فواید درپوش آکواریوم:
1 – جلوگیری از تبخیر بیش از حد آب آکواریوم
2 – تحت کنترل در آوردن بهتر دمای آب
3 – جلوگیری از بیرون پریدن ماهیها
4 – جلوگیری از متصاعد شدن بوی نامطبوع در فضای اتاق (بسته)
.2 – پمپ هوا
موجودات آبزی مانند سایر موجودات زنده برای ادامه حیات، نیاز به اکسیژن دارند. با این تفاوت که آنها اکسیژن مورد نیاز خود را از آب توسط آبششهایشان جذب می کنند.
پمپ هوا علاوه بر تولید اکسیژن، با مخلوط کردن لایه های مختلف آب سبب یکنواخت شدن درجه حرارت نیز می گردد. همین طور با تولید اکسیژن، تجزیه فضولات ماهی ها به صورت هوازی صورت می گیرد. از حیث زیبایی نیز ، حباب های ریز هوا که از کف مخزن به بالا می آیند منظره ای بدیع و چشم نواز به وجود می آورند.
.................
3 – فیلتر
هر آکواریومی در صورت نداشتن پمپ هوا و فیلتر به صورت آب راکدی در می آید که سریعا در معرض فساد قرار می گیرد و رفته رفته بوی بسیار بدی فضای محیط را فرا می گیرد. برای رفع این مشکل، بکارگیری تنها پمپ هوا کافی نیست. با افزایش مقدار فضولات و پس مانده ها ی غذایی و تجزیه آنها بر میزان گازهای مضر و بدبو افزوده می شود. اینجاست که نقش تعیین کننده فیلترها نمایان تر می گردد. فیلترها با جذب فضولات و همچنین پس مانده های ریز و درشت غذایی در تمیز کردن و شفاف نمودن هر چه بیشتر آب کمک شایانی می کنند.
.....................
4 – سنگ هوا(اکسیژن)
سنگهای هوا در اندازه ها و اشکال مختلف بسته به اندازه و نوع کاربرد
آکواریوم به کار می روند. این سنگها در اقسام رینگی، زاویه ای، نیم دایره، دایره، بی شکل، و یا حتی طولی به درازای نیم متر هم دیده می شوند.
.................
5 – دماسنج و بخاری
نوعی از دماسنجها به صورت برچسبی هستند که بر روی قسمت بیرونی شیشه
آکواریوم چسبانده می شوند. در این دماسنجها از کریستال مایع استفاده شده است. صفحه به رنگ روشن در آمده، دمای آب را نشان می دهد.
انواع دیگر دماسنجها، دماسنج های شیشه ای اند که به صورت شناور و یا ثابت در داخل مخزن قرار می گیرند. در این نوع دماسنجها، از جیوه برای نمایش دادن درجه حرارت استفاده می شود. دماسنج های شیشه ای به صورت شناور و یا ثابت وجود دارند.در بخاریهای اتوماتیک و یا ترموستات دار، با تنظیم آن برروی درجه دلخواه ، هرگاه درجه آب از درجه تنظیم شده بیشتر یا کمتر شود، بخاری به صورت اتوماتیک از کار افتاده و یا مجددا شروع به کار می کند.
.......................
6 – وسایل روشنایی
نور یکی از مهمترین عوامل تعادل بیولوژیک است. این اهمیت در آکواریومها نیز به چشم می خورد. گیاهان آبزی داخل
آکواریوم و همچنین ماهیها برای رشد و نمو مناسب، نیازمند جذب نور هستند. به علاوه ، فقدان نور سبب کدورت آب و ایجاد رسوبی قهوه ای رنگ بر روی شیشه ها، برگها و ساقه های گیاهان و همینطور سایر وسایل تزئینی داخل
آکواریوم می شود که زمینه ای مناسب برای رشد باکتریهای بیماری زا خواهد بود.
سوالی که اینجا پیش می آید در مورد جنس نور است. بهترین نور، نور خورشید است. زیرا دارای انواع اشعه ماوراء بنفش به میزان مطلوب است. اشعه ماوراء بنفش برای زندگی گیاهان و ماهیها دارای اهمیت زیادی است.در صورت عدم وجود آن، می توان از نورهای مصنوعی بهره جست. در میان نورهای مصنوعی نیز لامپهای با نور سفید و لامپهای فلورسنت از بهترین ها محسوب می شوند.
................
7 – ماسه
ماسه یکی از موارد قابل دسترس برای استفاده در
آکواریوم و همچنین جهت آماده سازی فیلترها که مطابق نوع مخزن متفاوتند، می باشد. به طور مفصل آن برای تزئین کف آکواریوم، پوشش روی فیلتر شنی و همچنین کاشت گیاهان آبزی، مورد استفاده قرار می گیرد.
............
ابعاد آکواریوم
طبق یک قاعده کلی، مخزنی با ابعاد تقریبا 38*30*60 سانتیمتر (ارتفاع* عرض* طول) قابل توصیه است. البته این ابعاد برای ماهیان زینتی آب شیرین توصیه می شود. جهت ماهیان زینتی آب شور، ابعاد افزایش می یابد.
گذشته از ابعاد، ضخامت شیشه های به کار گرفته شده در ساخت یک
آکواریوم بسیار با اهمیت است. امروزه در کشور ما، برای
آکواریوم هایی با حجم تا 120 لیتر از ((شیشه های 6 میل)) استفاده می شود.
حجم آکواریوم
علاوه بر ابعاد، دانستن حجم آب
آکواریوم نیز مهم است. چرا که افراد باید با توجه به حجم آب داخل آکواریوم، مخزن را ماهیدار کنند. لیکن پیش از آن، یاد آوری این نکته ضروریست که حتما بین 10 – 5 سانتیمتر از ارتفاع
آکواریوم به عنوان سر ریز خالی بماند.
نصب آکواریوم
پس از تهیه مخزن مورد نیاز، باید توجه داشته باشید که محل نصب آن صاف و محکم باشد. می توانید برای نصب از میزی که قدرت تحمل وزن مخزن پر از آب را داشته باشد استفاده کنید.
...................
طرز آماده سازی آکواریوم
پس از تهیه
آکواریوم و نصب آن در محل مورد نظر، ابتدا فیلتر زیرشنی را در کف و در گوشه ای از
آکواریوم جاسازی کرده و آنگاه روی آن الیاف پشم شیشه یا تکه ای ابر نازک می گذاریم. معمولا در قسمتی که فیلترشنی تعبیه می گردد ماسه زیاد و یا سایر تزئینات قرار داده نمی شود.
سپس، شلنگ کشی های مربوط به این نوع فیلتر ها انجام می گیرد. همچنین با تعبیه چند سنگ هوا و شلنگ کشی های مربوط به آنها، آماده ریختن شن و ماسه های شسته شده می شویم.
پس از انجام این اعمال همانطور که از پیش طرح ریزی شده است در محلهایی که باید سنگهای درشت، صخره ها و یا ریشه های بزرگ و یا حتی ماسه و سنگ ریزه بیشتری قرار داده شوند، قرار می دهیم.
وقتی آب به ارتفاع تقریبی 5 سانتیمتر از سطح ماسه رسید. می توان به کاشت گیاهان مورد نظر پرداخت. آنگاه مجددا به آبگیری
آکواریوم می پردازیم. پس از پر شدن
آکواریوم – البته نسبت به حجم و ارتفاع مخزن به طور تقریبی 10 سانتیمتر را به صورت سرریز خالی می گذاریم – آنگاه به نصب بخاری و اتصال سر شلنگهای فیلتر زیرشنی و سنگهای هوا و یا سایر تزئینات به ترمینال، که ورودی آن نیز به پمپ هوا متصل است، اقدام می نمائیم.
.......................
ماهیدار کردن آکواریوم
پس از نصب و راه اندازی
آکواریوم و اجزاء آن، نوبت به ماهیدار کردن یا وارد کردن ماهیان مورد علاقه به
آکواریوم می رسد. اصولا ماهیدار کردن مخازن باید براساس جداول و راهنماهایی که در دسترس است انجام می گیرد. اینکه شخص هر تعداد و در هر اندازه و هر نوعی از ماهی را وارد
آکواریوم کند قابل پذیرش نیست.
علاوه بر تعداد، ماهیان باید از لحاظ رفتاری (صلح جو و اجتماعی یا پرخاشگر و تهاجمی)، طیف حرارتی ویژه، درجه سختی نیز در یک طیف طولی همگن نیز باشند؛ یعنی آنکه ماهیها از لحاظ جثه تفاوت چندانی با هم نداشته باشند.
....................
تکثیر ماهیان
.....................
ماهیان از نظر نحوه تکثیر به دو گروه عمده تخمگذار و زنده زا تقسیم می شوند. در ماهیان زنده زا، مولد ماده به هنگام تکثیر، نوزاد را به صورت کامل به دنیا می آورد. در صورتی که در ماهیان تخمگذار، ابتدا مولد ماده تخمریزی کرده و سپس نوزاد در طی چند روز در درون تخم رشد می کند تا کامل گردد آنگاه یک نوزاد ماهی به دنیا می آید. اما جدای از نحوه تکثیر، عواملی که در تکثیر و رشد و نمو نوزادان موثرند تقریبا یکسانند. عواملی همچون تغذیه، درجه حرارت، PH، سختی، استرس و بیماری.
آب و شاخص های آن
درجه حرارت (T)
بر حسب سانتیگراد و یا فارنهایت، توسط دماسنج برای ما مشخص می شود. هر گونه ای از ماهیان در طبیعت، دارای یک طیف حرارتی ویژه است. با دانستن این طیف حرارتی می توان با تنظیم بخاری، همان دما را در
آکواریوم بر قرار کرد.
................
درجه اسیدیته (PH)
در صورت نیاز به کاهش درجه اسیدیته آب، با افزودن مقداری آب هم دما که کاملا عاری از هر نوع مواد و گازهای مضر باشد می توان اقدام به این کار کرد. به علاوه می توان از بیکربنات دو سود نیز استفاده کرد.
جهت افزایش اسیدیته آب، محلولهای مخصوص این کار را می توان از فروشگاه های معتبر آکواریومی تهیه کرد. اما یکی از ساده ترین راهها، استفاده از فسفات منوسدیک یا فسفات اسید دو سدیم 2% است.
.......................
درجه سختی (dH)
میزان غلظت کلسیم و منیزیم محلول در آب را درجه سختی آب می گویند.
درجه سختی یا سنگینی آب دارای چند مبنااست:
1 – درجه سختی آلمانی(dGH)
2 – درجه سختی فرانسوی(dFH)
3 – درجه سختی انگلیسی (dEH)
4 – درجه سختی آمریکایی (PPM)
تعیین درجه سختی توسط سختی سنجهای دیجیتال و یا سختی سنجهای شیشه ای که ظاهری شبیه دماسنج دارند امکان پذیر است.
....................
گاز کلر
فاکتور دیگر مهمی به نام کلر وجود دارد. مهمترین گاز سمی و مضر برای ماهیان زینتی، گاز کلر است. همانطور که می دانید در شهرها برای تصفیه آب از مقادیری کلر استفاده می شود که به هنگام استفاده از این نوع آبها، باید نسبت به برطرف نمودن آن اقدام کرد. خوشبختانه گاز کلر دارای خاصیت فراری است.
پس از آبگیری آکواریوم، تا 24 ساعت از وارد کردن ماهیها به داخل آب خودداری می نمائیم. در عین حال، پمپ هوا را نیز به کار می اندازیم تا آب کاملا از نظر تهویه برای ماهیها مناسب شود.
گیاهان آبزی
................
گیاهان، اولین چرخه تولید مواد غذایی هستند. آنان با جذب نور و گاز کربنیک از محیط، عمل فتوسنتز انجام می دهند. نتیجه این فرایند، تولید اکسیژن است. این عمل در طی شب و در مدت زمان تاریکی، بالعکس می شود.
این قاعده در مورد گیاهان آبزی نیز صادق است. گیاهان آبزی با جذب نور – اگرچه آن نور مصنوعی باشد – و گرفتن گاز کربنیک از محیط آب، تولید اکسیژن می نمایند. این فرایند نقش بسیار حیاتی در تامین اکسیژن آب جهت تنفس ماهیها و در کل، آبزیان دارد.
