ابتکار عضو شورای شهر تهران با تاکید براینکه براساس مصوبه شورای شهر این گزارش باید هر سال تهیه شود، گفت: مشکلات زیست محیطی شهر تهران به قدری جدی است که تنها گزارشهای سالانه می توانند به مدیران در اتخاذ تصمیمهای بهتر در مورد مسائل زیست محیطی کمک کنند.
به گزارش زیست بوم عضو شورای شهر و رئیس کمیته محیط زیست شورا در این باره در مصاحبه با شهرنوشت گفت: گزارش وضعیت محیط زیست شهر تهران به مدیران و سیاستگذاران به ویژه پارلمانهای محلی کمک میکند تا برنامهریزی خود را بر اساس مستندات استاندارد تدوین کنند.
معصومه ابتکار افزود: مرکز مطالعات باید با همکاری سازمانهای حفاظت محیط زیست، هواشناسی و مراکز تحقیقاتی دانشگاهها و همچنین دیگر مراجع ذیربط، نسبت به تهیه و ارائه گزارش سالانه وضعیت محیط زیست شهر تهران براساس الگوی بینالمللی وضعیت محیط زیستSOE اقدام کند.
وی با بیان اینکه مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران براساس مصوبه شورا در سال ۸۷ درخصوص تهیه نظام جامع ثبت، پایش و ارزشیابی وضعیت محیط زیست شهر تهران موظف شد، اظهار داشت: در سال های۸۲ و۸۳ گزارش وضعیت محیط زیست تهران منتشر شد. از آن زمان تاکنون گزارش زیست محیطی کشور ارائه نشده است ولی تهران در سال ۱۳۹۰ این گزارش را از طریق شهرداری منتشر کرد.
ابتکار با خشنودی از اقدامات انجام شده ابراز امیدواری کرد، گزارش دوم طی مدت زمان باقیمانده از عمر شورای سوم و تا پایان سال ۹۱ تهیه شود تا براساس آن بتوانیم در سطوح و لایههای مختلف از این گزارش استفاده کنیم.
وی با این توضیح که نخستین گزارش دارای اشکالات خاص خود بود، افزود: انتظار ما از گزارش اول کاربردی شدن و استفاده عمومی از آن بود.
ابتکار با تاکید براینکه براساس مصوبه شورای شهر این گزارش باید هر سال تهیه شود، گفت: مشکلات زیست محیطی شهر تهران به قدری جدی است که تنها گزارشهای سالانه می توانند به مدیران در اتخاذ تصمیمهای بهتر در مورد مسائل زیست محیطی کمک کنند. درحال حاضر در مورد شهرداری تهران برنامههای ۵ ساله داریم، ولی براساس مصوبه شورا گزارشها سالانه است. شورای اسلامی شهر تهران از سازمان محیط زیست نیز انتظار داشت تا گزارش های SOE کشوری و ملی هم سالانه باشد اما متاسفانه این اتفاق نیفتاد.
وی افزود: امید داریم که برای تهیه این گزارش زمان بندی خوبی صورت بگیرد و تا پایان سال گزارش نهایی طرح SOE در اختیار شورا قرار داده شود، چون این مساله برای شهر تهران با توجه به مشکلات متعدد زیست محیطی اهمیت دارد.
به اعتقاد وی این گزارش باید قابل استفاده برای تمام سطوح از قبیل مردم عادی و مدیران ارشد باشد تا بتوانند سناریویی که میخواهند را بنویسند. سناریویی که بتوان از دل آن برنامههای اجرایی و عملیاتی بیرون آورد، بسیار مهم است. چشم انداز SOE برای ما همان سناریویهای آینده است که از دل آن نقشه راه دربیاید. امید داریم که دستگاهها با شما همکاری کنند.
همچنین فرزاد بهتاش ناظر علمی طرح SOE مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران گفت: وضعیت محیط زیست شهر تهران براساس مدل SOE برای دومین بار در شهرداری تهران بررسی می شود.
محمدرضا فرزاد بهتاش با بیان اینکه در ۳۱ خرداد سال ۹۰ دفاع نهایی از طرح SOE سالهای ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۶ در صحن علنی شورا ابلاغ شد، به شهرنوشت گفت: تهیه طرح SOE دوم از همان زمان آغاز شد. پس از آن طرح SOE تهران در سالهای ۱۳۸۷ تا ۱۳۸۹ تصویب و برای تهیه گزارش شروع به کار کرد. در تاریخ ۱۸ تیر ۱۳۹۰ تا ۸ مرداد همان سال تدقیق RFP و فراخوان آن در سایت مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران منتشر شد.
دبیر کمیته پژوهشی محیط زیست شهرداری تهران اظهار داشت: تاکنون دو مرحله از شرح خدمات طرح مذکور انجام شده و تلاش می کنیم تا قبل از پایان سال جاری نتایج آن را منتشر و کارگاه آموزشی درباره این موضوع برگزار کنیم.
وی دستیابی به اطلاعات و آمارها را از مهمترین مشکلات برای تهیه نخستین SOE شهر تهران عنوان کرد و افزود: برای گزارش دوم میتوان از این اطلاعات استفاده کرد. البته در مطالعه دوم انتظارات شورای شهر بسیار فراتر است و به طور قطع گزارش دوم باید نسبت به گزارش نخست کاملتر باشد.
فرزاد بهتاش یادآوری کرد: مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران گزارش نخست را به صورت
کامل منتشر کرده است.
وی از جمله مراحل انجام شده درخصوص تهیه گزارش وضعیت محیط زیست را مطالعه اولیه و تدوین مبانی نظری، تعیین چارچوب مولفه ها و شاخص های وضعیت محیط زیست شهر تهران، جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها و طراحی سامانه مکانیزه پردازش دادهها، تدوین و انشار گزارش نهایی دانست.