تعريف : گازگرفتگي باعث تخريب پوست و بافتهاي زيرپوستي انسان مي گردد که معمولاً يک يا چند ناحيه از بدن در معرض اين صدمات قرار مي گيرد.
علت : اين آسيب در اثر گاز گرفتگي سگ ، گربه ، موش ، موش خرما ، خرگوش ، حيوانات وحشي و يا انسان رخ مي دهد که در اثر آن باکتريهاي بي هوازي و هوازي در محل صدمه قرار مي گيرند .
اهميت : گازگرفتگي سگ ۸۵ تا ۹۰ درصد از اين علل را شامل مي گردد و ۱۰-۵ درصد نيز ناشي از گازگرفتگي گربه است و ۵-۱ درصد بقيه مربوط به موارد ديگر است . بيشتر اوقات گازگرفتگي زماني رخ مي دهد که حيوان خود را در معرض خطر احساس کند. اغلب کودکان سنين مدرسه و خردسالان دچار اين عارضه مي گردند . سنين ۵ تا ۱۴ سال و پسران ۲ برابر دختران دچار اين مشکل مي گردند .
شيوع گازگرفتگي انسان نامشخص است ولي بيشتر در سنين ۲ تا ۵ سال اتفاق مي افتد اين صدمات در هنگام بازي ، فعاليتهاي ورزشي ، مشاجره و دعوا و نيز سوءاستفاده از کودکان اتفاق مي افتد .
علائم و نشانه ها : بايد دقت کرد که توسط چه نوع حيواني و در چه زماني و در چه محلي گازگرفتگي اتفاق افتاده است . حيوان را بايد از نظر هاري شناسايي کرد . وضعيت زخم را بايد مورد بررسي قرار داد .
عوارض : گازگرفتگي ها مي توانند ايجاد عفونت شديد در محل بکنند و باعث ايجاد عفونتهاي محل مفصل و يا استخوان گردند . اگر اين گازگرفتگي در سر رخ دهد مي تواند ايجاد مننژيت کند . شکستگيها و صدمات نخاعي – عصبي و نيز صدمات عروقي از عوارض آن مي تواند باشد .
کارهاي تشخيصي : بررسي c.b.c و کشت خون ونيز عکسبرداري از محل ضايعه مي تواند کمک کننده باشد .
درمان و مراقبتهاي اوليه :
زخمهاي گازگرفتگي را بايد با مقدار زياد محلول نمکي ايزوتونيک شستشو داد و براي اينکه فشار کافي را در هنگام شستشو ايجاد کنيم از يک سر سوزن ۱۸ يا ۱۹ استفاده مي کنيم . هر زخم را بايد با حداقل ۲۰۰ ميلي ليتر از اين محلول شستشو داد . هنگام شستشو تکه اي از پوست و بافت تخريب شده را بايد جدا کرد .
صدمات روي مفاصل حتماً با يک ارتوپد بايد در ميان گذاشته شود . بستن موقت زخم تا رسيدن به يک مرکز تخصصي نيز مورد بحث است . ولي مي توان آنتي بيوتيکها را به فرد مصدوم داد مثل آموکسي سيلين .
جلوگيري از بيماري کزاز ، هاري و هپاتيت از طريق روشهاي متفاوت دارويي بايد صورت گيرد .