به علاوه، وجود پوشش گیاهی به عنوان سایه بان، پناهگاه، مخفیگاه و زایشگاه طبیعی در مخازن
آکواریوم پر اهمیت است.
پس از انتخاب گیاه، جهت انتقال آن به منزل، باید آن را در یک روزنامه مرطوب پیچیده و کاغذ مزبور را برای جلوگیری از تبخیر در یک کیسه پلاستیکی بدون منفذ قرار داد. در این حالت می توان گیاه را تا 48 ساعت نگهداری کرد.
برای کاشت، ابتدا شلنگ کشی های لازم مربوط به اجزاء
آکواریوم را انجام داده، فیلترزیرشنی را نصب کرده و کف را نیز با ماسه می پوشانیم. بهتر است تا ارتفاع چند سانتیمتر هم
آکواریوم را آبگیری کنیم (ارتفاع حدود 5 سانتیمتر کافی است) سپس شروع به کاشت گیاهان نمائیم. باید مراقب بود به ریشه ها آسیبی وارد نیابد. همینطور قسمتهای فاسد شده و برگهای زرد را نیز از گیاه جدا می کنیم تا سبب پوسیدگی گیاه نگردند.
همچنین با توجه به نوع ماهیهایی که قصد نگهداریشان را داریم، نوع گیاه را انتخاب کنیم. انواعی از ماهیها عادت به بازی با ساقه و برگهای گیاه دارند. در این صورت باید از گیاهان درشت و قوی بهره برد. بعضی دیگر از ماهیان عادت به بازی با ماسه و حفر گودال در کف
آکواریوم دارند، در اینجا باید توجه داشت که گذاردن چند قطعه سنگ درشت و همچنین پوشش ضخیم تری از ماسه برروی ریشه گیاهان ضروری است.
در کنار اختصاصات ذکر شده، باید دانست که هر گیاه در آب به خصوصی دارای رشد و نمو و فعالیت مناسب است و این جدا از تقسیم بندی حرارتی، از لحاظ خواص شیمیایی نیز تقسیم بندی هایی را می طلبد.
ضدعفونی گیاهان
به یاد داشته باشید که گیاهان غالبا حاوی ناقلین بیماریهای متفاوتند. به همین دلیل، ضدعفونی گیاه قبل از کاشت در آکواریوم، امری غیرقابل اجتناب است. برای ضدعفونی می توان از ماده الاون(ALAUN) استفاده کرد.
روش دیگر، استفاده از محلول پرمنگنات دوپتاس رقیق و شستشو با آب تمیز در چند مرحله است.
.........................
مناظر آبی
هر
آکواریوم داری سعی دارد الگویی طبیعی از طبیعت را در
آکواریوم خود پیاده کند.این تلاش می تواند به دو صورت انجام پذیرد:
1 – با استفاده از الگوهای موجود در مجلات مخصوص
2 – با بهره جویی از طبیعت و تخیل و هنر خلاقه شخص
............................
در هر صورت، هدف هرچه زیباتر ساختن
آکواریوم است.
افرادی که راه دوم را بر می گزینند بهتر است ابتدا الگوی اصلی را در طبیعت مورد توجه قرار دهند.این افراد باید تمام اطلاعات مورد نیاز را از طبیعتی که تصمیم ساختن آن را در آکواریومشان دارند، بدست آورند. این توجه باید علاوه بر نمای کلی طبیعت، به اشکال مختلف دریا، دریاچه، برکه، رودخانه و جوی کوچک و متعلقات هر کدام از خاک، شن و ماسه و صخره، پوشش گیاهی موجود در هر کدام (چه ریشه های قطور درختان بزرگ که از گوشه نهر سر بر می آورده اند و چه گیاهان آبزی دیگر همانند گیاهان شناور، غوطه ور و یا ریشه دار) و همچنین نوع گونه های ماهی که در هر کدام از این محیطها به سر می برند.
..........................
