نتايج پژهشگران دانشگاه تبريز نشان مي‌دهد كه استفاده از سنگ‌هاي گرانيتي در فضاهاي بسته مانند اتاق‌هاي خواب مي‌تواند داراي اثرات سوء بوده و در صورت به كارگيري بايد اين محيط‌ها با تهويه مناسب همراه باشند.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه آذربایجان شرقی، احمد جهانگيري، عضو هيئت علمي دانشگاه تبريز گفت: در نتيجه وجود هسته هاي ناپايدار راديواكتيو، تشعشعات هسته‌اي به مقادير مختلف در سنگ ها، خاك، مصالح ساختماني، آب، سنگ ها و اتمسفر توليد و از طريق چرخه مواد غذايي يا تنفس به بدن انسان منتقل مي شوند.
او افزود: در بين عوامل طبيعي، خاك و سنگ­ها نقش اصلي را در تشعشعات طبيعي داشته و در بين رسوبات و خاك‌ها، سنگ­هاي گرانيتي به دليل داشتن اورانيوم، توريوم و پتاسيم راديو اكتيو داراي مواد پرتوزاي بالايي هستند.
جهانگيري با بيان اينكه در سال هاي اخير از سنگ­هاي گرانيتي به عنوان مصالح ساختماني خصوصاً در داخل ساختمان ها استفاده فراواني به عمل آمده است، اظهار داشت: به دليل اهميت آگاهي از توزيع و سطح تشعشعات هسته­هاي پرتوزا و ارزيابي تاثيرات مواد پرتوزا در محيط زندگي انساني در قالب يك طرح پژوهشي در دانشگاه تبريز تحت عنوان «پرتوزايي طبيعي در نمونه­هاي گرانيتي» استفاده شده به عنوان مصالح ساختماني در ايران " نسبت به ارزيابي ميزان تشعشات پرتوزا اين سنگ­ها اقدام شد.
دانشيار گروه زمين شناسي دانشكده علوم طبيعي دانشگاه تبريز با اشاره به اينكه تشعشعات پرتوزا ناشي از مواد زميني بستگي به ويژگي­هاي زمين­شناسي و جغرافيايي يك منطقه دارد، خاطرنشان كرد: تشعشعات طبيعي توليدي از مصالح ساختماني به ويژه سنگ­هاي گرانيتي به گاز راديواكتيو رادون و تورون تبديل مي شوند و اگر در يك فضاي كاملا بسته ايجاد شوند با تجمع در محيط قادر به ورود به سيستم ريه انسان بوده و با ماندگاري خود مي‌توانند اثرات سوء در سلامتي ساكنان بر جاي بگذارند.
جهانگيري افزود: در اين مطالعه تعدادي از نمونه هاي سنگ هاي گرانيتي استفاده شده به عنوان سنگ تزييني در كارگاه هاي سنگبري براي مطالعات كاني شناسي و اندازه گيري تشعشات طبيعي انتخاب و مقادير غلظت پرتوزايي توريوم، پتاسيم و راديوم معادل نمونه­ها در آزمايشگاه فيزيك هسته­اي دانشكده فيزيك دانشگاه تبريز اندازه­گيري شد.
او با بيان اينكه براي ارزيابي شاخص­هاي زيست محيطي، شاخص هاي ريسك پرتوگيري خارجي، پرتوگيري داخلي و دز موثر ساليانه دريافتي نيز در اين طرح محاسبه شد، به نتايج حاصله از اين مطالعات اشاره كرد و گفت: اين بررسي نشان مي­دهد كه نمونه­هاي مطالعه شده از لحاظ ريسك پرتوگيري خارجي كه نتيجه تابش مستقيم تشعشعات اشعه گاما بوده در حد قابل قبول هستند ولي در ارتباط با ريسك پرتوگيري داخلي كه در اثر استنشاق گاز رادون و تورون و ديگر محصولات زنجيره واپاشي با عمر كوتاه اورنيوم و توريم حاصل مي شوند با توجه به بالا بودن ميزان پرتوزايي تعداد محدودي از نمونه­ها و نبودن استانداردهاي زيست محيطي در كشور در ارتباط با ريسك پرتوزايي، بهتر است از گرانيت ها در فضاهاي بسته مانند اتاق­خواب­ها استفاده نشود.
جهانگيري در عين حال تصريح كرد: در صورت استفاده از سنگ­هاي گرانيتي در فضاهاي بسته، با تهويه هواي اين محيط ها مي­توان از تجمع گازهاي پرتوزا مانند گاز رادون و تورون به آساني جلوگيري كرد.
او با بيان اينكه استفاده از سنگ هاي گرانيتي در محيط باز و نماهاي ساختماني مشكلي ندارد، در مورد به كارگيري اين نوع مصالح در فضاهايي مانند راه پله ها نيز گفت: در راه­پله­ها و فضاهاي بسته­اي كه از تهويه مناسب برخوردارند ريسك خطر خيلي كمي وجود دارد.
اين طرح پژوهشي طي مدت يك سال و با هزينه اي بالغ بر 50 ميليون ريال توسط دكتر احمد جهانگيري دانشيار گروه زمين‌‌شناسي دانشكده علوم طبيعي دانشگاه تبريز و با همكاري دكتر صالح اشرفي عضو هيئت علمي گروه فيزيك هسته­اي دانشگاه تبريز به انجام رسيده است.
دكتر احمد جهانگيري داراي دكتراي زمين‌شناسي با گرايش پترولوژي از دانشگاه بنگلور هندوستان بوده و هم‌اكنون به عنوان دانشيار گروه زمين شناسي دانشكده علوم طبيعي دانشگاه تبريز فعاليت آموزشي و پژوهشي دارد. انتشار 8 مقاله ISI ، 20 مقاله علمي ـ پژوهشي، اجراي 3 طرح پژوهشي و ارائه 60 مقاله در كنفرانس­هاي داخلي وخارجي از ديگر فعاليت­هاي وي به شمار مي رود.
رئيس دانشكده علوم طبيعي، مدير گروه زمين شناسي، معاون دانشكده علوم طبيعي از ديگر مسئوليت‌هاي اجرايي وي در سال هاي گذشته بوده است.

tabriz.isna.ir