سلامت نیوز: کبد عامل اصلی سمزدایی در بدن است و سلامت ما تا اندازه زیادی به سلامت و کارکرد درست این عضو بستگی دارد. هرگونه ماده غذایی که توسط رودهها جذب شود، باید پیش از ورود به سیستم جریان خون از کبد عبور کند. هر روز کبد پذیرای مقادیری سم است که توسط محتویات روده، غذاهایی که میخوریم، آبی که مینوشیم، داروهایی که مصرف میکنیم و هوایی که تنفس میکنیم، وارد آن میشود. وقتی کبد درست کار نکند، فرد احساس سستی و بیحالی کرده و دچار تهوع و استفراغ خواهد شد. کارکرد کبد روی چشمها نیز تاثیر میگذارد و یک چشم قرمز و پرخون میتواند از کبد کمکار خبر دهد.
برای مراقبت از کبد چه کارهایی می توان انجام داد؟
یک فنجان قهوه
نوشیدن قهوه میتواند از بروز یکی از شایعترین انواع سرطان کبد پیشگیری کند. مطالعهای بر روی بیش از ۹۰ هزار نفر ژاپنی نشان داد که خطر ابتلا به سرطان کبد در کسانی که تقریبا هر روز قهوه مینوشند، نصف کسانی است که قهوه نمینوشند.
پروتئینها
مطالعات بر روی موشها نشان دادهاند که مکملهای پروتئین میتوانند به بازسازی کبدهای آسیبدیده کمک کنند و به گفته دانشمندان میتوان امیدوار بود که این نتیجه درباره انسان نیز به دست آید.
افرادی که در زمینه پرورش اندام کار میکنند برای اینکه بدنشان عضله بسازد، مکمل پروتئین وی (Whey) مصرف میکنند. این پروتئین که در جریان فرآیند تبدیل شیر به پنیر به دست میآید، به طور طبیعی در فرآوردههای لبنی یافت میشود، ولی کیفیت آن قابل مقایسه با پودر پروتئین وی نیست. مکمل این پروتئین بیشترین مقدار از اسیدهای آمینه شاخهدار را در خود دارد که به BCAA معروفند. این ماده به ساخت عضلات کمک میکند.
با وجودی که پروتئین وی برای ساخت عضلات مفید است، ولی مقادیر بیش از حد آن به کبد آسیب میزند؛ پس قبل از مصرف چنین مکملی حتما با یک متخصص مشورت کنید و آن را مطابق دستور پزشک و دوز توصیهشده استفاده نمایید. یادتان باشد که هیچگاه هیچ مکمل ویتامین یا مواد معدنی را بدون دستور پزشک و سرخود مصرف نکنید. این مواد در عین مفید بودن اگر بیش از اندازه مصرف شوند به بدن آسیبهایی وارد میکنند که گاه جبرانناپذیر خواهد بود.
ماست
مطالعات نشان دادهاند که خوردن روزانه ماست میتواند از ابتلا به بیماریهای کبدی پیشگیری کند. خوردن ماست از بروز عارضه کبد چرب جلوگیری میکند.