سقوط هواپيما در نزديکي اروميه اولين سانحه هوايي کشورمان در سال جاري بود اما گزارش‌ها نشان مي‌دهد که در سال گذشته 8 سانحه هوايي در ايران رخ داده است...
البته سفرهاي هوايي در بسياري از نقاط جهان از ايمن‌ترين نوع سفرها شناخته مي‌شوند اما اين مساله در کشور ما رنگ و بوي ديگري دارد زيرا نگاهي گذرا به آمار سوانح هوايي در کشورمان نشان مي‌دهد که متاسفانه صنعت هوانوردي ايران با مشکلات متعددي مواجه است و به رغم سابقه طولاني‌تر نسبت به خطوط هوايي کشورهاي همسايه از نظر ايمني در رتبه پايين‌تري نسبت به آنها قرار دارد.
در اين گزارش سعي شده تا همه جوانب يک سفر هوايي و همچنين معتبرترين ايرلاين‌ها در مقايسه با خطوط هوايي کشورمان مورد بررسي قرار گيرد. همچنين گفتگويي انجام شده با فرهاد اصلاني، بازيگري كه يكي از اعضاي نزديك خانواده‌اش را دو سال گذشته در يكي از همين اتفاق‌هاي تلخ از دست داد.
چرا هواپيما سقوط مي‌كند؟
به گفته کارشناسان، رعد و برق و مشکلات جوي، از کار افتادن موتور هواپيما، فرسودگي و تغيير شکل مولکولي فلزات تشکيل دهنده بدنه هواپيما، تعليق (کاهش سرعت هواپيما تا جايي که ديگر بال‌هاي هواپيما توان بالابري نداشته باشد)، آتش‌سوزي، برخورد پرندگان و عوامل انساني از جمله مهم‌ترين دلايل بروز حوادث هوايي محسوب مي‌شوند و اين در حالي است که بررسي حوادث هوايي طي10سال اخير نشان مي‌دهد مهم‌ترين عللي که حوادث هوايي رخ داده‌اند، شامل موارد زير هستند:
• خطاي انساني شامل خدمه و پرسنل زميني در هدايت
• خطاي انساني در تعمير و نگهداري و تشخيص قطعه معيوب
• خطاي طراحي سازنده هواپيما يا سازندگان قطعات هواپيما
• بدي آب و هوا
• خرابکاري عمدي مانند بمب‌گذاري
• استفاده از هواپيماهاي فرسوده که عمر مفيد خود را طي کرده‌اند
• عدم تجهيز فرودگاه به امکانات کافي
کدام هواپيما ايمن‌تر است؟
به طور کلي نمي‌توان گفت که همه مدل‌هاي يک هواپيما از استاندارد لازم و ايمني کافي برخوردار نيست. به عنوان نمونه هواپيماهاي توپولف ساخت کشور روسيه در اذهان عمومي جزو ناايمن‌ترين هواپيماهاي جهان محسوب مي‌شوند اما بايد گفت اين هواپيما مدل‌هاي زيادي دارد که بعضا جديد و پيشرفته بوده و حتي در بعضي از شرکت‌هاي اروپايي مانند آلمان مدل توپولف 204 و 214 در حال پرواز هستند. بنابراين نتيجه‌گيري درباره هر نوع هواپيما منوط به مدل، ميانگين عمر و تاييديه مراجع جهاني است و هر هواپيمايي که مجوز پروازي از سازمان‌هاي بين المللي دارد، ايمن محسوب مي‌شود.
چگونه سفر هوايي ايمني داشته باشيم؟ قبل از خريد بليت هواپيما درباره خطوط هوايي و همچنين آژانس‌هاي هواپيمايي شهر و کشور خود اطلاعات دقيقي کسب کنيد و از ايمن و معتبر بودن آنها مطمئن شويد چرا که آژانس‌هاي معتبر در 90 درصد موارد با خطوط هوايي ايمن کار مي‌کنند و اين موضوع ريسک بروز حوادث هوايي را کاهش مي‌دهد.
هنگام خريد بليت، نوع هواپيما را از دفاتر هواپيمايي جويا ‌شويد چرا که داشتن يک سفر ايمن حق شماست و در نقاط مختلف جهان اين موضوع امري عادي است.
بعد از کسب اطلاع از هواپيماي خود حتما درباره مشخصات آن تحقيق کنيد و در صورتي که در ليست سياه سازمان جهاني هواپيمايي قرار گرفته باشد، بليت خود را کنسل و با هواپيماي استاندارد ديگري تعويض کنيد.
هنگام مواجه شدن با تاخيرهاي طولاني‌مدت و شرايط بد آب و هوايي از سفر منصرف شويد و پرواز را به زمان مناسب‌تري موکول کنيد زيرا نقص فني و شرايط بد آب و هوايي از جمله مهم‌ترين دلايل بروز سوانح هوايي محسوب مي‌شوند.
پس از سوار شدن به هواپيما کارت ايمني پرواز را مطالعه و به صحبت‌هايي که قبل از پرواز راجع به مسايل ايمني مي‌شود، توجه کنيد. درست است که همه اينها را قبلا شنيده‌ايد و احتمالا هيچ گاه نيازي به آن پيدا نکرده‌ايد، اما اگر حين ارائه دستورالعمل‌هاي پيش از پرواز گوشي هدفون را روي گوش گذاشته‌ايد يا به کارت ايمني بي‌توجهي مي‌کنيد اطلاعاتي را از دست خواهيد داد که در زمان واقعه سقوط برايتان حياتي خواهند بود.
در تمام طول مسير کمربند ايمني خود را بسته نگه داريد و به توصيه خدمه پرواز در تمام لحظات پرواز عمل کنيد.
در صورت بروز کوچک‌ترين مشکلي خونسردي خود را حفظ کنيد زيرا آمارها نشان مي‌دهد اغلب نجات‌يافتگان از حوادث هوايي افرادي هستند که با کمترين استرس به توصيه خدمه پرواز عمل کرده‌اند و نجات يافته‌اند.

مترجم: پریسا