تنوع زیستی استان یزد بیشتربه لحاظ دارا بودن گونههای جانوری بومی و دارا بودن ارزش حفاظتی انواعی از گربهسانان مانند پلنگ اهمیت بسیاری دارد.
“مریم عابدینی” کارشناس محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان یزد در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) – منطقه یزد، اظهار کرد: پلنگ دارای جثهای بزرگ، بدنی عضلانی ولی نرم و قابل انعطاف، سری پهن و گوشهایی کوچک و گرد است. رنگ موهای پشت بدن سفید تا کرم متمایل به نارنجی است و سطح پشت و پهلوها از خالهای تو خالی (برخلاف یوزپلنگ که خالها توپرهستند) و سر، گردن، روی دستها و پاها و زیر بدن از خالهای توپر پوشیده شده است.
وی با بیان اینکه این گونه در اکثر زیستگاههای کشور اعم از جنگلی، کوهستانی، بیابانی، استپی مشاهده شده است، ادامه داد: پلنگ به صورت انفرادی زندگی میکند و قلمرو خود را به وسیله ادرار مشخص میکند. معمولا آرام و با سرعت کم حرکت میکند ولی به آسانی در مواقع لزوم نظیر شکار کردن میتواند سرعت خود را به بیشتر از ۶۰ کیلومتر در ساعت افزایش دهد.
عابدینی ادامه داد: حس شنوایی این حیوان بسیار قوی است. خوب شنا میکند و این حیوان بزرگ به آسانی تا سه برابر وزن خود را از صخرهها بالا و یا به بالای درخت حمل میکند.
وی گفت: گونههایی مانند کل و بز، قوچ و میش، آهو، گراز، تشی، پایگا، دام اهلی و سگهای گله به عنوان طعمههای این گونه محسوب میشوند.
این کارشناس محیط طبیعی در خصوص عوامل تهدید این گونه ارزشمند، اظهار کرد: پلنگها در ایران دشمن طبیعی خاصی ندارند، چون خود این حیوان بزرگترین گربهسان ایران است و سایر گربهسانان، گرگها و کفتارها نیز توان مقابله با آن را ندارند. فقط گاهی تولههای پلنگ توسط سایر گوشتخواران شکار میشوند و علاوه بر آن بلایای طبیعی مانند سیل، آتش سوزی جنگل و خشکسالی نیز از دیگر تهدیدهای طبیعی برای زیست این حیوان محسوب میشوند.
وی عواملی نظیر کاهش طعمه، آغشته کردن لاشه حیوانات شکار شده به مواد سمی، شکار غیر مجاز، تصادفات جادهای، از بین بردن زیستگاه و …، را از عوامل اصلی کاهش جمعیت پلنگ ذکر کرد و افزود: این عوامل سبب شده در برخی از مناطق این حیوان به کلی نابود شود.
این کارشناس محیط طبیعی، گفت: در اکثر مناطق کشور اعم از ارتفاعات البرز تا تپه ماهورهای کویر مرکزی، هر کجا که طعمه مناسب به خصوص کل و بز وجود داشته باشد زندگی میکند.
وی در مورد پراکندگی پلنگ در استان یزد، خاطرنشان کرد: این حیوان در پناهگاه حیات وحش نایبندان طبس، منطقه حفاظت شده کالمند بهادران مهریز و منطقه حفاظت شده کوه بافق مشاهده شده است.