مطالب بررسی شده در این مقاله:
· تعاریف و ضرورت کشاورزی ارگانیک
· اثرات مضر کشاورزی متداول بر سلامتی انسان
· مضرات زیست محیطی کشاورزی متداول
· فوايد کشاورزی ارگانیک
· فوايد مصرف مواد غذايی ارگانيک
· نجات کره زمین








تعاریف و ضرورت کشاورزی ارگانیک

کشاورزی ارگانیک، که به کشاورزی زیستی، بیولوژیکی و پایدار نیز معروف است، نوعی کشاورزی است که در تولید و فرآوری محصولات آن، از کودهای شیمیایی، سموم، هورمون‌ها و دستکاری های ژنتیکی استفاده نمی شود و همه مراحل تقویت زمین، کاشت، داشت و برداشت با استفاده از موارد طبیعی مانند کود زیستی، کمپوست‌ها، حشرات سودمند و میکرو ارگانیسم‌های سودمند انجام می شود.
کشاورزی ارگانیک، در واقع به نوعی مدیریت منابع زیستی و تولید محصولات کشاورزی، به روشی کاملاً پایدار و مطابق با اکوسیستم است که در آن، سلامت خاک، گیاه، انسان و سیاره زمین بعنوان یک موجود زنده یکپارچه، اصول پایداری زیستی، کمیت و کیفیت محصولات از تولید تا فرآوری و انتقال به مصرف کننده، مد نظر است.
آنچه که امروزه سبب رشد کشاورزی ارگانیک شده، تاثیر نامطلوب و اثرات باقیمانده و دراز مدت مصرف انواع کودهای شیمیایی، سموم و هورمون های موجود در محصولات کشاورزی بر افراد و محیط زیست می باشد. در كشاورزی سنتی و متعارف بيش از 300 تركيب شيميايی خطرناک و مصنوعی نظير آفت كشها، علف كشها و كودهای شيمايی برای كنترل آفات و حشرات و حاصلخيز سازی خاك مورد استفاده قرار می گیرند كه بقايای اين مواد پس از ورود به بدن ميتواند موجب مشكلات عديده ای گردد.

اثرات مضر کشاورزی متداول بر سلامتی انسان

بروز نقص های مادرزادی، تولد نوزاد با وزن كم، اختلال در سيكل ماهانه زنان، سقط جنين، بلوغ زودرس و يا دير رس، يائسگی پيش رس، كاهش باروری و يا ناباروری، تغيير در سرعت متابوليسم، اختلال در سيستم غدد داخلی، ضعف عضلانی، كاهش حافظه، آسيب به سيستم عصبی و مغز، كاهش كارايی سيستم ايمنی بدن و سرطانزايی. يافته ها حاكی از آنست كه 60 درصد سموم دفع آفات، 90 درصد قارچ كشها و 30 درصد حشره كشها سرطانزا می باشند.


مضرات زیست محیطی کشاورزی متداول
Resigzed Image Click this bar to view the full image.

استفاده از كودهای شيمیايی و آفت كش ها سبب آلودگی آب، خاک و هوا می شوند.راه یافتن این مواد سمی به منابع آب زیرزمینی، رودخانه ها و دریاها یکی از خطرات امروزی است که تخریب های شدیدی را در پی داشته از جمله: ایجاد و گسترش مناطق مرده اقیانوسی (که بخاطر نبود اکسیژن هیچگونه موجود زنده ای نمی تواند در آنها زندگی کند)، نابودی گونه های زیستی جانوری و گیاهی، بر هم خوردن تعادل اکوسیستم، افزایش جلبکهای سمی در دریاها، انتقال سموم از طریق آب به مناطق طبیعی و بکر و نابودی میکرو ارگانیسمهای مفید...
دامنه تخریب های زیستی ناشی از استفاده از کودها و سموم شیمیایی و روشهای نادرست کشاورزی متداول تا مواردی چون فرسایش شدید خاک، ناباروری زمین ها، بیابان زایی و کاهش میزان و کیفیت محصولات کشاورزی نیز پیش رفته است. بطوریکه پس از مدتی زمینهای کشاورزی تمام توان باروری خود را از دست داده و بجای ترمیم خاک، کاملا به کودهای شیمیایی وابسته می شوند. همچنین استفاده بی رويه از كودهای شيميايی و آفت كشها موجب می شود تا آفتها نسبت به سموم مقاوم گرديده و آفتهای جديدتری نيز ظاهر گردند.

فوايد کشاورزی ارگانیک:
Resigzed Image Click this bar to view the full image.

