سبزپرس- گروه محیط طبیعی: دو هکتار از اراضی مناطق حفاظت شده هلن در استان چهارمحال و بختیاری، پنج شنبه شب (31 شهریور) در آتش سوخت. آتش سوزی در منطقه ای صعب العبور اتفاق افتاده بود و محیط بانان با سه ساعت کوهپیمایی در مناطق خطرناک خود را به آتش رسانند در حالی که وجود یک بالگرد در منطقه، باعث مهار زودتر حریق و به خطر نیافتادن جان محیطبانان می سد.
به گزارش سبزپرس، ماموران اداره کل حفاظت محیط زیست استان چهار محال و بختیاری، پنج شنبه شب در حال گشت زنی بودند که در منطقه حفاظت شده هلن دود مشاهده کردند. آتش سوزی در بالادست روستای «شیاسی»، که حدود سه هزار متر از سطح دریا قرار دارد، به وقوع پیوسته بود. این منطقه، صعب العبور است و محیط بانان با کمک یکی از افراد بومی منطقه، بعد از سه ساعت تلاش طاقت فرسا توانستند خود را به منطقه آتش سوزی برسانند و آتش را اطفاء کنند.
سعید یوسف پور، مدیر کل محیط زیست استان چهارمحال و بختیاری درباره این آتش سوزی به سبزپرس گفت: آتش سوزی در منطقه صعب العبوری اتفاق افتاد و همین مساله مشکل ساز شده بود. وضعیت به گونه ای بود که محیط بانان فقط به زحمت می توانستند خودشان را بالا بکشند.
مدیر کل محیط زیست استان چهارمحال و بختیاری که در منطقه آتش سوزی حضور داشت، توضیح داد: محیط بانان برای اینکه بتوانند خود را به منطقه برسانند حتی مجبور شدند فلاسک بگ های آب 20 لیتری را که همراه خود آورده بودند، رها کنند، چون امکان بالا بردن آن ها وجود نداشت. حتی محیط بانان بیل هم همراه خود نتوانستند بالا ببرند.
او با بیان اینکه محیط بانان بعد از اینکه خود را به منطقه رسانند، با هیچ امکاناتی به سرعت آتش را خاموش کردند، گفت: تقریبا به موقع رسیدم و آتش را به موقع مهار کردیم و اجازه ندادیم آتش به مکان های دیگر سرایت کند و فقط دو هکتار از اراضی سوخت.
یوسف پور با اشاره به اینکه اگر به اندازه کافی امکانات وجود داشت این میزان از اراضی را هم از دست نمی دادیم، اظهار کرد: اگر هلکوپتری در استان وجود داشت که وقتی آتش سوزی در مناطق صعب العبور اتفاق می افتد، محیط بانان را به منطقه می رساند، شاید این میزان اراضی هم نابود نمی شد.
او در پاسخ به این سوال که بر اساس قوانین سازمان جنگل ها و سازمان محیط زیست زمان آتش سوزی در عرصه های طبیعی و عرصه ها ی جنگلی همه دستگاه های دولتی مانند ارگان ها ی نظامی و دستگاه های مرتبط مثل آتش نشانی ها و شهرداری ها هم باید همکاری کنند، آیا در آ تش سوزی ها این تعامل وجود دارد یا خیر، گفت: تعامل خوب است و همکاری متقابل وجود دارد اما هماهنگی زمان بر است. تا بتوانیم هماهنگی ها را انجام بدهیم و تا کمک ها برسد، مدت زمان زیادی تلف می شود.
مدیر کل محیط زیست استان چهارمحال بختیاری ادامه داد: در آتش سوزی هایی که داشتیم عمدتا ما خودمان مشکل را حل کرده ایم و بعد دوستان رسیده اند اما مواردی مانند آتش سوزی تالاب گندمان که در سال 88 اتفاق افتاد و 40 روز به طول انجامید، بسیج ، هلال احمر، شهردای و سازمان های دیگر هم کمک کردند.
یوسف پور در پاسخ به این سوال که از ابتدای سال تاکنون چه تعداد آتش سوزی در اراضی تحت پوشش محیط زیست استان به وقوع پیوسته است، گفت: سال گذشته با توجه به شدت بارش ها ، پوشش گیاهی متراکم بود و ما آتش سوزی زیاد داشتیم اما امسال کمتر اتش سوزی به وقوع پیوسته است. در سال جاری در «تنگه صیاد» سه مورد، در «منطقه حفاظت شده هلن» چهار مورد، «شیدا» یک مورد آتش سوزی به وقوع پیوسته است و در تالاب گندمان هم آتش سوزی نداشتیم.
هومان خاکپور، کارشناس منابع طبیعی در استان چهارمحال و بختیاری هم با انتقاد از کمبود امکانات برای اطفا حریق دراراضی این استان گفت: متاسفانه ما در مناطق سیستم پایش الکترونیکی نداریم و فقط زمانی ماموران از وقوع آتش سوزی مطالع می شوند که به طور اتفاقی وقتی در حال گشت زنی هستند، دودی را در منطقه مشاهده کنند. بنابراین برای اطلاع رسانی در زمینه آتش سوزی با مشکل مواجه هستیم و زمان آگاهی از وقوع اتش سوزی طولانی است.
او با بیان اینکه از طرف دیگر تا ماموارن خود را به منطقه آتش سوزی برسانند، هم مدت زمان زیادی صرف می شود و اگر منطقه صعب العبور باشد که وضعیت بسیار بدتر است، اظهار کرد: برای اطفا ء آتش باید هلکوپتر در منطقه وجود داشته باشد. اگر این هلکوپترها به امکانات اطفاء حریق مجهز باشند که بسیار عالی است اما حتی اگر از هلکوپترهای معمولی برای هلیبرد نیروها و وسایل به منطقه آتش سوزی استفاده شود هم بسیار کمک کننده است.
این کارشناس منابع طبیعی تصریح کرد: در حال حاضر محیط بانان و ماموران منابع طبیعی با کمترین امکانات آتش سوزی ها را مهار می کنند، مثلا از سرشاخه درختان، بیل یا آتش کوب برای خاموش کردن آتش استفاده می کنند در حالی که بهترین وسیله برای خاموش کردن آتش آب است.
خاکپور گفت: باید شرایط به گونه ای تغییر یابد که ما در استان دستگاه های اطفای حریق داشته باشیم تا بتوانیم راحت آب را به مناطق منتقل کنیم. باید هلکوپترهای مجهز در اختیار استان قرار داده شود تا کمتر شاید از بین رفتن اراضی ملی منطقه باشیم./م.ن
The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel.