جابه جایی مرجان‌های چابهار
همشهری آنلاین: رییس موسسه تحقیقات شیلات ایران از از انتقال مرجان‌های واقع در محدوده طرح توسعه بندر شهید بهشتی چابهار به محدوده‌ای در حد فاصل هتل لیپار تا نزدیکی اسکله نیروی دریایی سپاه در خلیج چابهار توسط متخصصان مرکز تحقیقات شیلاتی آب‌های دور چابهار موسسه تحقیقات شیلات ایران خبر داد

دکتر عباسعلی مطلبی در گفت وگو با ایسنا با بیان این مطلب و تشریح عملیات انجام شده توسط محققان موسسه گفت: شهریور ماه سال گذشته موافقتنامه‌ای بین مؤسسه عمران ساحل به عنوان کارفرما و مؤسسه تحقیقات شیلات ایران به عنوان پیمانکار به منظور اجرای پروژه مطالعه و انتقال مرجان‌های واقع در محدوده طرح توسعه بندر شهید بهشتی چابهار منعقد شد.
پس از ابلاغ قرارداد از سوی کارفرما، بلافاصله یک ستاد نظارت علمی و فنی مرکزی در مؤسسه تحقیقات شیلات و یک ستاد عملیاتی با مدیریت مرکز تحقیقات شیلاتی آب‌های دور چابهار تشکیل و با انتخاب کارشناسان متخصص و مرتبط با پروژه، مسوولیت‌ها تعیین شد.
پس از برپایی کارگاه، تیم عملیاتی متشکل از غواصان حرفه‌‌ای و صنعتی در کشور شناسایی و از آنها جهت همکاری در این پروژه دعوت به عمل آمد و تمام امکانات و تجهیزات مورد نیاز تهیه شد.
وی تصریح کرد: بر اساس قرار داد مرجان‌های محصور شده بین دو دایک شمالی و جنوبی طرح توسعه بندر شهید بهشتی چابهار بایستی به محدوده‌ای در حد فاصل محدوده دریایی هتل لیپار تا نزدیکی اسکله نیروی دریایی سپاه در خلیج چابهار که توسط دستگاه نظارت و کارفرما تعیین شده است، انتقال می‌یافتند؛ بنابراین در مرحله بعدی متدولوژی پروژه تهیه و طی یک جلسه رسمی با حضور نمایندگان دستگاه نظارت (سازمان حفاظت محیط زیست ایران) و کارفرما، روش کار مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و در نهایت با انجام اصلاحات متدولوژی مورد نظر تصویب و برای اجرا به تیم عملیاتی ابلاغ شد.
مطلبی با بیان اینکه برای این منظور طراحی سازه‌های بتنی در خود منطقه انجام و ساخت سازه‌ها آغاز شد، خاطرنشان کرد: برای حمل مرجان‌ها در زیر آب، سبدهای مخصوصی با قابلیت شناوری در هر عمق دلخواه توسط متخصصان مؤسسه تحقیقات شیلات طراحی و ساخته شد.
پس از آماده‌سازی تجهیزات ، ادوات عملیات انتقال مرجان‌ها و تثبیت آنها در آبان‌ماه سال گذشته به صورت آزمایشی انجام شد و طی آن هزار و 990 کلنی مرجان با موفقیت کامل با چهار روش پیشنهادی انتقال و تثبیت شدکه با بررسی و نظر مشاور خارجی طرح در نهایت روش نهایی جهت ادامه کار برای تثبیت مرجان‌ها با استفاده از سطوح صاف بلوک‌های بتنی و چسباندن مرجان‌ها با سیمان هیدرولیکی تعیین شد. همچنین عملکرد تیم عملیاتی حرفه‌ای مورد تأیید قرار گرفت.
رییس موسسه تحقیقات شیلات ایران خاطرنشان کرد: با مشخص شدن روش نهایی کار، ابتدا عملیات بسترسازی در سایت جدید (واقع در محدوده دریایی پارک ساحلی هتل لیپار) با ساخت پچ‌هایی با ابعادی در حدود 5 × 10 متر مربع آغاز شد، پس از آن عملیات فاز نهایی انتقال و تثبیت مرجان‌ها از ابتدای دی‌ماه سال گذشته با تمامی توان آغاز و تا پایان دی‌ماه حدود 14 هزار کلنی مرجان در سایزهای بزرگ، متوسط و کوچک انتقال داده شد.
به گفته وی طی این عملیات مرجان‌هایی با قطر بیش از دو متر نیز انتقال داده شده که در نوع خود بی‌نظیر است.
جابه جایی مرجان‌های چابهارClick this bar to view the full image.
جابه جایی مرجان‌های چابهار
مطلبی ادامه داد: از ویژگی‌های فاز عملیاتی این پروژه، همزمانی اجرای عملیات بسترسازی، جداسازی، انتقال و تثبیت مرجان‌هاست که با توجه به توان فنی بالا اجرا شده است که با توجه به محدودیت زمان کم، حجم بالایی از انتقال انجام شد؛ بنابراین در حال حاضر مؤسسه تحقیقات شیلات ایران با در اختیار داشتن دانش و توان تخصصی بالا، امکان اجرای این ‌نوع عملیات را در سایر نقاط کشور و حتی در منطقه و سطوح بین‌المللی دارا است.
رییس موسسه تحقیقات شیلات ایران درباره فاز نهایی عملیات انتقال مرجان‌ها گفت: پس از تعیین روش نهایی تثیبت مرجان‌ها توسط مشاور خارجی طرح و همچنین دستگاه نظارت،‌عملیات فاز نهایی انتقال و تثبیت مرجان‌ها در سایت جدید، محدوده دریایی پارک ساحلی هتل لیپار آغاز شد. عملیات بویه‌گذاری و قرنطینه سایت جدید، عملیات بسترسازی، عملیات انتقال مرجان‌ها، عملیات جداسازی مرجان‌ها،عملیات تثیبت مرجان‌ها و نقشه استقرار مرجان‌ها از جمله مراحل انجام کار بودند.
وی تاکید کرد: عملیات فاز نهایی از ابتدای دی ماه سال گذشته آغاز و تا نیمه بهمن ماه به طول انجامید و طی آن تعداد 18 هزار کلونی مرجان که تعهد این مرکز بوده با موفقیت کامل و تأیید دستگاه نظارت انتقال و تثبیت شد. طی عملیات انتقال سعی شد که گونه‌های متفاوت مرجان‌ در سایزهای مختلف انتقال داده شود. جهت حفاظت و پایداری بیشتر از مرجان‌های تثبیت شده یک دیواره بتنی اطراف پچ‌ها ساخته شد تا از صدمات احتمالی مرجان‌ها در مقابل نیروی امواج و جریانات دریایی جلوگیری به عمل آید.
رییس موسسه تحقیقات شیلات ایران با تاکید براینکه وضعیت مرجان‌های انتقال یافته و تثبیت شده در سایت جدید به طور مستمر مورد بررسی قرار گرفته است،افزود: مطابق بررسی‌های انجام یافته و مشاهدات، تمام مرجان‌های تثبیت شده در سلامت کامل بوده و هیچ نشانی از سفیدشدگی،‌شکستگی و جابه‌جایی مرجان‌ها از جای خود مشاهده نشده است. همچنین طبق مشاهدات، این محدوده محل زیست آبزیان به خصوص ماهی‌های تزئینی شده که زیبایی خاصی را به این محدوده بخشیده است.