در جستجوی مقصر مرگ توله خرس باغ وحش مشهد
گزارش ایسنا رها شدن چهار توله شیر و 2 توله خرس در مشهد، بعد از گذشت حدود یک ماه، تایید شدن مرگ یکی از توله خرسها ، ما را بر آن داشت سراغ فعالان محیط زیست رفته و نظرات آنها را نیز جویا شویم.
داستان پیدا شدن تولهشیرها و خرسها در خیابانهای مشهد و بعد از مدت کوتاهی مرگ یکی از توله خرسها، این موضوع را پیچیدهتر کرده است.
یک فعال محیط زیست معتقد است: اگر این توله خرسها میکروچیپگذاری شده بودند وضعیت قاچاق بودن و یا نبودن آنها نیز محرز میشد.
پوریا واعظ نیا در گفتوگو با خبرنگار ایسنای منطقه خراسان، درباره مرگ توله
خرس رها شده در مشهد، افزود: حمایت مالی نکردن از باغ وحش بهترین کاری است که مردم میتوانند انجام دهند زیرا حمایتهای مالی مردم، آنجا را به " کشتارگاه حیوانات" تبدیل میکند.
وی با اعتقاد بر اینکه باغ وحش مشهد مقصر اصلی مرگ این توله
خرس است، تصریح کرد: باغ وحشهای ایران فاصله بسیاری با استانداردهای موجود در باغ وحشهای سایر نقاط دنیا دارند.
واعظ نیا با اشاره به کمبود امکانات لازم در باغ وحش مشهد، اظهار کرد: به دلیل توانایی نداشتن این باغ وحش در فراهم کردن شرایط مناسب برای نگهداری توله خرسها، آنها به منزل شخصی منتقل شدهاند.
این فعال محیط زیست با اعتقاد بر عملکرد مثبت محیط زیست خراسان، بیان کرد: اگر محیط زیست در موضوع میکروچیپگذاری فشار بیشتری وارد کند، این قبیل مشکلات پیش نخواهد آمد. میکروچیپ قطعهای الکترونیکی است که در بدن هر حیوان کار گذاشته میشود و با اختصاص کدی به حیوان وضعیت تملک آن را مشخص میکند. دارندگان حیوانات و باغ وحشها موظفند از این دستگاه استفاده کنند.
یک فعال محیط زیست دیگر با اعتقاد بر اینکه محیط زیست مقصر اصلی مرگ توله خرس رها شده در مشهد است، اظهار کرد: باغ وحش تنها یک ارگان اقتصادی است.
حسن قربانی در گفتوگو با خبرنگار ایسنای منطقه خراسان، ادامه داد: محیط زیست نباید به باغ وحش اعتماد کند زیرا باغ وحش تنها به منافع خود میاندیشد نه به حفظ تنوع زیستی؛ در سایر نقاط دنیا مسوولیت حفظ تنوع زیستی به صورت عمده به عهده باغ وحش است اما در ایران هنوز این مساله نهادینه نشده است.
وی افزود: محیط زیست تنها در صورتی میتواند به باغ وحش اعتماد کند که هزینههای آن را پوشش دهد و از این طریق باغ وحش بتواند امکانات مورد نیاز خود را فراهم کند.
این پیمانکار سازمان محیط زیست با تاکید بر اینکه باغ وحشهای ایران با استانداردهای جهانی فاصله بسیاری دارند، اظهار کرد: محیط زیست باید تا زمانی که این باغ وحشها به استانداردهای جهانی نزدیک شده و ارتقا یابند، مکانی را برای نگهداری حیوانات داشته باشد.
قربانی با بیان اینکه در بخش خصوصی بسیار ضعیف هستیم، گفت: محیط زیست نباید این گونهها را به باغ وحش واگذار کند زیرا بخش خصوصی برای حفظ تنوع زیستی کشور قابل اعتماد نیست.
وی با اشاره به اینکه سازمان محیط زیست، یک مرکز تحقیقات زیست محیطی است، معتقد است: متاسفانه این سازمان با کارشناسان خود هیچ مراودهای ندارد و به توصیههای آنان هیچ توجهی نمیکند. معتقدم محیط زیست ابتدا باید مشکلات ستادی و مدیریتی خود را برطرف کند.
قربانی با اشاره به مشکل محیط زیست در خصوص نیروهای ستادی، افزود: بر اساس قانون این نیروها باید بومی باشند تا کلانشهرهایی مانند تهران و مشهد بزرگتر نشوند؛ با این شرایط نیروهای ستادی کارشناسانی هستند که سابقه کاری چندانی ندارند.
وی با اشاره به وجود اکوسیستمهای متفاوت در ایران، اظهار کرد: باید کارشناسانی خبره از نقاط مختلف کشور که با این اکوسیستمها آشنا هستند، به عنوان نیروهای ستادی جذب شده و مشغول به کار شوند.
این فعال محیط زیست خاطرنشان کرد: نیروهای ستادی کارشناسانی هستند که درباره عملکرد حیات وحش در کل کشور تصمیمگیری میکنند.
طبیعت زیبا و رنگارنگ پیرامون ما از دریچه نگاه حیوانات بسیار متفاوت از چیزی است که ما میبینیم، درک تفاوتهای این جهان دیداری باعث میشود به دلیل وجود بسیاری از الگوها در طبیعت پی ببریم.