تهران- اخترشناسان وجود طبقه تازه ای از سیارات را تایید كرده اند . این سیاره یك كره آبی با اتمسفری غلیظ و بخارآلود است.

یك سیاره پر از آب و بخارآلود كشف شد
به گزارش خبرگزاری فرانسه، سیاره فراخورشیدی 'جی جِی 1214 بی' (GJ 1214b) یك به اصطلاح 'ابرزمین' است كه بزرگتر از سیاره ما اما كوچكتر از غول های گازی مثل مشتری است. 
اكنون به نظر می رسد رصدهای انجام شده با تلسكوپ فضایی 'هابل' تایید كننده این مساله است كه قسمت عمده ای از این سیاره از آب تشكیل شده است.دمای بالای سیاره حاكی از احتمال وجود مواد عجیبی در آن است. 
زاكوری برتا از مركز اخترفیزیك 'اسمیتسونین' در دانشگاه هاروارد می گوید: 'جی جِی 1214 بی، شبیه به هیچ یك از سیارات دیگری كه می شناسیم نیست.' 
این سیاره در سال 2009 توسط تلسكوپ های زمینی كشف شد. قطر آن تقریبا 7/2 برابر زمین است، اما وزن آن 7 برابر است. این سیاره در فاصله ای خیلی كم یعنی دو میلیون كیلومتری از ستاره مركزی خود از نوع كوتوله سرخ می گردد و بنابراین دمای آن احتمالا به 200 درجه سانتیگراد می رسد. 
منجمان در سال 2010 اندازه گیری های انجام شده به روی اتمسفر آن را منتشر كردند. آن اندازه گیری ها حاكی از این بود كه اتمسفر سیاره احتمالا از بخار آب تشكیل شده، اما یك احتمال دیگر وجود دارد - اینكه سیاره پوشیده از غبار است، از نوعی كه تایتان، قمر كیوان، را پوشانده است . 
برتا و همكارانش از دوربین زاویه باز هابل برای مطالعه این سیاره به هنگام عبور آن از برابر ستاره استفاده كردند. در زمان چنین گذرهایی نور ستاره از اتمسفر سیاره می گذرد و سرنخ هایی از تركیب گازهای آن به دست می دهد. 
محققان می گویند احتمالا اتمسفر غلیظ این سیاره متشكل از بخار آب است . 
محاسبات به روی چگالی سیاره همچنین حاكیست كه 'جی جِی 1214 بی' آب بیشتری از زمین دارد. این بدان معنی است كه ساختار درونی این كره خیلی متفاوت از زمین است. 
دكتر برتا گفت: 'دمای بالا و فشارها باعث تشكیل مواد عجیبی مانند 'یخ داغ' یا 'آب ابرمایع' می شود، موادی كه با تجارب روزمره ما كاملا بیگانه است.' 
فاصله كم این سیاره از زمین آن را به نامزد خوبی برای مطالعات بیشتر با تلسكوپ جیمز وب كه قرار است تا پایان دهه جاری به فضا پرتاب شود بدل می كند. 
جزئیات این مطالعه در 'نشریه اخترفیزیكی' منتشر خواهد شد. 

irna.ir