برای نخستین بار در کشور؛
کاراکال قلادهگذاری شده در پارک ملی بهرام گور رها سازی شد
سبزپرس – گروه محیط طبیعی: برای نخستین بار در کشور و به منظور مطالعه در زمینه رفتار شناسی و انتخاب زیستگاه، یک کاراکال قلادهگذاری شده در پارک ملی «بهرام گور» رها سازی شد.
حسینعلی ابراهیمی کارنامی، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان فارس با اعلام این خبر به سبزپرس گفت: این کاراکال دو ساله، مدتها قبل و زمانی که توله بود از متخلفان کشف شده بود و بیشتر عمرش را در اسارت زندگی کرده بود. اما برای نخستین بار در کشور و با همراهی یک تیم علمی هفت نفره، این گربهسان قلادهگذاری شد و به زیستگاه اصلیاش بازگشت.
او ادامه داد: هدف از قلادهگذاری این کاراکال، مطالعات رفتار شناسی، شناسایی زیستگاه و عادات غذایی این گونه در پارک ملی بهرام گور است.
به گفته ابراهیمی، این عملیات با همکاری و مساعدت مالی دفتر حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست انجام شده و همچنین انجمن طرح سرزمین و تعدادی از کارشناسان جوان حیات وحش نیز در این عملیات همکاری داشتهاند.
کاراکال یکی از گربههای وحشی در طبیعت ایران است که تا کنون مطالعه گستردهای روی آن انجام نگرفته است. بدن این گربه به مراتب از گربههای خانگی بزرگتر و به رنگ حنایی و فاقد خال است.
نبود خال بر بدن کاراکال یکی از دلایلی است که باعث شده انجام مطالعه علمی برای تعیین جمعیت آن در مناطق مختلف همواره با مشکل روبرو باشد. زیرا از آنجا که آرایش خال روی بدن گربهسانان برای هر فرد، مانند اثر انگشت در انسان انحصاری است و پژوهشگران با مشاهده و مقایسه خالهای بدن گربهسانان افراد گونه را از یکدیگر متمایز میسازند.
اما در کاراکال نبود خال بر روی بدن، باعث شده تا تمایز افراد گونه از یکدیگر دشوار باشد و فعالیتهای مطالعاتی را با مشکلاتی روبرو سازند.
زیستگاه کاراکال دشتها و تپه ماهورهای مناطق بیابانی و استپی است و در ایران در اکثر زیستگاههای استپی، از استان سمنان و قم تا سیستان و بلوچستان، فارس و مناطقی از سه استان خراسان و حتی کرمانشاه هم مشاهده این گونه گزارش شده است. پراکنش جهانی این گونه نیز از هندوستان تا آفریقا است اما جمعیت کاراکال در افریقا بسیار بیشتر از جمعیت در آسیا است.
کاراکال در ایران گونه «حمایت شده» است و جمعیت این گونه در آسیا، به عنوان جاندار در معرض نابودی، در پیوست شماره یک کنوانسیون منع تجارت گونههای گیاهی و جانوری (سایتیس) جای گرفته است. در حالی که جمعیت آفریقا در پیوست دو قرار گرفته است. تجارت حیوان زنده و اعضای بدن گونههایی که در پیوست یک این کنوانسیون درج شدهاند به طور کلی ممنوع است اما برای گونههای پیوست دو، بهرهبرداری تا حدی که به جمعیت و پایداری گونه آسیب نزند مجاز است.
با این حال فهرست سرخ اتحادیه جهانی حفاظت (IUCN) کاراکال را در رده «کمترین نگرانی» (LC) قرار میدهد.