امروز قرار است در نارنجی از تخیل، فناوری و آینده صحبت کنیم. اما تا به حال توجه کرده اید که ما هم اکنون در آینده ی دیروز زندگی می کنیم و نگاه افراد در گذشته های دور به تکنولوژی امروزی، مانند نگاه ما به فیلم های علمی-تخیلی بوده است! شبکه ای از ماشین ها که به مردم اجازه می دهد با یکدیگر در قاره های مختلف صحبت کنند. دوربین هایی که هر حرکتی را دنبال کرده و ضبط می کنند. ابزار پخش صدا و تصویر کوچکی که همه جا همراه شما است. این گجت ها آشنا به نظر می رسند؟ زیرا همه اینها به جزء عادی و جدایی ناپذیری از زندگی ما تبدیل شده اند.
اما جالب است بدانید که این جملات، توصیف گجت های امروزی نیستند، بلکه نوشته های مشهورترین نویسندگان داستان های علمی-تخیلی دنیا، در سالهای دور هستند.
در ادامه مطلب با نارنجی همراه باشید تا به برخی از نمونه های جالب این گجت ها و تکنولوژی که آرزوی گذشتگان بودند، آشنا شوید.
۱. سیستم تلویزیون مدار بسته یا CCTV
تخیلات جورج اورول در کتاب « ۱۹۸۴ » در سال ۱۹۴۹
در یکی از مشهورترین بخش های یکی از رمان های قرن گذشته، جرج اورول کاراکتر اصلی رمان اش را در دنیایی از بدگمانی و سوءظن غوطه ور می سازد که همه افراد دائما توسط «برادر بزرگ» بدذات دیده می شوند.
اولین سیستم تلویزیون مدار بسته دنیا، سال ۱۹۴۲ در آلمان برای مشاهده و نظارت بر پرتاب موشک های V-2 نصب گردید. تلویزیون های مدار بسته از دهه ۱۹۷۰ در انگلستان برای نظارت عمومی به کار گرفته شدند و امروزه تنها در انگلستان از ۴میلیون دوربین مدار بسته نظارت عمومی، استفاده می شود.
۲. اینترنت
تخیلات مارک تواین در داستان کوتاه « از تایمز لندن در ۱۹۰۴ » در سال ۱۸۹۸
تلفن بهبود یافته و بدون محدودیت بعد مکان، که همه چیز را به صورت آنی نشان می دهد و شما را از اتفاقات کره زمین با خبر می سازد. همچنبن قابلیت بحث و جلسات صوتی را هم دارد و بینندگان در گروه های جداگانه ای دسته بندی شده اند.
شاید این یکی، به کمی بسط و تفسیر بیشتر نیاز داشته باشد. اما اگر به ۱۸۹۸ برگردیم، مارک تواین از یک شبکه ارتباطی جهانی با نام telelectroscope نوشته که شما از طریق آن می توانید همه چیز را ببینید و بشنوید. به نظرم توصیف خیلی خوبی از اینترنت در قرن نوزدهم است! اینترنت، یا آنچه که ارتش آمریکا آن را آرپانت (ARPANET:Advanced Research Projects Agency NETwork) می نامید، در سال ۱۹۶۹ به عنوان شبکه تبادل اخبار و گزارشات جنگی طی سالهای جنگ سرد راه اندازی شد.
۳. ماهواره مدار گرد
تخیلات آرتور سی کلارک در مقاله « ایستگاه های تقویت رادیویی زمینی بسیار قوی » که در سال ۱۹۴۵ در مجله Wireless World نوشته شد.
هنگامی که آرتور سی کلارک درباره "مارهواره های مدار گرد که با سرعتی همانند چرخش زمین، به دور آن می گردند، پس همیشه نسبت به زمین در نقطه ثابتی قرار دارند و می توانند ارتباطات بین المللی را ممکن سازند"، نظریه پردازی می کرد، در واقع یکی از دقیق ترین پیشگویی های متحیر کننده عصر ما را رقم می زد. جالب است که این ایده اولین بار نه در متون تخیلی و داستانی، که در یک کنفرانس علمی ارائه گردید! البته کلارک در کتاب هایش هم از این ایده استفاده کرده است.
۴. آی پاد ویدیویی
تخیلات اچ.جی. ولز در « هنگامی که خفتگان برخیزند » در سال ۱۸۹۹
اچ جی ولز نویسنده برخی از مهمترین کتاب های علمی-تخیلی، در کتاب «هنگامی که خفتگان برخیزند»، دستگاهی را تصور کرد که بسیار شبیه مدیا پلیرهای مدرن امروزی از قبیل آی پاد ویدیو بود. توصیف وی از این ابزار، یک مربع مسطح کوچک است که تصاویر در آن به صورت بسیار واضح و زنده ای رنگ شده اند. افراد درون صفحه نه تنها می توانند حرکت کنند، بلکه با صدای واضحی سخن هم می گویند.
