محمدي زاده با مهر مطرح کرد:
تالابهاي خشک شده
احيا مي شود
ايرن: رئيس سازمان حفاظت محيط زيست آخرين وضعيت
تالابهاي انزلي، گاوخوني، پريشان، هامون، چغاخور، شادگان، طشک، گندمان، هورالعظيم را تشريح کرد و از اقدامات جدي براي احياي
تالابهاي خشک شده خبر داد.
محمد جواد محمدي زاده در گفتگو با مهر، اقدامات سازمان محيط زيست براي تالاب انزلي را شامل تشکيل ستاد اجرايي احياي تالاب انزلي با مسئوليت معاون اول رئيس جمهور و همچنين فعال شدن کميته استاني با مسئوليت استاندار گيلان و تخصيص اعتبار براي احياي تالاب عنوان کرد و گفت: اعتباري معادل 90 ميليارد تومان براي 10 سال در نظر گرفته شده که 2/7 ميليارد تومان آن در سال جاري هزينه مي شود.
وي اضافه کرد: اين اعتبار براي لايروبي بخشهايي از تالاب، کاهش حجم تودههاي ني براي تنفس و باز زندهسازي تالاب و ايجاد فرصتهاي مناسب براي لانه گزيني پرندگان مهاجر (در حال حاضر انبوهي نيها اين امکان را کاهش داده است) در نظر گرفته شده است.
رئيس سازمان محيط زيست تاکيد کرد: استانداري گيلان نيز با اعتباري معادل 900 ميليارد تومان سيستم فاضلاب کل شهرهاي حوضه انزلي را در دست اجرا دارد. همچنين در قالب پروژه اي مشترک با جايکا (سازمان همکاريهاي بينالمللي ژاپن) بخشهايي از عمليات احيا تالاب، به ويژه در بخش ارتقاء مشارکت مردم و ساماندهي فعاليتهاي تالاب انجام مي شود.
وي همچنين در مورد تالاب گاوخوني گفت: تالاب گاوخوني از پديده خشکسالي و وروديهاي آب از زاينده رود رنج ميبرد.
محمدي زاده همچنين تالاب پريشان را يکي از تالابهايي دانست که به طور کامل به آبهاي زيرزميني وابسته است و در مورد آخرين وضعيت اين تالاب افزود: در طرح حفاظت از
تالابهاي ايران با همکاري دستگاههاي ذيربط مطالعاتي در مورد اين درياچه انجام شده است. کل آب مورد نياز اين تالاب در سال حدود 50 ميليارد متر مکعب برآورد شده که بخش عمدهاي از آن توسط آبهاي زيرزميني تامين مي شود.
به گفته، رئيس سازمان محيط زيست در حال حاضر بيش از 949 چاه در حاشيه تالاب پريشان وجود دارد که حدود 300 حلقه از آنها غيرمجاز هستند
وي تاکيد کرد: در حاشيه تالاب پريشان بيش از 12 چشمه وجود داشته که در حال حاضر يک دهنه از آنها فعال است. اين تالاب متاسفانه با تداوم اين شرايط و خشکسالي شديدي که در بخشهاي عمدهاي از استان فارس وجود دارد
خشک شده و سازمان در قالب طرح حفاظت از
تالابهاي ايران و با همکاري جوامع محلي اقدام به احياي بخشهاي کوچکي از تالاب کرده تا تنوع زيستي منطقه به سرعت احياء شود.
وي موضوع مديريت بهرهبرداري از آبهاي زيرزميني منطقه را مسئله با اهميتي دانست و گفت: در حال حاضر در کميته اي محلي، مديريت تالاب پريشان در دستور کار قرار دارد. البته طبق روال شرکت آب منطقهاي استان فارس و اداره امور آب اقدامات لازم براي مسلوبالمنفعه کردن چاههاي غيرمجاز انجام دادهاند.
رئيس سازمان محيط زيست ايران تاکيد کرد: بايد مشورتهاي لازم با جوامع محلي انجام شود و به يک جمعبندي مشترک با مردم در اين زمينه برسيم. زيرا در حال حاضر خود جوامع محلي نيز از بهرهبرداري بيرويه از آبهاي زيرزميني و
خشک شدن تالاب پريشان آسيب ديدهاند و خودشان نيز در پي حل مشکل هستند.
محمدي زاده همچنين زندگي و معيشت مردم را گره خورده با بقاي تالاب پريشان ارزيابي کرد و افزود: به باور سازمان حفاظت محيط زيست ظرفيت لازم براي مشارکت در مديريت آبهاي زيرزميني حاشيه تالاب پريشان وجود دارد. در اين رابطه در هفته آينده چندين جلسه در سطح منطقه پيشبيني شده که اميدواريم زمينههاي لازم براي همکاري مشترک در اين رابطه ايجاد شود.
وي در مورد تالاب شادگان گفت: خوشبختانه زهابهاي ورودي کشت و صنعتها و نيشکر جنوب اهواز با توجه به گذشت زمان و شيرين شدن خاک از کيفيت بهتري برخوردار هستند و آب قابل ملاحظهاي براي تالاب تامين شده است.
معاون رئيس جمهور اضافه کرد: براي تالاب شادگان نيز در قالب طرح حفاظت از
تالابهاي ايران با همکاري تمامي ذينفعان دولتي، غيردولتي و جوامع محلي برنامه مديريت جامع براساس رويکرد مديريت زيست بومي تدوين شده که در مرحله تصويب قرار دارد. همچنين با همکاري شرکت آب و برق خوزستان کارگروه مديريت پايدار منابع آب و کشاورزي حوضه آبخيز تالاب شادگان تشکيل است که همانند درياچه اروميه و تالاب پريشان اين کارگروه مشترک فرآيند محاسبه نياز آبي تالاب شادگان و برنامهريزي مديريت منابع آب حوضه و کاربريهاي مختلف جهت تامين آن را بر عهده دارند.
وي وضعيت
تالابهاي خشک شده طشک و بختگان را نيز مورد بررسي قرار داد و گفت: مشکل اين دو تالاب مربوط به عامل خشکسالي و عوامل انساني است که با وزارت نيرو در جهت تعامل بيشتر براي رهاسازي آب از درياچههاي پشت سدها انجام شده است و ابلاغ لازم از طرف آن وزارتخانه به سازمانهاي تابعه صورت گرفته است.
همچنين بخشي از تالاب طشک که قبلاً توسط زهکشي
خشک شده بود، مجدداً با مسدود کردن کانالهاي زهکشي احياء شده است. وسعت اين منطقه در حال حاضر حدود 10 هکتار است.
محمدي زاده وضعيت تالاب گندمان را به علت خشکساليهاي اخير رو به خشکي توصيف کرد و گفت: چمنزارهاي مرطوب اين تالاب تخريب شده بود که با انجام مکاتبات لازم با محيط زيست استان از اين امر جلوگيري شد.
وي بخش ايراني تالاب هورالعظيم را بدون مشکل دانست و اضافه کرد: هورالعظيم مشکل چنداني ندارد و خروجي آب سد کرخه جوابگوي نياز آبي بخش ايراني است.