چهطور جوجه درون تخم مرغ را بیدار کرد؟+عکس
روزگارنو: شاید پدرانشان به سحرخیزی معروف باشند، اما جوجهها در حالی که درون
تخم مرغ هستند، زمان زیادی لازم دارند تا از خواب بیدار شوند. جوجهها وقتی درون
تخم مرغ هستند با سر و صدای بیرون به این راحتی از خواب بیدار نمیشوند، مگر این که صدای خاصی به گوششان برسد.
به گزارش نیوساینتیست، اوان بالابان از دانشگاه مکگیل واقع در مونترال کانادا معتقد است که ما هنوز نمیدانیم جنین جوجه دقیقا از کی تجربه چرخه خواب و بیداری، مانند آنچه بزرگترها دارند را آغاز میکند. برای مغز در حال تکامل، ماندن در حالت حرکات حیاتی و مصرف اکسیژن مانند آن چه در حالت کما اتفاق میافتد، دور از انتظار و عجیب نیست. اگر مغز جنین بیش از اندازه فعال باشد، احتمال کمبود اکسیژن پیش میآید که خطرناک است و میتواند به مغز آسیب برساند.
بالابان و همکارانش برای مطالعه بیشتر در این زمینه، به جوجههای در حال تکامل درون
تخم مرغ نگاهی انداختهاند. بر خلاف موشها، جوجههای درون تخممرغ از هر تاثیرپذیری از هورمونهای بدن مادر به دور هستند، به همین دلیل هم مطالعه روی آنها سادهتر است. محققین در این مطالعه مولکولهای قندی را با مواد ردیاب رادیواکتیو نشانهگذاری کردند و آنها را به درون
تخم مرغ تزریق کردند. بدین ترتیب، وقتی مغز فعالیتی داشته باشد، از این قند استفاده میکند و فعالیت آن توسط این ردیابهای رادیواکتیو نشان داده میشود.
با استفاده از این روش محققین دریافتند که مغز جوجه درون
تخم مرغ تا حدود 80 درصد غیرفعال است. در این زمان، مغز از مواد قندی در یک چرخه منظم استفاده میکند که میتواند حاکی از آن باشد که درون تخم مرغ، جوجهها فازهایی از خواب و بیداری را تجربه میکنند.
زنگ بیدارباش
محققین تلاش کردند با ایجاد صداهای بلند، جوجهای را که درون
تخم مرغ خواب بود بیدار کنند. فکر میکنید چه شد؟ جوجهها بیدار نشدند و در واقع هیچ توجهی نکردند. نکته جالب این بود که جوجهها تنها زمانی بیدار شدند که محققین صدای یک مرغ مادر را در حالی که صدای نشانگر خطر را از خود در میآورد، پخش کردند. بالابان در اینباره توضیح میدهد: «این درست مثل زمانی است که وقتی کامیونی از کنار پنجره رد میشود، کسی نام شما را در حالی که خواب هستید با صدای بلند فریاد بزند».
همچنین محققین به این نتیجه رسیدند که جوجهها حتی زمانی که الگوهای مغزیشان نشان میدهد که در خوابند، در حال حرکت کردن هستند. بنابراین به احتمال زیاد، قبل از تولد، سطح فعالیت مغزی پایینتری، حرکت ماهیچهها را تحت کنترل دارد.
مارکوس فرانک از دانشگاه پنسیلوانیا واقع در پیتزبورگ بر این باور است که این مطالعه به مسئله بسیار مهمی اشاره دارد. نوزادان همه گونهها، از پرندهها گرفته تا انسان، در مقایسه با بزرگسالان خیلی بیشتر میخوابند، اما ما دلیل آن را به درستی نمیدانیم. وی میافزاید: «اگر این خواب دوران جنینی نقش مهمی در تکامل مغزی دارد، اگر به هر دلیلی به هم بخورد، چه تاثیری روی مغز خواهد داشت؟»
به گفته محققین، ایجاد اختلال در خواب نوزادان زودرس، یکی از دلایلی است که مشکلات آینده آنها در زمینه یادگیری را توضیح میدهد. بالابان تصمیم دارد در مطالعه آینده خود، این نکته را بررسی کند که آیا بیدار کردن جوجههایی که هنوز از
تخم مرغ بیرون نیامدهاند، روی رفتار آنها پس از تولد موثر است و این تاثیر تا چه حد و به چه شکلی است.
خبرآنلاین