مطالعۀ جدید منتشر شده در نشریۀ علمی "نیچر" توسط محققان دانشگاه خودگردان بارسلونا در اسپانیا، معکوس شدن جریان آب در اعماق اقیانوس اطلس را طی عصر یخبندان در ۲۰ هزار سال پیش تشریح کرد. گردش آب اقیانوس اطلس یک مولفۀ مهم سیستم اقلیمی جهان است که حرارت را از استوا به اقیانوس منجمد شمالی می رساند. ولی در خلال این عصر یخبندان گذشته که ناشی از آسیب پذیری نسبت به تغییرات تناسب نمک بود، آبهای گرم به جای حرکت به شمال مانند اکنون، آغاز به حرکت به سوی جنوب کردند.
دانشمندان مسئول این مطالعه اظهار داشتند که طی قرن آینده به علت گرمایش جهانی و اضافه شدن مقادیر بسیار زیادی از آب شیرین ناشی از ذوب یخهای خشکیها، احتمال وقوع تغییرات مشابهی در غلظت آب نمک دریای اقیانوس اطلس شمالی وجود دارد. دکتر "چارلز گرین"، مدیر برنامۀ منابع اقیانوسی و اکوسیستمها در دانشگاه کرنل، آمریکا تشریح کرد:

ما می دانیم که اگر به ده ها، صدها هزار سال در گذشته نگاه کنیم، موقعیتهایی پیش آمده که ورود مقادیر زیادی از آب شیرین به اقیانوس اطلس شمالی، سبب توقف چیزی شده که ما آن را "شکل گیری آبهای اعماق اقیانوس اطلس شمالی" می نامیم. بنابراین آن در اصل آب شور گلف استریم یا جریان آب اقیانوس اطلس شمالی را رقیق میکند بطوریکه وقتی سرد می شود، آنقدر سرد نمی شود که تا پایین اقیانوس فرو برود و این می تواند در آغاز سرعت تسمه نقاله را به شکلی کند کند که از میزان آب وارده به گلف استریم بکاهد و ممکن است سرانجام متوقف شود. و از آنجا که گلف استریم برای منتقل کردن حرارت به اروپا بسیار ضرروی است، نتیجه ی آن، این امکان است که ما را دچار وضعیت عصر یخبندان کند. اگر اروپا گرفتار عصر یخبندان شود، احتمالاً ما نیز به آن دچار خواهیم شد. و آن به نوعی مبنای فیلم The Day After Tomorrowاست که البته علمی تخیلی میباشد، اما مقداری زیر بنای علمی اساسی داشت و آن اینکه ممکن است سیستم آبهای اعماق اقیانوس اطلس شمالی متوقف شود.

دکتر "گرین" خاطر نشان کرد که تغییرات هم اکنون بخاطر گرمایش جهانی در حال وقوع اند:

مقدار بسیار زیادی از آب شیرین که به اقیانوسهای جهان راه می یابد، اثرات چشمگیری بر گردش آب در سطوح کم عمقتر دارد و بسیاری از اکوسیستمهای ساحلی را تحت تاثیر قرار میدهد. ما در دوران بسیار باثباتی از تاریخ زمین زندگی کرده ایم و طی ۱۰ تا ۲۰هزار سال گذشته، شاهد چیزی نزدیک به سرعت و دامنه ی تغییرات اقلیمی که طی ۳۰ سال پیش مشاهده کردیم، نبوده ایم. به نظر من، ما کم کم در چند دهه ی آینده، اثرات نسبتاً چشمگیر وارده بر تمدن مان را خواهیم دید. اگر خیلی سریع کاری بسیار متفاوت انجام ندهیم، واقعاً شاهد تغییرات فاجعه باری خواهیم بود.




Resigzed Image Click this bar to view the full image.

سرنوشت سیاره مان در دستانمان است قبل از اینکه دانشمندان بتوانند کاری برای کمک به ما انجام دهند. پروفسور "جان شلنهوبر"، مدیر موسسه تحقیقات اثرات اقلیمی موسسه آلمانی پوتسدام گفت که عدم تغییر روند عادات زیست ناپایدار کنونی مان، "منجر به انهدام بزرگی" می شود و برای توقف این انهدام، اینکه چندین برابر بزرگتر نشود، ما باید اکنون اقدام کنیم. پروفسور "شلنهوبر" گفت مردم جهان نمی توانند با یک رژیم گوشتی که انرژی و زمین بسیاری را مصرف میکند، بقا داشته باشند. بنابراین، برای ادامه حفظ حیاتمان روی زمین، تغییر به گیاهخواری ضروری است. بدون این کارآمد ترین تغییر اساسی از لحاظ زمانی، هر کار دیگری هم که انجام دهیم برای دفع وخیم ترین پیامدهایی که برهم انباشته ایم، کفایت نخواهد کرد.





.phce.org