سن حیوانات چگونه مشخص می‌شود 






تعیین سن این حیوانات خیلی کار سختی نبوده است.مثل همه‌ی صدف‌ها،این صدف هم در زمان حیاتش سالی یک مروارید تولید می‌کرد و همین موضوع سنش را مشخص می‌کند.لاک پشت کهنسال هم از زمان حیاتش در سالهای مختلف عکس‌های زیادی وجود داشت یا در مورد یک نهنگ پیر هم گفته می‌شود که میخ یک نیزه‌ی مخصوص شکار که برای صد سال پیش است در بدنش پیدا شده و همین عمر او را به بیش از یک قرن می‌رساند.
اما تعیین سن دیگر حیوانات،خصوصاً آنهایی که در طبیعت به دنیا آمده‌اند کار ساده‌ای نیست.جانورشناسان از تصاویر اشعه ایکس استفاده می‌کنند تا نشانه‌ها و علائم رشد را در ساختار استخوانی حیوان ببینند و با بررسی علائم بیولوژیک مخصوص می‌توانند به راحتی به سن حیوان بعد از مرگش پی ببرند.
بدون عکس گرفتن با اشعه ایکس یا نمونه برداری از بافت‌های بدن،تخمین سن حیوان بسیار سخت می‌شود.در آن صورت فقط از روی ویژگی‌های ظاهری و کمی هم حدس و گمان در مورد عمر حیوان تصمیم گیری می‌شود.در ادامه روش پی بردن به سن بعضی از حیوانات را مرور می‌کنیم.
اورانگوتان
دندان پستانداران در مورد سن آنها اطلاعات زیادی می‌دهد.اگر به دندان عقل آنها نگاه کنید می‌توانید به سن دقیق آنها پی ببرید.دندان عقل پوسیده نشان‌دهنده‌ی سن بالای پستاندار است-البته گاهاً ممکن است این قضیه به دلیل خوردن غذاهایی باشد که خوب باید آنها را جوید.
پوست این دسته از حیوانات هم منبع اطلاع‌رسانی خوبی است. اطلاعاتی شبیه موارد مشابه انسان. خیلی راحت می‌توان یک پستاندار کودک با جوان را از روی چروک‌های روی پوستشان تشخیص داد.
جانورشناسان روی صورت اورانگوتانهای نر و وحشی به دنبال یک برآمدگی یا خشکی گونه که فقط روی صورت نرهای بالغ دیده می‌شود می‌گردند.وقتی این حیوانات پیر و از کارافتاده می‌شوند قسمتی از صورتشان می‌افتد،چیزی شبیه افتادگی فک در انسانها.اما امکان مشاهده‌ی آن 100 درصد قطعی نیست چون خیلی از اورانگوتانهای نر این ویژگی را ندارند.
قبلاً تصور می‌شد که فقط آن دسته از نرهایی که این ویژگی را دارند می‌توانند جفت‌گیری کنند چون این افتادگی در صورت باعث می‌شد تا آنها بتوانند صداهای طولانی‌تری برای جذب کردن ماده‌ها از خود دربیاورند.این ترفند غالب نرها برای این کار است.اما دیگر اورانگوتانها از شیوه‌ی زیرکانه‌تری استفاده می‌کنند.آنها دور از چشم اورانگوتانهایی که این ویژگی برجسته را دارند جفت‌گیری می‌کنند و سعی می‌کنند دیده نشوند.
اورانگوتانهای ماده این افتادگی در صورت را ندارند.صورت آنها هم مثل انسانهای مسن چروک می‌اورد و تراکم استخوانش کم می‌شود و اگر تحت استرس باشند موهایشان شروع به ریزش می‌کند.
نشانه‌ی آخر هم سفیدی چشم‌های آنهاست.این حیوانات در کودکی دایره‌ی سفیدی دور چشمانشان وجود دارد که به مرور زمان محو می‌شود.بنابراین اگر دور چشم یک اورانگوتان سفیدی دیدید معنی آن این است که او هنوز در دوران شیرخوارگی است.
گربه‌ها
موی گربه‌ها اطلاعات زیادی در مورد سنشان می‌دهد به طوریکه با افزایش سن گربه‌ها خشک، شکننده و خاکستری رنگ می‌شوند. این ویژگی در مورد تمام گربه‌سانان از گربه‌های خانگی گرفته تا شیرها و ببرها صادق است. تیره شدن موی آنها به وضوح قابل مشاهده است
نشانه‌های دیگری هم برای پی بردن به سن گربه‌ها وجود دارد ولی پی بردن به آنها کمی سخت است.گوشتخواران به لحاظ ظاهری خیلی خیلی تغییر نمی‌کنند و باید نشانه‌ها را با دقت زیاد پیدا کرد.یکی از آنها از دست رفتن حالت ارتجاعی عضله‌ها و شل شدن آنها به مرور زمان و چگونگی قرار گرفتن دم آنها بین استخوان لگن است.باید دید که آیا کفل حیوان افتاده است یا خیر.دنده‌های جانور بیرون زده یا نه.به نحوه‌ی راه رفتن آنها نیز باید دقت کرد.آنهایی که سن بالاتری دارند آهسته راه می‌روند چون قوه‌ی بینایی‌شان در حال ضعیف شدن است.
ماهی‌ها
راز سن ماهی‌ها در گوش‌هایشان نهفته است. چند وقت پیش یک ماهی صخره‌زی 200 ساله در آلاسکا پیدا شد. سؤال اینجاست که چگونه مشخص شد این ماهی 200 سال دارد؟ یکی از اعضای تیمی که این ماهی را کشف کرد، سر آن را برش داد و دو استخوان کوچک گوش(سنگ گوش)او را درآورد. سنگ گوش‌ها با گذشت هرسال یک حلقه در آنها حک می‌شود درست مشابه درختان یا صدف‌ها، که با استناد به آن می‌توان سن ماهی را تشخیص داد.

اما این وسط یک مسئله می‌ماند و آنهم این است که تنها زمان مردن ماهی می‌توان از این روش استفاده کرد.
برای این کار باید استخوانها را نصف کرد و آنها را روی شعله گرفت.سپس این دایره‌ها خودشان را نشان می‌دهند.اما اگر بخواهید بدون شکافتن سر ماهی به سن آن پی ببرید کار خیلی سختی را انتخاب کرده‌اید.

البته باید توجه داشت که آن ماهی در محیطی زندگی کرده باشد که دمای آن متغیر باشد.سنگ گوش‌ها تنها در تابستان رشد می‌کنند.برای مثال ماهی‌هایی که در آبهای مناطق گرمسیری(مناطق مدار رأس السرطان ) زندگی می‌کنند ویژگی بارزی ندارند و تعیین سن آنها دشوار است.»