توسط یگان حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان انجام شد:
دستگیری «بازگیرها» در نوار ساحلی دریای عمان
سبزپرس – گروه محیط طبیعی: یگان حفاظت محیط زیست چند شهر استان سیستان و بلوچستان موفق شدند تا دو نفر متخلف را که اقدام به زندهگیری پرندگان شکاری میکردند را به دام انداختند.
به گزارش سبزپرس، «بازگیر» به متخلفانی اطلاق میشود که پرندگان شکاری را زندهگیری کرده و به صورت قاچاق به کشورهای حاشیه خلیج فارس منتقل میکنند. در گویشهای محلی جنوب ایران به این افراد «کواخ» گفته میشود و محلی که آنها برای زندهگیری پرنده استفاده میکنند «کوخه» نامیده میشود.
در چند روز گذشته، اکیپ مشترک یگان حفاظت محیط زیست شهرستانهای ایرانشهر و چابهار حین گشت و کنترل در تالاب خور باهو، یک نفر متخلف که با احداث کوخه و تجهیزات زنده گیری شاهین به کمین نشسته بود را دستگیر کردند.
این اکیپ، متخلف دستگیر شده را به همراه ادوات مورد استفادهاش به جرم «اقدام به شکار و صید غیرمجاز» و «نگهداری یک دلیجه و یک قمری» به مراجع قضایی معرفی کردند.
این گروه در ادامه گشت و کنترل خود در حوزه استحفاظی، فرد دیگری را که در حال خرید و فروش پرنده حمایت شده «کبک جیرفتی» بود، دستگیر کردند و او را تحویل مرجع قضایی «نگور» دادند.
اداره کل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان در اطلاعیهای اعلام کرده که باتوجه به روند پیگیری قضایی این دو پرنده و تنظیم دادخواست جهت مطالبه ضرر و زیان آنها در مجموع 17 میلیون و 720 هزار ریال ضرر و زیان از این متخلفان بابت خسارت به محیط زیست اخذ شده است.
در حال حاضر 12 اکیپ عملیاتی مسئولیت گشت و کنترل و نظارت بر عرصه های خشکی و دریائی نوار ساحلی استان سیستان و بلوچستان را بر عهده دارند که از ابتدای فصل بازگیری تاکنون موفق به
دستگیری 10 متخلف شکار و صید پرندگان شکاری، کشف و ضبط 5 پرنده شکاری زنده و تخریب بیش از 70 کوخه در نوار ساحلی شده اند.
این اداره کل همچنین در اطلاعیه خود آورده که «با اطمینان اعلام میشود که هیچ متخلفی در عرصه پهناور استان امنیت نداشته و یگان حفاظت محیط زیست استان با حضور فعال در مناطق، نظارت کامل خود را بر اجرای قوانین شکار و صید اعمال میکند.»
بازگیری یکی از تخلفهایی است که در استانهای جنوبی توسط عدهای از قاچاقچیان حیوانات انجام میگیرد. از آنجا که معمولا مهرماه مهمترین فصل بازگیری در جنوب ایران است، یگانهای حفاظت محیط زیست نیز، تدابیر ویژهای برای مقابله با این تخلف میاندیشند.
بازگیرها معمولا برای زندهگیری پرندگان شکاری، از دامهای کوچک استفاده میکنند. پرندگان کوچکتر نظیر قمری نیز به عنوان طعمه استفاده میشوند.
البته روش زندهگیری پرندگان شکاری مختلف با یکدیگر متفاوت است. به عنوان مثال برای زندهگیری شاهین، از دلیجه (پرندهای شکاری و کوچک جثه) استفاده میشود. دلیجه درون دام قرار داده میشود و بازگیر خودش را از دید شاهین پنهان میسازد. از آنجا که شاهین برای خود قلمرویی در نظر میگیرد، به محض مشاهده دلیجه در قلمرو خود، به آن حمله میکند. این حمله باعث میشود تا شاهین به دام نزدیک شود و از این طریق بازگیر شاهین زنده را میگیرد.
طبق قانون، زندهگیری و شکار پرندگان شکاری جرم است و از طرف دیگر سازمان محیط زیست نیز به غیر از موارد مربوط به مطالعات و پژوهش، مجوزی برای شکار و زندهگیری این پرندگان صادر نمیکند.