امروز دكتر مسجدی فوق تخصص ریه به پرسش ما پاسخ میدهد.
خطرات مواد شوینده و سفیدكننده چیست؟
در سنت و فرهنگ ما به آراستگی و تمیزی اهمیت زیادی داده میشود، اما بعضی از موادی كه برای تمیزی مصرف میشود، برای دستگاه تنفس بسیار مضر است.
بسیاری از بانوان به علت استفاده نادرست از برخی فرآوردههای پاككننده خانگی، دچار مسمومیت با این مواد شوینده بویژه پاككنندهها و سفیدكنندهها میشوند، به طوری كه میزان اینگونه مسمومیتها در میان زنان افزایش یافته است.
در بیشتر موارد مسمومیت، با مواد شوینده حاصل از استنشاق گاز حاصله از این مواد است، به این ترتیب كه استفاده از مواد سفیدكننده در فضاى بسته حمام و دستشویى به علت ایجاد گاز كلر، موجب تحریك مجاری تنفسی شده و علائم مسمومیت را ایجاد میكند؛ علائمی مثل سرفه، خسخس سینه و تنگى نفس بویژه در افراد داراى زمینه بیمارىهاى ریوى از جمله علائم مسمومیت با این مواد است.
مشكلات پوستى و مخاطى نیز از دیگر عوارض مصرف نادرست مواد شوینده است. انواع مواد شیمیایى در درجههاى مختلف به چشم نیز میتواند آسیب برساند و در واقع مواد شوینده از خطرناكترین دشمنان چشم به شمار مىرود.
توصیههای ایمنی برای پیشگیری از حوادث ناشی از مواد شوینده:
ـ هنگام استفاده از شویندههای شیمیایی، حتما از ماسك مناسب استفاده كنید.
ـ هنگام استفاده از مواد شیمیایی و فرآوردههای شوینده و پاككننده، پنجرهها را باز و تهویه را روشن كند تا هوا بخوبی درمحیط جریان داشته باشد.
ـ از مخلوط كردن مواد شیمیایی مانند جوهرنمك و موادسفیدكننده جدا خودداری كنید، بخارها و گازهای ناشی از این اختلاط بسیار سمی و خفهكننده است.
ـ بخار متصاعد شده از تركیب جوهرنمك و وایتكس بسیار خطرناك است؛ خصوصا برای چشم، پوست و ریه. توصیه میشود جدا از تركیب این 2 ماده خودداری كنید.
ـ استفاده مداوم مواد شوینده و پاككننده از جمله جرمگیرها و سفیدكنندهها در منازل، موجب انتشار برخی ذرات شیمیایی خطرناك در توالت، حمام و آشپزخانه میشود و استفاده زیاد از این مواد به همراه آب گرم هم اثر منفی آن را دوچندان میكند.
ـ محصولات شیمیایی و شوینده را همیشه در ظرف اصلی آن نگهداری كنید.