قابت در دنیای فناوری همیشه بوده و خواهد بود و از این جهت مسلما” مصرف کنندگان نهایی منتفع می شوند چون هم قیمتها تعدیل میشود و هم تلاش برای جلب مشتری موجب بهبود قابلیتها و نوآوریهای جدید میگردد.
یکی از بحثهایی که بین کاربران دستگاه های موبایل شامل تلفن همراه و تبلت وجود دارد بحث بر سر توان فنی اندروید و iOS است و هر یک از طرفین دعوا هم دلایلی برای خود دارند. طرفداران اپل معتقد به کیفیت و کارایی iOS و طرفداران اندروید باز بودن و عدم قید و بندهایی که بر روی iOS است و اندروید از آن بهره میبرد را به رخ می کشند.
اما واقعا” کدام یک از این سیستمهای عامل موبایل کارامدتر هستند؟
ابتدا به ساکن باید گفت هم اندروید و هم iOS تا حد زیادی در ریشه و اجداد خود از یک خانواده هستند. iOS دارای پایه Mac OS X است که خود مکینتاش اصالتا” نوعی BSDمحسوب میشود و در خانواده سیستم عامل یونیکس قرار میگیرد. اندروید هم که از خانواده لینوکس مشتق شده است دارای شباهتهایی بسیار با خانواده یونیکسها است. پس هر دو این سیستم عاملها از یک فامیل هستند که بازار را قبضه کرده اند.
اما اگر بخواهیم به این دو سیستم عامل نگاهی بیاندازیم باید به سه موضوع دقت کنیم. اول هسته سیستم، دوم پوسته سیستم و سوم برنامه ها.
هسته iOS همان داروین سیستم عامل مکینتاش است که سبک شده است. هسته اندروید هم همان لینوکس کرنل معروف است که اختصاصی سازی شده است. اما مهمترین اختلاف این دو سیستم عامل در همین جا خود را نشان میدهد. سیستم عامل ابزارهای موبایل مانند هر سیستم عاملی دیگر در اصل وظیفه مدیریت درخواستهای برنامه ها و درخواستهای کاربر و هماهنگ سازی اختصاص منابع سخت افزاری را دارد. اما چرا اختلاف بین این دو سیستم عامل مهم است؟
iOS بر خلاف اندروید برنامه ها را به صورت بومی Native اجرا میکند، اما اندروید برنامه ها را در بستر نرم افزاری Framework به اجرا در می آورد. اما چرا این موضوع اهمیت دارد؟
اجرای برنامه ها به صورت اجرا در بستر نرم افزاری میزان مصرف منابع سخت افزاری را بالا میبرد. شاید به همین دلیل است که عمر باطری اندرویدها کمتر از iOS است و به همین دلیل در سخت افزاری ضعیفتر iOS سرعت عملکردی بالاتر نشان میدهد. در مجموع در زمینه بهینه بودن سیستم عامل در مصرف انرژی و به کارگیری و مدیریت منابع سخت افزاری به نظر میرسد iOS برنده مقایسه است.
جنبه دیگری که به آن توجه می کنیم رابط کاربری یا همان GUI است. در این زمینه هر دو سیستم عامل خوب هستند و حتی در زمانهایی از روی دست یکدیگر کپی هم کرده اند! اندروید رابط کاربری با گزینه هایی بیشتر را فراهم میکند که برای کاربران عادی مشکل ساز است اما حرفه ای ها می پسندند. در مجموع اگرچه رابط کاربری iOS زیبا و ساده است اما به طور کلی رابط کاربری اندروید به خصوص برای تبلتها مجهزتر و بهتر است. در این زمینه اندروید برنده مقایسه بین iOS و اندروید است.
اما در مورد برنامه ها. شاید در مدتی قبل میشد گفت که iOS در این زمینه بی رقیب است اما امروزه چنین نیست و بسیاری از برنامه های کاربردی Cross Platform ارایه شده اند. یعنی هم برای اندروید و هم iOS در دسترسند. اگرچه تاکنون نظم اپ استور بیشتر از اندروید مارکت بوده است اما به نظر میرسد در این زمینه شکاف موجود خیلی جدی نیست. در مجموع در این زمینه اندورید عقبتر از iOS است اما شکاف در حال پر شدن است.
خلاصه مطلب اینکه:
1-اندروید در زمینه پردازش سطح پایین در قیاس با iOS تا حد زیادی عقبتر است و جای بهینه سازی بسیار بالایی دارد.
2-اگر ظاهر سیستم عامل برای شما مهم است هر دو سیستم عامل خوب و کارامد هستند. اما پوسته اندروید حرفه ای تر به نظر میرسد.
3-در هر دو سیستم عامل انتخابهایی عالی برای برنامه های رایگان و پولی دارید و از این نظر جای نگرانی وجود ندارد.
اما بالاخره کدام را بخریم؟
بدون شک اپل در کیفیت حرف اول را میزند. اما اگر قصد خرید iDevice دارید باید بدانید محدودیتهایی فراوان به شما تحمیل خواهد شد که اگر جیلبرک نکنید تا حدی آزاردهنده است. در مجموع دامنه خرید اندرویدها به خصوص در تلفن همراه به لحاط قیمت و مارک و برند وسیعتر است و ممکن است شما دستگاهی با اندروید را بیشتر بپسندید.
The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel.