.
وي عمده ترين پرنده اي که توسط اين روش شکار مي شود را "کبک" دانست و بيان داشت: در صورت استمرار روند شکار کبک در اين منطقه نسل اين گونه زيبا رو به انقراض خواهد رفت.
مدير کل محيط زيست استان لرستان با تاکيد بر اينکه منطقه هشتادپهلو زيستگاه خوبي براي انواع حيوانات محسوب مي شود، خاطر نشان کرد: در حال حاضر ما در اين منطقه انواع حيوانات از جمله پلنگ، خرس، کل، قوچ و انواع پرندگان را داريم.
بازگير عمده پوشش گياهي منطقه را مربوط به درختان بلوط، گلابي وحشي و گون دانست و گفت: يکي از برنامه هايي که در اين راستا در دستور کار قرار دارد بحث ارتقا منطقه هشتادپهلو به منطقه صيد و شکار ممنوع و يا حفاظت شده است.
وي با بيان اينکه در حال حاضر منطقه اطراف کوه تاف يکي از بهترين زيستگاه هاي ميش و قوچ وحشي در لرستان محسوب مي شود، يادآور شد: در
کنار اين مجموعه شگرف يک کوه زيبا به نام کوه "کلاه" وجود دارد که در ارتفاع آن يک آبگير بزرگ که به "گهر کوه کلاه" معروف است نيز وجود دارد.
مدير کل محيط زيست استان لرستان به قله سه هزار متري تاف در قلب هشتاد پهلو اشاره کرد و گفت: در اين کوه زيبا نيزچشمه هاي متعدد و يک آبشار زيبا نيز که آبشار تاف يا نوژيان معروف است وجود دارد.
بازگير به يخچالهاي سنگيني که در زمستان در دل کوه تاف ايجاد مي شوند اشاره کرد و بيان داشت: منطقه هشتادپهلو و کوه تاف مملو از پوشش گياهان و گل هايي است که به اين منطقه زيبايي خارق العاده اي بخشيده اند.
وي به لاله هاي واژگون خودرو در اين منطقه اشاره کرد و يادآور شد: اميد مي رود با ارتقا سطح حفاظت اين منطقه زمينه حراست از اين طبيعت بکر و گونه هاي موجود در آن فراهم شود.
به هر حال هر چند سفر به طبيعت شگفت انگيز هشتادپهلو تجربه اي از درک يکي ديگر از جاذبه هاي بکر و طبيعي لرستان بود ولي به نظر مي رسد حراست از اين جاذبه ها نيازمند توجه ويژه و فرهنگسازي در ميان مردم است.
زيبايي هاي طبيعت بکر هشتادپهلو زماني براي آيندگان حفظ خواهد شد که شکارچيان بدانند با شکار بخشي از اين طبيعت چرخه حاکم بر آن را مختل کرده و آينده اين چرخه را با مخاطره مواجه مي کنند.
کبک هايي که
تشنه در
کنار چشمه ها و نهرهاي آب مي ميرند به واقع قصه تلخ طبيعت بکر سرزمين بهشت وار لرستان است که هر روز در تکرار بي توجهي شکارچيان به ميراث طبيعي اين استان روايت مي شود و روزي اين طبيعت زيبا را به سمت نابودي سوق خواهد داد.