۵. نوزادان لوله آزمایش
تخیلات آلدوس هوکسلی در « دنیای جدید را نجات بده » در سال ۱۹۳۲
«دنیای جدید را نجات بده» یکی از مشهورترین نگاه ها به تصورات آینده است. آلدوس هوکسلی، در تخیلاتش دنیایی را به تصویر کشیده که انسان ها به صورت طبیعی متولد نمی شوند، بلکه توسط ماشین ها تولید می شوند. جایی که بهترین ژن ها انتخاب شده و به صورت کنترل شده تغذیه می شوند. این پیش گویی با تکنولوژی نوزادان لوله آزمایش یا IVF به واقعیت بسیار نزدیک شده است. در این شیوه که از سال ۱۹۷۸ آغاز شده، تخم خارج از بدن بارور می شود. اما در واقع هنوز مرحله حاملگی و تولد وابسته به وجود انسان است. به گمانم برای تحقق کامل این پیشگویی هنوز کمی زمان لازم داریم.
۶. سی دی - دی وی دی
تخیلات ای ای داک اسمیت در « Triplanetary » در سال ۱۹۳۴
اسمیت در این کتاب از اطلاعات ضبط شده ای صحبت می کند که بعد از حمله شیمیایی مهلک، سالم باقی مانده بودند. زیرا آنها بر روی دیسک های قابل پخش از جنس فلز پلاتینیوم ذخیره شده بودند. درست است که سی دی و دی وی دی های امروزی از پلاتینیوم ساخته نشده اند، اما ظاهر فلزی آنها، این پیش گویی را به واقعیت نزدیک می کند.
۷. ربات
تخیلات کارل کاپک در نمایشنامه « ربات های جهانی راسوم » در سال ۱۹۲۰
نشانه هایی از اشاره به خدمتکاران مکانیکی را در اساطیر یونانی و افسانه پیگمالیون می توان پیدا کرد. اما اولین استفاده از کلمه ربات (robot) در معنای مدرن خود، در نمایشنامه R.U.R کاپک دیده می شود. این عبارت از کلمه چکی robota گرفته شده که به معنی نوکر یا عروسک کارگر است.
۸. نانوبات یا ربات نانو
تخیلات ریموند زد گالون در «یک تهدید مینیاتوری» که در سال ۱۹۳۷ در مجله Astounding Stories چاپ شده.
گالون در این داستان از Scarab صحبت می کند. ماشینی که توسط انسان ساخته شده و توانایی ساخت نمونه کاملا مشابهی از خود را دارد، که بسیار کوچکتر است و این شبیه سازی تا جایی پیش می رود که به میکروبات های بسیار کوچک ختم می شود. این ربات های بسیار ریز، دست مایه بسیاری از داستان های علمی-تخیلی قرار گرفته اند. امروزه هم دانش بشری درباره nanobotها همچنان در حال پیشرفت و کشفیات بیشتر است.
۹. غواصی
تخیلات ژول ورن در رمان « ۲۰هزار فرسنگ زیر دریا » در سال ۱۸۷۵
اگرچه لباس غواصی حتی در سال ۱۸۷۵ چیز جدید و عجیبی نبود، اما این کار تنها با لباس های نیمه جامد، همراه با لوله ای که برای تنفس با بیرون از آب ارتباط داشت، قابل انجام بود. در واقع کاپتان نمو اولین فردی بود که از یک سیستم پرتابل غواصی رونمایی کرد، که جهت تنفس زیر آب، هوای فشرده درون مخزن کوچکی همانند کوله پشتی سربازان، پشت غواص بسته می شد. پیشرفت و توسعه دستگاه تنفس اکسیژن ویژه غواصی تا اوایل قرن بیستم ادامه یافت، اما ابزار کاربردی و کاملی تا دهه ۱۹۴۰ تولید نشد.
۱۰. تبلت تخیلات سازندگان سریال Star Trek در سال ۱۹۶۷
تبلت امروزه گجت پرطرفداری است که همه جا درباره آن صحبت می کنند. بسیاری از شرکت ها بر سر تولید و فروش انواع مختلفی از آن در حال رقابت هستند. در هر فروشگاه کامپیوتری می توان آن را پیدا کرد. اما جالب است بدانید، ابزاری که ما آن را به نام تبلت می شناسیم، در حقیقت اولین بار با نام PADD یا «ابزار نمایش و دسترسی شخصی» در مجموعه فیلم و سریال سفر ستاره ای مشاهده شد. درست است که این گجت دقیقا تبلت امروزی نیست، اما کمابیش از لحاظ ظاهر و حتی کاربرد، شبیه آن است.
The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel.