در طول سال (۲۰۰۰-۱۹۹۹) ارتش نیروهای جمهوری اسلامی ایران شروع به وارد کردن سگ نمود. ارتش ایران (به ویژه نیروی هوایی) از سگ برای نگهبانی پایگاه و نقطه استراتژیک استفاده نمود. سگهای که بیشتر در نیروی هوایی ایران، به ویژه تیم امداد نجات حلال احمر مورد استفاده قرار می گیرند از نژاد جرمن شپرد می باشند.
مرکز سگ موادیاب در سال ۷۹ با پیگیری های پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا به طور رسمی افتتاح شد به طوری که در یک سال بیش از ۲۰ تن مواد مخدر توسط تیمهای عملیاتی سگ موادیاب کشف و تا حدود زیادی باعث ایجاد اختلال و ناامنی در بخش حمل و نقل جاده ای مواد مخدر شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی پلیس به نقل از پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا، سابقۀ استفاده از سگ در ماموریت های پلیس مبارزه با مواد مخدر به ابتدای دهه ۶۰ باز می گردد، به طوری که برای اولین بار در سال ۱۳۶۱ با هماهنگی بعمل آمده میان کمیته انقلاب اسلامی سابق و نیروی هوایی ۲ نفر از پرسنل آن نهاد جهت طی دورۀ آموزشی به پایگاه یکم شکاری نیروی هوایی معرفی شدند و در همان سالها با در اختیار گرفتن ۶ قلاده سگ در گلوگاهها اقدام به استفاده از آنها جهت کشف جاسازی های مواد مخدر کردند.
لیکن بروز مشکلاتی مانند حمل و نقل نامناسب، نگهداری، امکانات بهداشتی، تهیه غذا و بیماری در بین سگها باعث تلف شدن آنها شد و به سبب همین مشکلات در سال ۶۴ این واحد منحل گردید.
حدود یک دهه بعد و پس از ادغام نیروهای انتظامی در سال ۱۳۷۴ با احساس نیاز، دورۀ تازه ای از بکارگیری سگ در ماموریت مبارزه با مواد مخدر در دستور کار ناجا قرار گرفت و قراردادی میان معاونت امنیت ناجا و نیروی هوایی منعقد و طی آن ۴ قلاده سگ به ناجا واگذار شد.
در این سالها با توجه به همکاریهای بین المللی بعمل آمده توسط نیروی انتظامی و ستاد مبارزه با مواد مخدر ریاست جمهوری و ایجاد ارتباط با سازمانها و پلیس های دیگر کشورها، همکاری گسترده ای در زمینه توسعه بکارگیری سگهای موادیاب در مبارزه با مواد مخدر بعمل آمد به طوریکه با همکاری کشور فرانسه و اعزام مربی و تعدادی سگ از سال ۷۸ شالوده اصلی مرکز سگ موادیاب پایه ریزی شد .
در سال ۱۳۷۹ با پیگیری های پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا با خرید باغی به وسعت ۱۲۰۰۰ هکتار در کمال شهر کرج مرکز آموزش مربی و تربیت سگ موادیاب ناجا به طور رسمی با حضور تعدادی از مسئولین بلند پایه افتتاح شد .
در سال های اخیر توسط این مرکز فعالیت های عمده ای در زمینه تعلیم و تربیت سگهای موادیاب و آموزش مربیان اعزامی از سراسر کشور صورت پذیرفت و از سال ۱۳۸۳ تاکنون با تقویت بیشتر این مرکز دستاوردهای مهمی در زمینه بکارگیری تیم های عملیات سگ موادیاب در استان های سراسر کشور بدست آمد که نقطه اوج این جهش در سال ۸۵ بوده است .
با برنامه ریزی های انجام شده توسط پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا در این سال بیش از ۲۰ تن مواد مخدر توسط تیمهای عملیاتی سگ موادیاب کشف و تا حدود زیادی باعث ایجاد اختلال و ناامنی در بخش حمل و نقل جاده ای مواد مخدر گردید.
به گفته سردار حسین آبادی رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا، در حال حاضر، ۵۰ قلاده سگ مواد یاب در کشور مورد استفاده پلیس در کشف مواد مخدر قرار می گیرد.
این درحالی است که با مقایسه آمار کشفیات مواد مخدر توسط سگ های مواد یاب از سال ۸۰ تا کنون شاهد سیر نزولی کشفیات هستیم به طوریکه در سال ۸۰، ۸۳۳ کیلو، درسال ۸۱، ۲ تن و ۴۳۵ کیلو، درسال ۸۲، ۴ تن و ۶۰۵ کیلو، در سال ۸۳، ۷ تن و ۶۹۳ کیلو، در سال ۸۴، ۱۷ تن و ۳۶۰ کیلو و در سال ۸۵ نیز ۲۰ تن و ۸۲۳ کیلو انواع مواد مخدر بدست آمده است.
ایجاد مرکز سگ موادیاب یکی از اقدامات موثر ناجا در مبارزه با موادمخدر طی سالهای اخیر بوده و همان گونه که آمارها نشان میدهد از سیر صعودی عملکرد برخوردار بوده، لذا به نظر میرسد که در صورت تقویت و توسعه این مرکز، نیروی انتظامی در آینده شاهد کسب دستاوردهای بیشتری خواهد بود .
همچنین با تجارب بدست آمده طی این سالها این یگان از قابلیت کافی جهت تبدیل شدن به یکی از مراکز آموزش منطقه ای پلیس برخوردار گردیده و می تواند یکی از مصادیق و نقاط قوت همکاریهای بین المللی پلیس جمهوری اسلامی ایران در مبارزه جهانی علیه باندها و شبکه های بین المللی مواد مخدر باشد.
The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel.