سبزپرس- گروه محیط طبیعی؛ لیلا مسروری: با ابتکار اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان و به دعوت و میزبانی اداره حفاظت محیط زیست بندر انزلی با حضور مقامات ارشد شهرستان، پرسنل شهرداری بندر انزلی، جمعیت هلال احمر، نیروی دریایی و اعضای سازمان مردم نهاد انجمن طرفداران توسعه انزلی به رغم نامساعد بودن هوا، عملیات نمادین پاکسازی حاشیه تالاب انزلی به نشانه اراده جمعی برای احیا و ارتقا تالاب بین المللی انزلی برگزار شد.
به گزارش خبرنگار سبز پرس در این مراسم رییس اداره محیط زیست انزلی با خوشامد گویی به حضار از بسته شدن محل دپو زباله بشمن به عنوان یک حرکت بسیار ارزنده در روزهای نزدیک به مناسبت تقویمی دوم اردیبهشت یاد کرد.
اکبر میغی گفت: اراده مدیر کل حفاظت محیط زیست استان و همراهی ارزشمند فرماندار و البته همکاری شهردار موجب شد تا این مهم میسر شود که پس از 30 سال محل بد منظر تخلیه زباله بشمن در مجاورت تالاب مسدود شود.
تالاب انزلی خط قرمز ما است
مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان که هفت ماه از آغاز فعالیت وی در استان می گذرد، گفت: اعتقاد من این بوده و هست که تالاب متعلق مردم و بهره بردارانی است که سالهای سال کنار تالاب زندگی و از آن ارتزاق می کنند و این حق طبیعی است که هیچ کس نمی تواند از مردم بگیرد؛ اما از طرفی شاهدیم رشد و توسعه نامتوازن صنعتی، تالاب را دستخوش تغییراتی کرده که بهره برداران تالاب بدون آنکه در آن نقشی داشته باشند، متضرر هم شده اند و اثرات آن دامنگیرحاشیه نشینان تالاب و مردم انزلی شده است.
وی با اشاره به زباله هایی که در بالا دست به داخل رودخانه ها ریخته می شود و همراه روان آبها وارد تالاب انزلی می شود، گفت : امروز ما اینجا جمع شده ایم تا به دوستان ساکن بالادست یاد آوری کنیم که رعایت نکردن مسئله پاکیزگی محیط زیست و عدم توجه به ملاحظات زیست محیطی چگونه می تواند دیگران را دچار زحمت و زیان کند.
امیر عبدوس با اشاره به پساب ها خصوصاً پساب های شهر صنعتی رشت گفت: شهر صنعتی رشت یکی از نخستین شهرکهای صنعتی است که در طول سالها رشد کرده اما در کمال تعجب هنوز تصفیه خانه مرکزی ندارد و به نظر می رسد که برای تغییر این وضعیت برنامه ای هم نیست و به سادگی فرصتهایی چون سه دوره سفر ریاست جمهوری را برای جذب اعتبار از دست دادند. از طرفی از همین شهرک برخی صنایع به ما مراجعه می کنند که نمی توانند هریک به تنهایی واحد تصفیه جداگانه ای داشته باشند و شهرک نیز در ازای عوارضی که می گیرد خدماتی که باید را نمی دهد. به عبارتی چون تصفیه خانه مرکزی وجود ندارد، سیستم پیش تصفیه هم عملکرد موثری نداشته و نتیجه اینکه پساب های صنعتی راهی تالاب انزلی می شود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان تاکید کرد: در خصوص مسئله ورود این پساب ها به تالاب علیه مسئولانی که نسبت به انجام وظیفه خود درطول سالیان گذشته کوتاهی کرده اند پی گیری قضایی انجام خواهیم داد. بدیهی است که تالاب انزلی خط قرمز ویژه ما بوده و در مورد پسماندها و پساب ها از تمام انرژی و ظرفیتهای قانونی خود استفاده می کنیم تا با کمک دستگاههای اجرایی و سازمانهای مردم نهاد برای نجات تالاب اقدام کنیم . وی همچنین از عبداله پور فرماندار انزلی برای همراهی در مسدود کردن محل دپو زباله بشمن تشکر کرد.
جفای مدیران پیشین در حق تالاب
همچنین در این مراسم امام جمعه انزلی که همیشه پیگیری خاصی نسبت مسائل زیست محیطی شهر دارد، گفت: نه پساب رشت و شهر صنعتی بلکه پساب ها و فاضلاب 16 شهرستان گیلان به تالابی می ریزد که شناسنامه ملی و سند مباهات ما است!
سید داوود موسوی گفت: این فاجعه بزرگی است که عمق تالاب از بیش از 12 متر در بعضی نقاط به کمتر نیم متر رسیده است.
وی با تحسین مسدود شدن محل دپوی زباله بشمن در مجاورت تالاب انزلی گفت: از این محل که حتی جای نفس کشیدن برای انسان نبود سالیان طولانی شیرابه آلوده راهی تالابی شده که زیستگاه پرندگان و زایشگاه ماهیان است و این واقعا چیزی نیست جز جفای مدیران پیشین که دیدند و اقدامی نکردند و ما خوشحالیم که با شدت و همت اداره کل حفاظت محیط زیست همکاری فرماندار و مسئولان قضایی نقظه پایانی بر این سهل انگاری ها گذاشته شد.
امام جمعه انزلی با اشاره به پروژه احیای تالاب افزود: خوشبختانه اعتبار خوبی برای این امر تخصیص شده است، سال هم سال جهاد اقتصادی است آگاه باشیم تا سریع این مهم را به اجرا برسانیم تا مشمول زمان نشود.
وی از استانداری و فرمانداران 16 شهرستان گیلان خواست تا با جدیت پی گیر ساماندهی پساب ها و فاضلابهایی که همگی راه به تالاب انزلی باز می کنند، بوده و مانع ورود زهر آبهای آلوده به تالاب شوند.
ساماندهی شنبه بازار الویت ما پس از بشمن
فرماندار انزلی نیز در ابتدای سخنان خود با تقدیر از پی گیریهای مجدانه اداره کل حفاظت محیط زیست و مدیر جوان حفاظت محیط زیست انزلی گفت: از بدو شروع به کار در شهرستان مورد بشمن دغدغه خاطر ما بود و حالا ماهم علاوه بر شهرداری بودجه ای را اختصاص داده ایم که این محل هرچه سریعتر به سازی و تبدیل به فضای سبز شود.
نادر عبداله پور ساماندهی شنبه بازار انزلی و خصوصا وضعیت فاضلابهای آن را الویت کاری در سال 90 اعلام کرد و گفت: مورد دیگری هم که از تمام مسئولان می خواهم سریع در آن ورود کنند بحث تفکیک زباله از مبدا است و باید تا پایان سال 90 اقدام مقتضی در این مورد ضورت بگیرد.
وی تاکید کرد: اگر مدیریت پسماند به درستی محقق شود، بعید به نظر می رسد که کسی زباله در رودخانه و تالاب و حریم راه بریزد. فرماندار انزلی در خاتمه از تلاشهای سازمان مردم نهاد طرفداران توسعه انزلی هم تقدیر کرد.
در خاتمه این مراسم برنامه پاکسازی نمادین حاشیه تالاب انجام شد که اگرچه شهردار انزلی در طول مراسم آغازی غایب بزرگ این جمع بود اما برای پاکسازی حاشیه تالاب به موقع رسید و همراه مدیر کل حفاظت محیط زیست ، جوانان هلال احمر بندر انزلی نیروی دریایی و پرسنل خدوم شهرداری در این حرکت نمادین شرکت کرد.