تغذیه در ماهیان
هر موجود زنده برای رشد و نمو و ادامه حیات نیاز به ماده غذایی دارد. ماهیان نیز برای انجام اعمال حیاتی نیازمند تغذیه اند. اما گونه های مختلف، مواد غذایی متفاوتی را مصرف می کنند. در یک تقسیم بندی کلی، ماهیان برحسب رژیم غذایی به سه دسته تقسیم می شوند:
1 – ماهیان گیاه خوار
2 – ماهیان گوشتخوار
3 – ماهیان همه چیز خوار
گروه اول: دسته ای از ماهیان را شامل می شود که فقط از مواد گیاهی تغذیه می کنند.
مواد گیاهی ممکن است شامل جلبکهای تک سلولی و یا گیاهان عالی آبزی باشد.
گروه دوم همانند گروه اول به دو دسته کوچکتر تقسیم می شود:
الف – آنانی که از زئوپلانکتونها یا جانوران تک سلولی تغذیه می کنند.
دسته ای که از جانوران بزرگتر به عنوان ماده غذایی بهره می برند. این دسته، جزء ماهیان غارتگر و مهاجم محسوب می گردند. آنان با دندانهای تیزی که دارند به ماهیان کوچکتر و یا گیاهخواران بزرگتر حمله ور می شوند.
گروه دیگری از ماهیان نیز وجود دارند که از یک رژیم غذایی مشخص استفاده نمی کنند. رژیم غذایی آنها می تواند شامل جلبکهای تک سلولی، لارو حشرات، زئوپلانکتونها، گیاهان عالی آبزی و یا حتی برخی نرمتنان هم باشد. این گروه را ماهیان همه چیز خوار می نامند.
تغذیه در ماهیان آکواریومی
به طور کلی، مواد غذایی ماهیان آکواریومی به دو دسته عمده تقسیم می شوند:
1 – غذاهای خشک
2 – غذاهای زنده
......................
غذاهای خشک : در اشکال متفاوتی چون پودر، پلت، قرص، دانه دانه (گرانول)، پولکی(پوسته ای) و یا به صورت محلولهای مکمل دیده می شوند. در صورت استفاده از ماده غذایی خشک باید اطلاع داشت که این ماده غذایی دارای چه منشایی است. پس از اطلاع از منشا ماده غذایی، باید به اندازه ذرات توجه داشت. باید تعیین گردد که این غذاها برای چه نوع ماهیانی از نظر سن و اندازه تهیه می شود. هدف آن است که اندازه ذرات غذایی متناسب با دهان ماهی مصرف کننده باشد.
اما در میان غذاهای خشک، دسته ای از مواد قرار دارند که به آنها غذاهای فریز شده و یا به طریق فریز خشک شده می گویند. این نوع مواد غذایی به طور تازه از طبیعت گرفته شده و سپس به طریق فریز آماده می گردند. این مواد غذایی خشک را بدون آنکه ارزش غذایی شان تنزل یابد می توان در زمانهای بعدی، جهت تغذیه ماهیان به کار برد. از این دسته می توان میگوی آب شور(آرتمیا)، کک آبی (دافنی)، کریل، میگوی پاسیفیک، کرمهای توبیفکس، کرمهای خونی (شیرونوموس) و لاروپشه سیاه را نام برد.اما جدای از محسناتی که غذاهای خشک دارند، غذاهای زنده از کیفیتی بسیار بالاتر برخوردارند. ماهیانی که با غذاهای زنده تغذیه می شوند از رشد و نمو بیشتر و مطلوب تری برخوردارند تا ماهیانی که با غذاهای آماده و خشک تغذیه می گردند.
غذاهای زنده: بر مبنای محل یافت آنها به دو گروه عمده تقسیم می شوند:
...........................
1 – غذاهای زنده آبزی : به غذاهای زنده ای که از آب به دست می آید، اطلاق می شود. یک برکه بهترین منبع غذاهای آبزی شیرین است. سعی کنید در صورت استفاده از آن، برکه ای بدون ماهی باشد؛ زیرا این، احتمال ورود بیماریهای ماهی را به مخزنتان کم خواهد کرد.
....................
2 – غذاهای زنده خاکزی : به غذاهای زنده ای که از زمین و روی خشکی به دست می آید، گفته می شود.
