تولید مثل
همستر کوتاه ترین دوره بارداری را در میان تمام پستانداران دارا میباشد. همانگونه که قبلاٌ نیز بیان شد دوره بارداری این حیوان 15 تا 16 روز است. همسترهای ماده در تمامی سال بغیر از هنگام خواب زمستانی فعالیت تولید مثلی دارند. قدرت باروری در فصل زمستان بدلیل میزان تابش نور کمی کاهش مییابد. بیضه نرها در هنگام زمستان جمع میشود . بلوغ جنسی به صورت رفتاری و تهاجمی بیشتر مشاهده میشود. ماده ها شروع به حمله به نرها میکنند. در صورتیکه تمایل به پرورش آنها باشد بایستی نر و ماده های در یک مکان قرار گرفته و تحت مراقبت قرار گیرند. ساعات اولیه تاریکی منجر به جفتگیری و تخمگذاری میگردد. دوره استروس (آمادگی برای بارداری از طرف ماده) 4 روز است. در این حالت
همستر ماده بخوبی نر را پذیرا می باشد و بصورت ساکن قرار میگیرد و دم کوچک خود را بسمت بالا میکشد تا دخول نر به آسانی بیشتری میسر گردد. معمولاٌ حیوان نر با زبان خود ترشحات ماده و نرگی خود را لیس میزند. اغلب یک دخول موفق به بارداری ممکن است تا چند ساعت نیز بطول انجامد. در هنگام جفتگیری حرکت های دیگری از قبیل گاز گرفتن گوش ماده و یا کشیدن پوست او از طرف نر اتفاق میافتد.
شروع استروس بوسیله حضور ترشحات دیده میشود. ٢ روز پس از جفتگیری ترشحات خاکستری- سفید بودار و ترحشات مربوط به بعد از تخمک گذاری مشاهده میشوند. بارداری پس از قطع ترشحات تخمک گذاری در روز ٥ - ٩ صورت میگیرد.
در صورتیکه ماده با سایر ماده ها
نگهداری میشود توصیه میگردد ماده باردار را به قفس جداگانه منتقل نمود. حالت کانیبالیسم (بچه خوری) زمانی اتفاق می افتد که اختلالالی در هفته اول پس از زایمان ایجاد گردد. معمولا پس از زایمان استروس ایجاد نمیشود ولی پس از شیر گرفتن بچه ها (3 هفتگی) دوره جدید استروس شروع میشود. درصورتیکه مادر قادر به تغذیه بچه ها نباشد بایستی غذا را به صورت دستی به آنها داد که البته این نوع تغذیه در عمل زیاد موفقیت آمیز نمیباشد.
همستر از خانواده جوندگان است،همستر همه چیزخوار(omnivorous) است و به این جانور می توان میوه، سبزیجات و دانه ها را هم(بغیر از غذاهای اصلی) بعنوان غذا داد.
این حیوان از سن 10-7 روزگی شروع به خوردن مواد جامد می کنند،
همستر بالغ 5 تا 10 گرم غذا در روز احتیاج دارد، همچنین در روز 10 میلی لیتر بر اساس 100 گرم وزن بدن آب می خورد. وزن
همستر بالغ نر حدود 130-30 گرم و طول عمر 2-5/1 سال و سن بلوغ 6-8 هفنگی است.
همستر در گونه های خود جیب های گونه ای(cheek pouch) دارد این جیبها در دو طرف گونه واقع شده اند و کار حمل مواد غذایی و مخفی کردن نوزادان تازه متولد شده در هنگام خطر را بر عهده دارند.
دندانهای پیشین
همستر مدام در حال رشد است و برای کوتاه کردن آن احتیاج به مواد غذایی خاص و وسایلی در محل
نگهداری خود دارند.
در ایران واکسن خاصی برای
همستر وجود ندارد هر چند برخی از همکاران عقیده دارند که از واکسن هاری می توان استفاده کرد، ولی این واکسن برای سگ و گربه تهیه شده است و می تواند برای
همستر ها موجب مشکلاتی از قبیل مرگ شود. این حیوان هر شش ماه یکبار باید توسط دامپزشک معاینه شود و داروی انگلی لازم برای آن تجویز شود.
بهترین جیره غذایی که روزانه باید در اختیار همستر قرار بگیره شامل دو قسمته:
1_غذای خشک:ترکیبی از غلات که به نسبت زیر با ید تهیه کنید: گندم ، ذرت،جو پرک شده(جوی درسته باید پرهیز شود) کمی تخمه افتابگردان خام(به مقدار کمتر از سایر اجزا)، مقدار کمی غذای کنسانتره جوندگان. مقداری از هر کدام مثلا 250گرم تهیه وبا هم مخلوط کنید.
همچنین میتوانید غذای خشک را بصورت اماده (پلت) از بعضی از پت شاپها یا کلینیکهای دامپزشکی پیدا کنید.
2_سبزیجات و میوه جا ت: شامل: سیب ، گلابی، خیار، هندوانه، زرد الو ، هلو (به ترتیب اولویت_ از مرکبات پرهیز شود) و انواع توت و...و سبزیجات:هویج ، اسفناج، کاهو ، کلم، جعفری، گشنیز، بروکلی، گل کلم و...
نحوه غذا دهی: روزی یک بار شبها به همسترتون غذا بدین که شاملیک قاشق چایخوری پر غذای خشک+ تکه کوچکی میوه یا سبزی(مثلا یک هشتم سیب یا یک هویج کوچک یا یک برگ کوچک کاهو)
در ضمن برای تامین پروتئین مورد نیاز هفته ای 2 الی 3 بار یک تکه کوچک تخم مرغ اب پز بهش بدین( هم از زرده وهم از سفیده) که این مقدار در حاملگی وشیر دهی افزایش می یابداز هسته های مغز دار ( گردو ، بادام، بادام زمینی، فندق و.... ) البته بدون نمک فقط بعنوان جایزه استفاده کنید.
البته
همستر بدش نمیاد هر چند وقت یه بار یک تکه ماکارونی پخته هم جایزه بگیره.