سگ ها متاسفانه در اغلب نژادها اجسام مختلف اطراف خود را در دهان قرار می دهند.که این خصوصیت رفتاری می تواند در اکثر موارد خطر ناک و مسمومیت زا می باشد. این مورد میتواند در حد انباشتگی مواذ غیر قابل هضم در معده که یا برای حیوان مشکل زا می شود یا اینکه سبب بروز آسیب های دهانی ،ایجاد مسسمومیت های خفیف که با اقدامات اورژانس درمان شده یا در بعضی موارد نیز متاسفانه غیر قابل درمان می باشد که موجب از بین رفتن حیوان می گردد.
علامت بالینی در
مسمومیت ها بستگی به مواد سمی دارد.که شامل بی حالی،تلوتلو خوردن،ضعف،اسهال و استفراغ و بروز علائم دستگاه گوارش نظیر دلدرد یا حالت تهوع و در بعضی موارد پیشرفته از پا افتادن حیوان تغییر رنگ مخاطات و زخم در ناحیه دهان همچنین در اورژانس های کلیوی که متاسفانه در کشور ما امکانات اورژانس(دیالیز) در این موارد بسار ضعیف می باشد منجربه مرگ حیوار بعلت ایجاد نارسایی حاد کلیوی می باشد..
اقدامات اولیه
اغلب موارد صاحبان حیوان با
سگ یا گربه زمین گیر یا بی حال مواجه شده که بی اطلاع از بلع مواد سمی توسط حیوان می باشند.مطلبی که بسیار مهم است این است که می توانید با بررسی سریع منزل و مشاهده پس مانده دارو یا اجسام بلعیده شده توسط حیوان کمک بسزایی به دامپزشک اورژانس نمایید ،نکته بسار مهم این است که همیشه باید یک مرکز اورژانس شبانه روزی را شناسایی نموده و اولین گام شما مشاوره از دامپزشک اورژانس باشد.دامپزشکان اورژانس اصولا" مهارت خاصی در مدیریت بیماران در زمان کوتاه دارند و وظیفه ایشان تثبیت بیمار و ارجاع آنها به متخصص داخلی جهت برسی های تخصصی ثانویه می باشد، چرا که در اغلب موارد
مسمومیت ،تاثیرات ثانویه داروها و مواد سمی روزها و هفته ها بعد خود را نشان می دهند.این مهم که حتما حیوان بعد از رهایی از مرگ و تثبیت توسط دامپزشک کشیک اورژانس باید زیر نظر متخصص داخلی باشد امری اجتناب نا پذیر می باشد.
معرفی بعضی از مواد سمی موجود در منزل با ترکیب هیدروکربن
لوله باز کن ها و تمیز کننده های فضلاب
گاز پاک کن
تمیزکننده های سرویس بهداشتی
گرانول ها و قرص های ماشین ضرفشویی
ضدعفونی کننده ها و مایع لباس شویی
نفت
بنزین
تینر نقاشی
پاک کننده های رنگ و پولیش
آب قلیایی
انواع پولیش ها
سود سوزآور
وایتکس و محلول های کلره
محافظ چوب
براق کننده های گیاهان
نفتالین
در صورتی که حیوان به این مواد دسترسی پیدا کرد
آرامش خود را حفظ کرده و فورا" با مرکز اورژانس تماس بگیرید راهنمایی های تخصصی تر را بسته به نوع ماده شیمیایی را به شما خواهند داد
حیوان را از محیط دور نموده و فورا دهان و بدن حیوان را با آب سرد بشویید
تنفس حیوان را کنترل کرده و در صورت عدم وجود تنفس حیوان را احیا نمایید
اگر حیوان دچار لرزش و تشنج شد فورا " به محیطی آرام منتقل کرده و لوازم منزل و هرآنچه که امکان آسیب رساندن به حیوان را دارد از وی دور نمایید.
همیشه در اسرع وقت حیوان را به مرکز اورژانس مجهز منتقل نمایید.چراکه شستشوی معده و اقدامات تخصصی که از جذب سموم جلوگیری می کند می تواند به حیات حیوان کمک کند.