غذاهای زنده آبزی عبارتند از:
1 – کک آبی (دافنی)
2 – پشه و لاروپشه
3 – توبیفکس
4 – سیکلوپس
5 – آرتمیا (میگوی آب شور)
6 – انفوزوئرها
7 – روتیفرها
8 – کرم خونی(شیرونوموس)
9 – کرم شیشه ای
غذاهای زنده خاکزی عبارتند از:
1 – مگس سرکه
2 – کرم خاکی
3 – کرم سفید
4 – مگسها و کرم حشرات
5 – ملخ
6 – شپش چوب
..................
انواع دیگر غذاها
برخی غذاهای مورد مصرف نیز هستند که به صورت تازه مورد مصرف قرار می گیرند مانند دل گاو، کبد گوسفند، ماهی کیلکا و ... برخی اعتقاد دارند که اگر این نوع مواد به صورت خشک شده و به پودر تبدیل شده نباشند جزء غذاهای زنده محسوب می گردند.
......................
پیشگیری از بروز بیماریها
شستشوی آکواریوم
در ابتدا برای جلوگیری از تشکیل خزه برروی دیواره های
آکواریوم باید دیواره ها را با کاغذ سبز تیره آلومینیومی ضد خزه پوشانید. در غیر این صورت، باید از فروشگاههای آکواریومی ، وسیله ای به نام شیشه پاک کن تهیه کرد. البته در صورت رعایت تمام نکات ذکر شده، عمل سیفون کردن آب و یا تمیز کردن دیواره ها، هر یک ماه یکبار کافی است.
.......................
روشهای ضدعفونی
آکواریوم و وسایل آن
1 – روش ضد عفونی با پرمنگنات پتاسیم
2 – روش ضد عفونی با نمک طعام
3 – روش ضد عفونی با آب اکسیژنه 30%
4 - روش ضد عفونی با فرمالین
پیشگیری از بیماری
1 – آب
آکواریوم تمیز و شفاف و عاری از گاز کلر باشد.
2 – درجه حرارت آب با درجه حرارت زیستی ماهیان یکسان باشد.
3 – سایر شاخصهای شیمیایی آب از جمله PH و سختی در کنترل دایمی باشند.
4 – دمای آب دارای نوسانات شدید و ناگهانی نباشد.
5 – همیشه تهویه در حد عالی باشد.
6 – تعداد ماهیها متناسب با حجم مخزن باشد.
7 – ماهیها از نظر جثه با هم، همخوانی داشته باشند.
8 – ماهیهای گوشتخوار و مهاجم، همراه ماهیهای صلح جو در یک مخزن قرار داده نشوند.
9 – ماهیان خریداری شده، نخست قرنطینه شده و پس از حصول اطمینان از سالم بودنشان به
آکواریوم منتقل گردند.
10 – گیاهان خریداری شده را ضد عفونی کرده و سپس به خوبی شست و شو دهید.
11 – سیفون کردن پس مانده های غذایی و فضولات بسیار پر اهمیت است.
12 – از کارکرد صحیح فیلترها اطمینان حاصل کنید.
13 – تعویض 4/1 آب
آکواریوم در ماه برای سلامت ماهیان مفید است.
14 – رژیم غذایی متنوعی را برای ماهیان خود اجرا کنید.
15 – گنجاندن غذاهای زنده در رژیم تغذیه ای برای چند روز در هفته بسیار سودمند است.
16– میزان تغذیه زیاد از حد نباشد.
17 – یک روز روزه در هفته برای سلامتی ماهیان شما بسیار مفید است.
18 – قطر و اندازه ذرات غذایی متناسب با اندازه دهان ماهیان مصرف کننده باشد.
19 – میزان تابش نور در حد کافی باشد.
20 – از دست زدن به ماهیها جدا خودداری کنید.
21 – به محض مشاهده کسالتی در یک ماهی، فورا آن را از
آکواریوم خارج کرده و در ظرف یا مخزن قرنطینه قرار دهید.
22 – از وارد آوردن شوک، در هر صورتی اکیدا ممانعت به عمل آید.
بیماریهای ماهیان آکواریومی
..............................
