تغییرات ژنتیکی پروانههای اطراف فوکوشیما
پژوهشگران اعلام کردند در حدود ۱۲ درصد از پروانه های آبی متمایل به سبز کم رنگ که بلافاصله پس از فاجعه سونامی ۲۱ اسفند سال ۱۳۸۹ فوکوشیمای ژاپن در معرض تشعشعات قرار گرفتند با تغییرات ژنتیکی مواجه شده اند به طوری که بال های آنها کوچکتر و چشمانشان آسیب دیده است.
به گزارش ایرنا، خبرگزاری فرانسه سه شنبه از توکیو گزارش داد که این یافته ها باعث افزایش نگرانی از تاثیر گرفتن دیگر انواع جانوری از تشعشعات هسته ای می شود.
‘جوتجی اوتاکی’ استادیار دانشگاه ‘ریوکیو در اوکیناوا’ گفت که در جفت گیری آزمایشگاهی این حشرات در خارج از منطقه آسیب دیده ۱۸ درصد از متولدین مشکلات کوچکتری داشتند.
به گفته وی این رقم در نسل سوم این پروانه ها به ۳۴ رسید اگرچه پروانه نر هر زوج از یک گروه تحت تاثیر تشعشع قرار گرفته انتخاب نشده بود.
همچنین پژوهشگران ۲۴۰ پروانه را در شهریور ماه سال گذشته شش ماه پس از فاجعه در فوکوشیما جمع آوری کردند. در ۵۲ درصد بچه های این پروانه ها نابهنجاری هایی مشاهده شد که به گفته این دانشمند ‘مقدار زیادی’ محسوب می شود.
‘اوتاکی’ یادآور شد که مقدار زیاد می تواند ناشی از قرار گرفتن در معرض تشعشع چه به صورت خارجی یا داخلی از فضا و محیط و مواد غذایی آلوده باشد.
نتایج این تحقیقات در نشریه ‘گزارش های علمی’ که یک روزنامه الکترونیک از ناشران ‘نیچر’ است به چاپ رسیده است.
‘اوتاکی’ تاکید کرد که نتایج قطعی آزمایشات حاکی از آن است که تشعشعات ناشی از نیروگاه ‘فوکوشیما دایچی’ به ژن های پروانه ها آسیب وارد کرده است.
زمین لزره و سونامی اسفند سال ۱۳۸۹ سیستم های خنک کننده نیروگاه هسته ای فوکوشیما دایچی را از کار انداخت و باعث شد تا سه رآکتور این نیروگاه در بدترین حادثه هسته ای در ۲۵ سال دچار ذوب شود.
یافته های این دانشمندان نگرانی ها در ارتباط با اثرات دراز مدت رادیواکتیویته بر افرادی را بیشتر می کند که در روزها و هفته های پس از حادثه در معرض تشعشعات یک منطقه وسیع قرار گرفتند که بعدا از سکنه تخلیه شد.
براساس این گزارش ادعاهایی وجود دارد که اثرات تشعشعات هسته ای روی نسل های متعددی از کسانی دیده شده است که در ‘هیروشیما’ و ‘ناکازاکی’ در معرض بمباران اتمی آمریکا در آخرین روزهای جنگ دوم جهانی قرارگرفتند.
‘اوتاکی’ ضمنا هشدار داد که نباید زود نتیجه گیری کرد زیرا تحقیقات گروه وی بر پروانه ها را نمی توان مستقیما متوجه دیگر انواع از جمله انسان ها کرد.
از سوی دیگر، ‘کونیکازو نوگوچی’ استادیار حفاظت رادیولوژی ‘دانشکده دندانپزشکی دانشگاه نیهون’ نیز گفت که به داده های بیشتری نیاز است تا تاثیر حادثه فوکوشیما برای حیوانات به طور کلی تعیین شود.
پژوهشگران و پزشکان تاکنون این نکته را که فوکوشیما باعث بروز بیشتر سرطان یا لوکمی (سرطان خون)، بیماری هایی که عموما به قرارگرفتن در معرض تشعشع هسته ای مربوط می شود را رد کرده اند.
اما آنها یادآور می شوند که آزمایشات طولانی پزشکی بویژه برای رفع نگرانی هایی در ارتباط با سرطان تیرویید در بین جوانان نیاز است. این مشکل برای افرادی که در معرض انفجار هسته ای چرنوبیل روسیه قرار گرفتند پیش آمد.
‘ماکوتو یامادا’ پزشک ساکن فوکوشیما معتقد است که هنوز مواردی از عوامل ناشناخته در ارتباط با اثرات ژنتیک تشعشع وجود دارد. اما هنوز نمی توان به طور ۱۰۰ درصد اثراتی را که ممکن است در آینده بروز کند انکار کرد.
به گفته ‘نوگوچی’ استادیار دانشگاه البته مساله کارگرانی که در نیروگاه فوکوشیما کار می کردند و در معرض اشعه زیاد قرار گرفتند فرق می کند.
تاکنون رسما فوت کسی براثر تشعشعات فوکوشیما اعلام نشده اما افرادی که از منطقه گریخته اند و کارگران نیروگاه، از اثرات درازمدت آن نگرانی دارند.
دانشمندان هشدار می دهند که دهه ها طول می کشد تا سلامت منطقه برای بازگشت مردم اعلام شود.