سبزپرس- گروه محیط طبیعی: موسسه 13 فروردین که پیش از این نسبت به واگذاری بیش از 200 هکتار از اراضی پارک ملی بمو به پالایشگاه و شهرک صنعتی لپویی هشدار داده بود ، در پاسخ به جوابیه سازمان محیط زیست مورخ 11/07/1390 با عنوان "هیچ گونه زمینی از پارک ملی بمو واگذار نشده است" ، پاسخ داد. متن کامل این جوابیه به شرح زیر است :
مدیر محترم پایگاه خبری فضای سبز و محیط زیست ایران (سبزپرس)
عرض ادب و سلام خدمت شماخواهشمندیم در رابطه با جوابیه خبر 90071099 مورخ 11/7/1390 آقای محمد اسفندیاری مشاور محترم رییس سازمان حفاظت محیط زیست در امور رسانهها و اطلاع رسانی نسبت به درج پاسخ زیر جهت قضاوت مردم عزیز ایران اقدام لازم مبذول بفرمائید.
مدیر عامل موسسه 13 فرودین
آقای اسفندیاری مشاور امور رسانه و اطلاع رسانی ریاست محترم سازمان حفاظت محیط زیست کشور در سایت اینترنت سبزپرس اعلام داشته اید که نماینده یکی از تشکل های زیست محیطی استان فارس در مورد استقرار واحد بزرگ صنعتی پالایشگاه نفت و عبور خط لوله نفت در پاک بمو بی سبب هیاهوی براه انداخته است.ما مردم عزیز ایران را که به بهترین قضاوت کنندگان عملکردها و گفتارها می باشند به داوری و قضاوت فرا می خوانیم و این پرسش را مطرح کنیم که آیا مسوولین محیط زیست کشور باید در عملکردها خود تجدیدنظر کنند و یا ما بی جهت و بی سبب در گفتار و نوشتار خود هیاهو براه می اندازیم.
1- ما می گوییم پارک ملی بمو که در شمال شهر شیراز و در جوار دروازه قرآن از آشناترین بناهای تاریخی و گذرگاه ورودی به کلانشهر شیراز و در مسیر دروازه گردشگری تخت جمشید قرار دارد و استقرار یک پالایشگاه بزرگ نفت در کنار پالایشگاه نفت قدیمی با وجود این همه صنایع مستقر در دشت زرقان آن هم در همجواری پارک ملی بمو سازمان محیط زیست را با یک خطا و یک ریسک بزرگ زیست محیطی روبرو ساخته است.
2-ما می گوئیم پارک ملی بمو با وسعتی حدود 48000 هکتار از سال 1341 مورد حفاظت و حراست قرار گرفته و در زمانی بیش از 12000 راس حیات وحش داشته است در طول پنجاه سال گذشته این منطقه حوادث و خطرات بزرگ و کوچک را در خود ثبت و درج نموده ولی به عقیده کارشناسان محیط زیست هیچکدام از این حوادث ها مرگبارتر از تصمیماتی که اخیراً در مورد آن در نظر گرفته شده نبوده است.
3-ما می گوئیم عبور خط لوله نفت درعرض پارک ملی بمو آن هم به طول تقریبی 12 کیلومتر منجر به پاره پاره شدن پارک ملی بمو خواهد شد که در صورت این اقدام نابخردانه از هم اکنون باید فاتحه پارک ملی بمو را خواند لذا ما دلسوزان واقعی محیط زیست برحذر می داریم تصمیم گیران را به این ریسک بزرگ خطرناک.
4-ما می گوئیم کارشناسان خبره و با تجربه محیط زیست فارس همگی متعجب و متحیرند که با چه معیار و ضوابطی با سرنوشت این منطقه پنجاه ساله چنین برخوردی صورت می گیرد آنها می گویند بیش از 4 سال است که مسوولین محیط زیست به واسطه اینکه این طرح با معیارهای زیست محیطی مطابت نداشته با عملیاتی شدن آن مخالفت نموده اند سوال اینجاست که آیا مسوولین قبلی در وظایف خود تعلل و کوتاهی نموده اند و یا اینکه در قوانین و مقررات محیط زیست تغییراتی حاصل شده که تا به این حد ضوابط از انعطاف و نرمش خاص خود برخوردار گردیده است.
5-ما می گوئیم اینگونه طرحهای بزرگ حتماً بایستی دو کیلومتر تا پارک ملی فاصله داشته باشد و طرح باید دارای مطالعات ارزیابی زیست محیطی واقعی باشد و طبق ضوابط خبر استقرار این صنعت بزرگ باید در روزنامه های محلی منعکس تا مردم بتوانند در این مورد اظهارنظر نمایند بی شک کارشناسان محیط زیست معتقدند اگر مطالعات آمایش سرزمین وجودداشت در دشت شهر زرقان آن هم در جوار پارک ملی بار محیط تحمل پذیرش چنین صنایع آلوده کننده ای را هرگز نخواهد داشت.
6-ما می گوئیم تاکنون استان فارس 23 شهید محیط بان که اکثریت آنها مربوط به پارک ملی بمو می باشند در راه حفاظت و حراست از این عرصه خدادادی جانفشانی نمودهاند مبادا با یک تصمیم و اقدام عجولانه درمقابل این همه خون ریخته شده آنها بی تفاوت باشیم و زمین و هوای پارک ملی با آلودگی های مختلف نفتی آلوده نماییم چه کسی پاسخگوی آیندگان خواهد بود.
7-ما می گوئیم این ماجرا اینقدر برای مردم فارس از اهمیت ویژه برخوردار است که داد اعضای محترم شورای شهر شیراز را به صدا درآورده و ما معتقدیم اگر کسی با الفبای محیط زیست هم آشنایی داشته باشد هرگز با یک بازدید دو ساعته و توضیحات مختصر به این بحران بزرگ زیست محیطی تن در نخواهد داد.
8-ما می گوئیم توقع ما از فراکسیون محترم محیط زیست مجلس شورای اسلامی و کارشناسان محیط زیست سازمان بازرسی کشور این است که تا دیر نشده برای نجات پارک ملی بمو چاره اندیشی نمایند و با دید کارشناسانه موضوع را بررسی و پیگیری نموده تا این سرمایه گذار خصوصی و دولتی نتواند به این سادگی محیط زیست مردم را مورد تجاوز و تعدی قرار دهد.
9-ما می گوئیم امروز و حتی فردا در برابر تصمیمات عجولانه و غیرکارشناسانه از کسی بازخواستی صورت نگیرد ولی مطمئناً روزی فرا خواهد رسید که باید جوابگوی تصمیمات و اقدامات غیر قابل جبران خود باشند و همین مکاتبات، دیالوگ ها و محاورات می تواند سندی باشد ان شاءا... برای آن روز.
10-ما می گوئیم سازمان محیط زیست برای یکبار هم که شده کارشناسان باتجربه خود را از مرکز به استان فارس اعزام نماید شاید مناطقی همانند دشت سروستان و غیره وجود داشته باشد که مناسب استقرار این واحد صنعتی بزرگ باشد. امید است که ان شاءا... این بار هم حوادث مرگبار از سرمنطقه بمو مرتفع گردد.
11-ما می گوئیم و معتقدیم اگر این واگذاری های اخیر در اقصی نقاط کشور همچنان ادامه یابد، باید نام سازمان حفاظت محیط زیست را به سازمان واگذاری محیط زیست تغییر نماید.
12- ما می گوییم تحقیقات دانشگاه شیراز در سالهای گذشته در شهر ود منطقه زرقان نشان دهنده شدت آلودگی بسیار بالایی می باشد و مردم حق دارند از امتیاز مجاورت پارک ملی بمو با شهرستان به بهترین نحو استفاده نمایید نه اینکه بار آلودگی دوباره در منطقه تشدید شود.
13- و اما سخن آخر ما می گوئیم هیچ هدف اقتصادی، آنقدر مقدس نیست که بنام آن پروانه تخریب محیط زیست را صادر نمائیم.