علایم بیماری
علایم و رفتارهایی که می تواند نشان دهنده بروز بیماری باشد به شرح زیر است:
1 – قسمتهایی از بدن ماهی تغییر رنگ داده و در بیشتر موارد بی رنگ می شود.
2 – ماهی بی حال و بدون تحرک در گوشه ای ایستاده و شنا نمی کند.
3 – اشتها به تغذیه دیده نشده و ماهی از غذا خوردن امتناع می ورزد.
4 – در سطح آب و یا به صورت نامتعادل شنا می کند.
5 – سعی در بیرون پریدن از
آکواریوم دارد.
6 – بدن را به وسایل و یا ماسه های کف می ساید.
7 – باله ها به صورت خشک و سیخ شده در می آیند.
8 – باله ها رفته رفته شروع به تحلیل رفتن می کنند.
9- ماهی به عقب و جلو می رود.
10 – از تعادل خارج گشته و قادر به شنا نیست.
11 – چشمها به شدت از حدقه بیرون زده اند.
12 – ماهی به دور خود می چرخد.
13 – دارای خونریزی های پوستی است.
14 – تغییر شکل ستون فقرات و در نتیجه تغییر فرم طبیعی بدن مشاهده می گردد.
15 – پوست سفید و کدر می گردد.
16 – در سطح بدن و به ویژه در پایه باله ها اعم از باله های سینه ای، شکمی، پشتی و دمی تاولهای سرخ رنگی دیده می شوند.
17 – جوش ها و گاهی فرورفتگی هایی در سطح بدن و بیشتر در نواحی پیشانی و سر ظاهر می گردند.
18 – آبششها به حالت کاملا باز و غیر طبیعی دیده می شوند.
19 – رشته های پنبه مانند از نقاط مختلف بدن به صورت آویزان دیده می شوند.
20 – سطح بدن را حبابهای ریز فرا می گیرند.
21 – ماهی به سطح آمده و به شدت شروع به مکیدن هوا می کند.
22 – شکم متورم شده و به حالت مشک پر از آب به نظر می رسد.
23 – تولید شدید مخاط برروی پوست مشاهده می گردد.
........................
اصولا بیماریها را به 3 دسته کلی تقسیم می کنند (براساس منشا):
1 – بیماریهایی که ناشی از عوامل بیماری زا هستند.
2 – بیماریهایی که ریشه در شرایط زیستی دارند. همانند مسمومیتها، تغذیه نادرست و به طور کلی، شرایط ناسالم آب
3 – بیماریهایی که ریشه در خود ماهی دارند مانند انواع نقص عضوها.
بیماریهای شایع ماهیان آکواریومی و روشهای درمان
.پس از شناخت علائم بیماری اکنون به معرفی بیماری های شایع ماهیان آکواریومی می پردازیم(البته به استثنای بیماری های داخلی که تشخیص آنها نیاز به میکروسکوپ و سایر وسایل آزمایشگاهی دارد):
1 – دم خوره و گندیدگی باله ها
2 – کلومناریس
3 – امراض باکتری زای آبششی
4 – آب آوردگی شکم
5 – تیرگی پوست و باله ها
6 – بیماری سفیدک
7 – قارچ پوست ودهان
8 – عفونت دهان
9 – سفید و شل شدن مدفوع
10 – عفونت آبشش ها
11 – بیماری سفید شدن تخم ها
.......................
گروههای انواع ماهیان آکواریمی
.........
گروه اول : ماهی های زنده زا
1 – ماهی گوپی
2 – ماهی سوارتیل یا دم شمشیری
3 – ماهی پلاتی
4 – انواع ماهی مولی
..
سایت جامع حیوانات ایران
..
گروه دوم : خانواده ماهیهای طلایی
گروه سوم : خانواده ماهیهای بارب
گروه چهارم : خانواده ماهیهای تترا
گروه پنجم : خانواده ماهیهای سیچلاید
گروه ششم : خانواده گوارامیها
PersianPet Forum - www.mypet.ir http://persianpet.org/forum/thread138389.html#ixzz2ln0iCkxH
Under Creative Commons License: Attribution
Follow us: @persianpet on Twitter | mypersianpet on Facebook