· در كشاورزی ارگانيك آب توسط مواد شيميايی آلاينده مانند كودهای مصنوعی، آلوده نمی گردد.
· تعادل اكوسيستم و حاصلخيزی خاک حفظ شده و فرسايش خاك نيز تا 50 درصد كاهش می يابد. چرا که در کشاورزی ارگانيک از روشهایی چون کمترين میزان شخم زدن، کودهای بيولوژيکی، تناوب کشتمناسب، پوشش گیاهی و غیره استفاده می شود. با این روش خاک بعنوان یک اکوسیستم کامل و سالم به راحتی می تواند خود را احیا نموده و به رشد محصولات کمک کند.
· تنوع زيستی در زمينهای زراعی ارگانيک به علت عدم استفاده از سموم آفت كش و علف كش، 57 درصد بيشتر است.
· كشاورزان در معرض سموم و آلاينده های كمتری قرار می گيرند.
· تحقيقات 76 محقق کشورهای مختلف نشان داده که کشاورزی ارگانيک باعث بهبود چرخه غذايیاز باکتريها تا پستانداران می گردد. زيرا کشاورزی ارگانيک با حيات وحش بصورتدوستانه برخورد می کند و از مواد شيميايی و سموم استفاده نمی کند.
· در اين نوع کشاورزی با استفاده از عملکردهای اکولوژيکی طبيعی می توان توليد راافزايش داده و خاک و محصولات را در برابر آفات و بيماريها مقاوم نمود.
· با استفاده از روشهای متعدد حفظ رطوبت خاک، در کشاورزی ارگانیک از آب کمتری استفاده می شود.
· با بهبود جانوران مفيد خاک وتخمير مواد آلی، بافت خاک بهبود يافته و باروری خاک افزايش می يابد، و ميزان موادمغذی بيشتری به خاک داده می شود. به همين دليل فرسايش خاک کم شده و تنوع زيستیخاک افزايش می یابد.
· از آلودگی های ناشی به هنگام تولید کودهای شیمیایی از مواد نفتی جلوگیری میشود.
· بطور کلی می توان گفت که کشاورزی ارگانيک با اکولوژی هماهنگ است و باعث تثبيت بافت خاک، حفظ چرخه آب، چرخهکربن، چرخه مواد غذايی و آلودگی کمتر زمين می شود.

فوايد مصرف مواد غذايی ارگانيک:
Resigzed Image Click this bar to view the full image.

· ارزش غذايی بالاتری دارند. ميزان ويتامين C ، كلسيم، منيزيوم، آهن و فسفر در مواد غذايی ارگانيک بيشتر است.
· مواد غذايی ارگانيک حاوی آنتی اكسيدان بيشتری مي باشند. در مواد غذايی ارگانيک آنتی اكسيدان PHENOLIC بيشتر يافت می گردد (50 درصد بيشتر از محصولات غير ارگانيک). چراكه آفتكش های مصنوعی توليد اين مواد را در گياهان كاهش داده اما كودهای حيوانی و آلی بكار رفته در كشاورزی ارگانيک توليد آنها را افزايش ميدهد.
· كمتر سمی هستند. محصولات ارگانيک سالم تر بوده و كمتر به بقايای آفتكش های آلی آلوده هستند. همچنين اين محصولات فاقد افزودنيهای غذايی بوده و طبعا سالمترند.
· غالباً خوشمزه و خوش طعم تر هستند. يكی از دلايل آن اين است كه محصولات ارگانيک پس از برداشت در مدت زمان كمتری بدست مصرف كننده رسيده و تازه تر هستند. و همچنين در محصولات تهيه شده به روش سنتی، با فرآوری ها و دستكاري هايی كه بر روی آنها صورت می گيرد تنها به ظاهر، رنگ، بالا بردن ماندگاری، افزايش توليد و مقاوم كردن آنها در برابر صدمات ناشی از حمل و انبارداری توجه مي شود و نه به كيفيت و ارزش تغذيه ای آنها.
· توليد كنندگان محصولات ارگانيک از استاندارد ها و دستورالعمل های بسيار سخت گيرانه ای تبعيت مي كنند تا احتمال آلوده شدن اينگونه محصولات به هر گونه مواد شيمايی و سمی منتفی باشد.
· محققان آمريكايی می گويند ميوه ها و سبزيجات ارگانيك در مقايسه با انواعی كه به روشهای رايج پرورش می یابند برای سلامت قلب بهترند.علت اينتفاوت به نيتروژن موجود در خاك مربوط می شود. نيتروژن غير آلی موجود در كودهای رايج براحتی در دسترس گياه قرار میگيرند و بنابراين كود دهی زياد احتمالا باعث كاهش سطوح فلاونوئيدها ميشود.

نجات کره زمین:

کشاورزی ارگانیک بعنوان راهی برای نجات کره زمین معرفی شده است. مسئله بسیار ساده است؛ با زراعت ارگانیک و عدم استفاده از کود شیمیایی، به چرخه های زیستی احترام می گذارید و بنابراین تعادل زیست محیطی را بهم نمی زنید بلکه به متعادل شدن آن کمک می کنید. همچنین محصول بیشتر و با کیفیت بالاتری تولید می کنید. محصولاتی که مغذی تر هستند و هیچ سم و آفتکشی در خودشان ندارند و طعم و شکلی واقعی دارند.
تحقیقات نشان داده که کشاورزی ارگانیک مقدار قابل توجهی از دی اکسید کربن جو زمین را جذب می کند و این باعث کاهش گازهای گلخانه ای و کاهش گرمایش جهانی می شود. بسیاری از فعاليتهایانجام شده در کشاورزی ارگانيک مانند حداقل شخم، استفاده از گياهان تثبيت کنندهنيتروژن، باز گرداندن ضايعات کشاورزی به خاک و استفاده از پوشش گیاهی موجبافزايش بازگشت کربن به خاک گشته و حفظ و ذخيره سازی کربن را باعث می گردد.

اگر در 1.4 میلیارد هکتار از زمینهای قابل کشت سیاره، زراعت ارگانیک شود، تقریباً %40 آلودگی های دی اکسید کربنرا می توان جذب کرد.
همچنین یک تحقیق در آلمان آشکار کرد که رژیم غذایی کاملاً گیاهی ارگانیک می تواند مقدار آلاینده های گازهای گلخانه ای را تا94% کاهش دهد.
بدین صورت کشاورزی ارگانیک می تواند برای بسیاری از مشکلات اقلیمی و تغییرات آب و هوایی راه حل مناسبی باشد.


phce.org