جام جم آنلاين: دانشمندان فسيل يکي از قديمي ترين دايناسورهايي که تاکنون كشف شده است را به نمايش گذاشته اند و مي گويند که اين موجود گوشتخوار و تيزپا متعلق به پايان عصر ترياسيک، 230 ميليون سال قبل مي زيسته است.








محققان در مقاله اي در نشريه "ساينس" نوشته اند که ايودرومائوس يا "دونده سپيده دم" يک موجود دوپاي کوچک بوده که قدش از 120 سانتي متر و وزنش از 4 تا 6 کيلوگرم تجاوز نمي کرده است.
آنها اين دايناسور، احتمالا از اجداد تي-رکس (تيراناسوروس رکس) را از يک مجموعه تقريبا کامل از استخوان هايي که در "دره ماه" در شمال غربي آرژانتين در دامنه کوه هاي آند پيدا شد بازسازي کرده اند.
محققان آرژانتيني و آمريکايي ابتدا در سال 1996 به طور اتفاقي اين استخوان ها را کشف کردند، اما بازسازي قطعات پيدا شده تا حالا زمان برده است.
محققان ادعا مي کنند که حاصل اين بازسازي دشوار، يکي از قديمي ترين دايناسورهايي است که تاکنون کشف شده است، و مي تواند يکي از نمونه هايي باشد که نماينده تروپادها هستند. همان نوعي که نهايتا به پيدايش تي رکس منجر شد.
پروفسور پل سرنو از دانشگاه شيکاگو محقق اصلي در اين کشف گفت: "اين موجود خيلي به جد اصلي دايناسورها نزديک است. اين حيواني دوپا است، و به نسبت کوچک. موجودي تيزپا خصيصه اي که با توجه به ران حيوان به آن پي برده ايم. اين حيوان همچنين پنجه هاي خيلي قوي داشته است."
"اين موجود درنده بوده است، اين موضوع را با توجه به پنجه هاي قوي آن مي دانيم، اما به خصوص از دندان هاي قوس دارش مشخص است حيواني گوشتخوار بوده و از بسياري جهات خيلي به گوشتخوارهاي اوليه، اولين موجود نوع تروپاد که در نهايت به انواع غول پيكري مثل تي رکس بدل شد، شبيه بوده است."
تصادف محض
ايودرومائوس همچنين شناخت بهتري نسبت به يک کشف ديگر همين تيم که پيشتر انجام شده بود فراهم کرده است؛ موجود دوپاي ديگري به نام ايوراپتور، که استخوان هاي بيشتري از آن اکنون کشف شده است.
محققان اکنون با طبقه بندي دوباره اين موجود آن را يکي از گياهخواران اوليه و نه يک موجود درنده، ارزيابي کرده اند و هرچند که اين حيوان شبيه به ايودرومائوس است، دانشمندان فکر مي کنند که ايوراپتور مي تواند از نمونه هاي اوليه ساروپادها که در نهايت به پيدايش غول هايي مثل ديپلودوکوس منجر شدند باشد.
پروفسور سرنو گفت: "ما شاهد اختلافي فقط چند ساله با آن دايناسور 'حواي' اوليه هستيم و دو نسب مهم را پيش روي خود داريم، که در اين مقطع خيلي شبيه هم بودند."
هرچند ممکن است که اعقاب اين دايناسورها بعدا موجودات چشمگيري شده باشند، هيچ کدام آنها در زمان خود بر ديگران سلطه نداشته اند و محققان معتقدند که ظهور نهايي آنها ممکن است ناشي از تصادف محض و شايد يک فاجعه طبيعي ناشناخته بوده باشد.