سبزپرس – گروه محیط دریایی: رئیس سازمان منطقه آزاد قشم می گوید که عملیات استحصال زمین در دگهان جزیره قشم، با مجوز اداره کل حفاظت محیط زیست هرمزگان بوده اما مدیرکل حفاظت محیط زیست هرمزگان صدور مجوز برای خشک کردن دریا و استحصال زمین را رد می کند و می گوید «با کلیت طرح توسعه درگهان موافقت کرده ایم و سازمان منطقه آزاد باید ابتدا مطالعات زیست محیطی را انجام دهد.»
مجید وفادار، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان هرمزگان درباره پروژه توسعه شهرستان درگهان در جزیره قشم به سبزپرس گفت: در رادیبهشت ماه امسال سازمان منطقه آزاد قشم در نامه ای از سازمان حفاظت محیط زیست استعلامی مبنی بر توسعه زیرساخت های تجاری درگهان کرده بود که ریاست سازمان نیز در نامه به ما ابلاغ کردند که با انجام مطالعات ارزیابی زیست محیطی و عدم تخریب ساحل بلا مانع است.
او ادامه داد: این نامه به صورت کلی نوشته شده بود و موافقت ما هم به صورت کلی بود با این حال در نامه ای دیگر به سازمان منطقه آزاد قشم اجرای هر پروژه ای در ساحل را منوط به انجام مطالعات ارزیابی اعلام کردیم.
وفادار تاکید کرد: در نامه سازمان حفاظت محیط زیست استان هرمزگان دو قید «ملاحظات زیست محیطی» و «عدم تخریب ساحل» درج شده بود و این بدان معنا است که حریم 60 متری ساحل باید رعایت شود.
او افزود: در نامه سازمان منطقه آزاد هیچ اشاره ای به استحصال زمین از طریق خشک کردن دریا نشده بود و ما به هیچ وجه با خشک کردن دریا موافقت نکرده بودیم. اما همکاران ما پس از مراجعه به درگهان متوجه شدند که پروژه مورد نظر سازمان منطقه آزاد قشم در دریا است که ما از ادامه فعالیت جلوگیری کردیم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست هرمزگان خاطر نشان کرد: پروژه ای که سازمان منطقه آزاد در نظر دارد، شامل سه فاز اصل که فاز یک و دو آن مربوط به حدود 10 سال قبل است. منطقه ای که در حال حاضر خاکریزی شده نیز، ما بین دو فاز اول پروژه است.
او ادامه داد: فاز سوم این پروژه از دو فاز دیگر گسترده تر است که تماما در دریا است و مستلزم خشک کردن 30 هکتار است که هنوز آغاز نشده است.
وفادار اضافه کرد: سازمان منطقه آزاد نقشه ای را برای این پروژه ارائه داده بود که محل خشک کردن دریا را مشخص می کرد و ما اعلام کردیم که باید ابتدا مطالعات زیست محیطی این عملیات انجام شود تا در مورد آن تصمیم گیری شود که هنوز این مطالعات به دست ما نرسیده است.
این مقام مسئول گفت: در شرق درگهان عرصه ای است که چند سال قبل سازمان منطقه آزاد در آن اقدام به کاشت نهال حرا کرده که قطعا با اجرای پروژه باید این نهال ها به محلی دیگر جا به جا شوند. این منطقه حفاظت شده نیست و به همین دلیل ما با جا به جایی نهال های دست کاشت حرا موافقت کرده ایم در صورتی که اگر عرصه حفاظت شده بود، با ساخت و ساز و جا به جایی درختان موافقت نمی کردیم.
او خاطرنشان کرد: یک شرکت سوئدی به نام «سوئکو» گزارش های ارزیابی زیست محیطی ، اقتصادی اجتماعی سازمان منطقه آزاد قشم را انجام می دهد و پیش از این مطالعات گسترده و مناسبی درباره وضعیت جزیره انجام داده است و گزارش ارزیابی این پروژه نیز به عهده همین شرکت است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست هرمزگان همچنین گفت: جدا از مسئله مجتمع تجاری، مردم درگهان خواسته های دیگری را نیز داشتند که یکی از آنها، مسئله فاضلاب این شهر بود. درگهان نیز مانند بندر عباس و سایر شهرهای ساحلی، به دلیل بالابودن سطح آبهای زیرزمینی، با مشکل فاضلاب روبرو است و سازمان منطقه آزاد، اگر مسایل زیست محیطی این منطقه را پیگیری می کند، باید برای ساماندهی فاضلاب این شهر نیز اقدام کند.