1- موقعیت فعلی اثر:
شهرستان کلیبر، بخش مرکزی، 65 کیلومتری شمالغربی کلیبر، روستای ایلانکش.
2- تاریخچه و وجه تسمیه اثر:
این خانه به اسم بانی و کدخدای این روستا (قهرمانی) معروف می باشد. بنا به گفته اهالی قدمت خانه به 150 سال برمیگردد. این بنا چندین سال است متروکه مانده و در طی سالیان قبل توسط افراد غیر به آتش کشیده شده و سقف بخشی از بنا از بین رفته است.
3- نوع و توضیحات مالکیت اثر:
مالکیت بنا خصوصی است و در اختیار وراث آقای حسین قهرمانی است.
4- ویژگی اثر:
ویژگی بارز این بنا در سبک معماری آن است که سبک خاص معماری منطقه می باشد، همچنین از اینکه خانه کدخدا و بانی روستا می باشد حائز اهمیت است.
5- مشخصات بنا (تزئینات، نوع مصالح، ابعاد و اندازه ) :
این بنا پلانی به ابعاد 4/8 در 9/7 متر دارد و در دو طبقه احداث شده است. مصالح به کار رفته در بنا سنگ لاشه و سنگهای تراش دار و ملات گل آهک می باشد. پوشش سقف هر دو طبقه از چوبهای جنگلی مستحکم می باشد. بنا فاقد تزئینات خاص معماری است.
6- توضیح دخل تصرفات انجام شده و مشهور در اثر:
در سالهای قبل در اثر آتش سوزی عمدی بخشی از سقف خانه فروریخته و بخشی از ایوان پوشیده شده است الحاقاتی نیز در ضلع غربی بنا دیده می شود.
روستای ایلان کش
موقعیت جغرافیایی :
ده از دهستان میشه باره، بخش مرکزی، شهرستان
کلیبر که در 46 درجه و 52 دقیقه و 2 ثانیه طول جغرافیایی و 38 درجه و 55 دقیقه و 7 ثانیه عرض جغرافیایی واقع شده است.
روستا در 65 کیلومتری شمالغربی
کلیبر قرار گرفته است.
راه فعلی روستا خاکی بوده و با یک مسیر نیمه کوهستانی با فراز و نشیب زیاد در دل دره ای سرسبز بسان نگینی خودنمایی می کند. از فراز کوهها که به ته دره خیره می شویم، راه دسترسی به روستا بسیار مشکل مینماید، در حالیکه بعد از طی کردن پیچ وخم یک جاده خاکی وارد روستا می شویم که مردمانی زحمتکش و بی ادعا در آن به گذران زندگی می پردازند و از طریق دامداری، کشاورزی و قالیبافی، به امرار معاش مشغول هستند.
آب چشمه ها در جای جای روستا در حال جوش و خروش است که جلوه خاصی به روستا بخشیده اند.
در حال حاضر با توجه به گفته اهالی روستا تعداد 6 خانوار در آن به زندگی می پردازند در حالیکه بیشتر اهالی در طی سالیان متمادی با توجه به امکانات کم اقدام به مهاجرت نموده اند.
در بافت روستا خانه ای قدیمی وجود دارد که در بین اهالی به خانه قهرمانی که بانی و سازنده این بناست معروف است. این خانه در دو طبقه با پلانی مستطیل شکل، رو به شمال بنیان نهاده شده است که رو به شمال و مشرف به دره ای کم عمق می باشد. مصالح این بنا بیشتر از سنگ لاشه و سنگهای پاک تراش و ملات آهک و گل و ماسه می باشد. سقف هر دو طبقه از چوبهای جنگلی مستحکم ساخته شده است. در قسمت ورودی طبقه پایین سردری تمام سنگی به صورت خوش تراش برزیبایی این بنا افزوده است. درحال حاضر در نمای این بنا تغییراتی انجام شده که شکل واقعی آنرا تغییر داده است. و همچنین الحاقاتی در ضلع غربی بنا دیده می شود.
در قسمت بالکن بنا قطعه ای چوبی معروف به ول (val) وجود دارد. که در کارهای کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد و در اصل یکی از کهن ترین خرمن کوبهای آذربایجان به حساب می آید.