دستورالعمل برای
مسمومیت با اسید، قلیایی و فرآورده های نفتی:
در صورتی که حیوان خانگی شما موادی سوزاننده (اسید یا باز ) را بلعید. هرگز اقدام به خوددرمانی نظیر خنثی سازی این مواد را در منزل نکنید.چرا که این عمل خود می تواند واکنش شیمیایی نشان داده و در آینده برای حیوان خود خطر ناک باشد. فلاش کردن شستشوی دهان با دوش حمام و شیر سینک ظرفشویی 15 تا 20 دقیقه با آب سرد می تواند کمک کننده باشد بشرطی که داخل د هان فرو برده نشود. که خود می تواند سبب ورود آب به ریه ها ، خفگی یا پنومونی استنشاقی گردد.
هرگز اقدام به القاء استفراغ در منزل نکنید. چراکه آنچه شما برای نجات حیوان انجام می دهید می تواند برا او خطر ناک باشد. در صورت نیاز دامپزشک مرکز اورژانس شما را راهنمایی خواهد کرد
سوختگی ها ی دهان مدت زمانی طول می کشد تا علائم بالینی نشان دهد لذا در ابتدا اگر مشاهده نکردید بدین معنی نیست که آسیب وارد نشده و همچنین ممکن است آسیب در ناحیه حلق و مری اتفاق بافتد.ُ
اگر حیوان نا آرام یا بی حال است فورا" دامپزشک او را در جریان قرار دهید یا با مرکز شبانه روزی تماس بگیرید
همانگونه که گفته شد در موارد بلع مواد نفتی نیز هرگز خود اقدام به القاء استفراغ نکنید.چرا که بالقوه این موارد خطر پونومونی استنشاقی را افزایش می دهند. و وضع حیوان بد تر خواهد شد.
در صورتی که حیوان حتی اقدام به زبان زدن به مواد نفتی یا سمی نمود اولین کار شما شستشو با آب سرد می باشد.
نکات مهم دیگر که باید در نظر گرفته شود:
در صورتی که دامپزشک شما ،پیشنهاد القاء استفراغ را داد حتما از پیروکسید اکسیژن تازه استفاده نمایید،هرگز از محلول تاریخ مصرف گذشته استفاده نکنید. از محلول های تهوع آور یا محلول نمک که در منزل یافت می شود هرگز سرخود استفاده نکنید چرا که براحتی وضع حیوان را بدتر خواهید کرد.
از تجویز خودسرانه ذغال فعال جدا " خودداری فرمایید.چراکه شما هرگز نمی توانید در درمان بدون نظر دامپزشک خود موفق باشید
در صورتی که دامپزشک شما در دسترس نمود با تلفن اورژانس شبانه روزی 22843643 تماس بگیرید.
راه کار های پیشگیری
سگ شما دقیقا" همچون کودک بسیار کنجکاو می باشد
لذا آموزش دادن به حیوان بهترین راه کار جهت جلوگیری از اینگونه حوادث می باشد.
سگ ها همیشه محل زندگی خود را دقیقا" بررسی می کنند ،بنابراین شما همیشه باید از اینکه هیج ماده یا وسیله خطرناکی در دسترس آنها نباشد یقین داشته باشید. از جمله قرار دادن تمام مواد سمی در کمد مخصوص، دور کردن داروها از دسترس و بینی حیوان.
هرکز به حیوان اجازه بازی در محل هایی که مواد شیمیایی وجود دارد را ندهید.
پارکینگ خودرو از بنزین و مشتقات نفتی پاک نگهدارید.همچنین محلول ضد یخ را که بسیار شیرین و مورد علاقه
سگ هاست را دور از دسترس قرار دهید.نشتی مایع رادیاتور خودرو را در اسرع وقت بگیرید.
جدا کردن داروهای انسان از حیوانات بسار مهم می باشد چراکه گاهی به اشتباه ممکن است مصرف شود.
هرگز داروها را در کیسه پلاستیکی نگهداری نکنید.براحتی
سگ ها کیسه ها را باز می کنند و محتویات آن را می بلعند.
قوطی های داروی هفتگی خود را گرچه عموما" دربسته می باشند از دسترس دور نگهدارید
در پایان امید است با رعایت اصول ایمنی و حفظ شرایط مناسب از آسیب دیدن حیوان خانگیتان جلوگیری بعمل آید.