عدم درمان زردی موجب فلج شدن نوزاد میشود.
یک فوق تخصص نوزادان گفت: اگر به موقع زردی نوزاد تشخیص داده نشود میزان زردی در خون افزایش مییابد و به مغز نوزاد آسیبهای جدی وارد میشود.
زهره بدیعی نژاد اظهار کرد: زردی معمولاً در60 درصد نوزادانی که به موقع متولد میشوند و در80 درصد نوزادان نارس طی هفته اول مشاهده میشود.
وی با بیان اینکه رنگ زرد این نوزادان به دلیل تجمع رنگدانهای به نام بیلی روبین در پوست نوزاد است، اضافه کرد: منشاء اصلی بیلی روبین، هموگلوبین خون است.
این فوق تخصص نوزادان یادآور شد: تجربه مادران در تشخیص زردی کودک حائز اهمیت است، زردی چهره نشانه وجود 5 میلیگرم و زردی تا اواسط شکم نشانه 10 تا 15 میلیگرم و زردی اندام و کف دست و پا نشانه وجود 20 میلی گرم بیلی روبین در دسیلیتر خون نوزاد است.
وی خاطرنشان کرد: معمولا نوزادان در روز اول تولد، بیماری زردی ندارند ولی در صورت پدیدار شدن این حالت در این روز، این آسیب جدیتر میشود. به همین دلیل باید 48 ساعت پس از تولد نوزاد حتما برای اطمینان از سلامت نوزاد اقدام شود.
این دانشیار گروه اطفال دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به اینکه مهمترین روش برای کاهش زردی نوزاد تغذیه مداوم با شیر مادر است، افزود: بیلی روبین توسط کبد دفع میشود و خوردن شیر مداوم نوزاد با شیر مادر مدفوع نوزاد را افزایش میدهد و بیلی روبین سریعتر از بدن نوزاد دفع میشود.
بدیعی نژاد با بیان اینکه آسیبهای مغزی مهمترین آسیب زردی در نوزاد است، اذعان کرد: با ایجاد زردی در نوزاد ممکن است با افزایش میزان سم بیلی روبین در خون از سد خونی مغز بگذرد و در بخشهایی از مغز رسوب کند و چون قابل برگشت نیست موجب معلولیت و فلج شدن نوزاد شود.
وی افزود: پزشکان باید میزان بیلی روبین نوزاد را پس از تولد بسنجند، زیرا اگر مقدار زردی نوزاد افزایش یابد عوارض این عارضه به صورت جسمی و ذهنی بروز میکند.
بدیعی نژاد گفت: علائم نوزادانی که زردی آنها به موقع تشخیص داده نشود و درمان نشوند شامل خواب آلودگی، گریه با صدای بلند، انحراف در صورت است و با وجود این علائم بیشتر این نوزادان میمیرند و یا در صورت زنده ماندن دچار فلج مغزی و عقب ماندگی ذهنی میشوند.