مدیر باغ وحش تهران اعلام کرد که به منظور بررسی دقیق شیوع بیماری مشمشه در بین حیوانات، این باغ وحش به مدت سه روز تعطیل شد.
امیر الهامی با اعلام این خبر به سبزپرس گفت: علت این تعطیلی، مرگ ببر سیبری نر بر اثر بیماری مشمشه و ایدز گربه‌سانان (fiv) و احتمال شیوع این بیماری در بین سایر حیوانات و همچنین بازدیدکنندگان باغ وحش است.



او ادامه داد: اداره کل دامپزشکی استان تهران در این مدت تست‌های لازم را از سایر حیوانات خواهد گرفت تا مشخص شود کدام‌ یک از حیوانات باغ وحش مبتلا هستند و باید معدوم شود.



الهامی تصریح کرد: هنوز به طور قطعی، ابتلای شیرهای باغ‌وحش به مشمشه تایید نشده است، چون مشمشه یک بیماری کشنده برای حیوانات است در صورتی که ما قبلا شیرهایی داشته‌ایم که علایمی مشابه با مشمشه داشتند ولی درمان شده بودند.



او تاکید کرد: ایدز گربه‌سانان نیز یک بیماری مسری است و باید درباره ببر ماده که هنوز زنده است، محتاط بود.



مدیر باغ وحش ارم همچنین گفت: ما نمونه خونی و آرمایش‌هایی را که از شیرها گرفته بودیم، برای آزمایشگاه دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران فرستادیم اما این آزمایشگاه با صرف زمان طولانی، نتوانست بیماری مشمشه را تشخیص دهد، ناچار نمونه‌های آزمایش را به یک آزمایشگاه خصوصی فرستادیم و آنها توانستند این بیماری را تشخیص دهند.



او همچنین ادامه داد: قاعده بر این است که وقتی بیماری مشمشه در باغ‌وحش مشاهده می‌شود، تمام کارکنانی که از نزدیک و به طور مستقیم با حیوان مبتلا ارتباط داشته‌اند مورد آزمایش قرار می‌گیرند به همین دلیل 20 نفر از کارکنان باغ وحش، از جمله خودم به انستیتو پاستور معرفی شده اند تا اگر خدای ناکرده به بیماری مبتلا شده‌اند، تحت درمان قرار گیرند.



به گفته الهامی، ابتلای انسان به بیماری مشمشه خطرناک نیست و قابلیت درمان دارد.
اما مدیر باغ وحش تهران، باز هم با انتقاد از عملکرد سازمان حفاظت محیط زیست در نحوه تحویل گرفتن ببرهای سیبری از روسیه گفت: سازمان حفاظت محیط زیست ببرها را مستقیما از روسیه به باغ وحش منتقل کرد در صورتی که هر حیوانی که به کشور وارد می‌شود باید برای مدتی در محفظه قرنطینه فرودگاه نگهداری شود و تست‌های سلامت از آن گرفته شود.

او ادامه داد: سازمان حفاظت محیط زیست این ببرها را که تنها یک برگه واکسیناسیون به همراه داشتند را مستقیماً از فرودگاه به باغ وحش وارد کردند. هیچ بعید نیست که بیماری شیرهای باغ وحش نیز از ببرها منتقل شده باشد.
روز پنج شنبه 9 دی‌ماه، یک ببر سیبری نر در باغ وحش ارم تهران بر اثر بیماری مشمشه جان داد. پس از آن مشخص شد که این ببر علاوه بر مشمشه به ویروسی به نام fiv که به ایدز گربه سانان مشهور است، آلوده بوده است.



این ببر نر دو ساله به همراه یک ببر چهارساله ماده در اردیبهشت ماه امسال و در برابر تحویل دو پلنگ ماده ایرانی از روسیه وارد ایران شدند. قرار بود این ببرها یک ماه پس از تحویل به پناهگاه حیات وحش میانکاله در استان مازندران منتقل شوند تا پروژه «احیای نسل ببر منقرض شده مازندران» در این منطقه کلید بخورد.
با این حال با وجود گذشت حدود هشت ماه از ورود این ببرها به ایران، پناهگاه حیات وحش میانکاله آماده نگهداری ببرها نشد تا جایی که ببر نر نیز در باغ وحش ارم تهران جان سپرد.



هنوز مدیران سازمان حفاظت محیط زیست درباره سرنوشت پروژه احیای ببر مازندران اظهار نظر رسمی ارائه نکرده‌اند.



از طرف دیگر گفته می‌شود که جسد ببر برای تاکسیدرمی و کالبد شکافی به پارک پردیسان ارسال شده است. این درحالی است که معدوم کردن حیوانات مبتلا به مشمشه، شرایط ویژه‌ای را می‌طلبد و تاکسیدرمی کردن پوست این حیوان مجاز نیست.



معمولاً حیوان مبتلا به مشمشه در محلی خاص و به دور از منابع آب و گیاهان مثمر (مانند درختان میوه) دفن می‌شود و داخل گودال حفر شده برای دفن جسد نیز باید با آهک پوشیده شود. همچنین محل نگهداری حیوان نیز باید با محلول «سود سوز آور» و با دقت زیاد، شسته شود.