تاریخچه این مناسبت به سال ۱۹۶۹ و زمانی باز می گردد که «جان مک مونل» ایده برگزاری یک روز جهانی به نام روز زمین پاک را در همایش یونسکو درباره محیط زیست مطرح نمود.



روز جهانی زمین پاک بر دوستان پرشین پت گرامی باد



یوتانت دبیر کل وقت سازمان ملل (۱۹۶۲- ۱۹۷۱) از ایده مک کونل استقبال کرد و این روز به یک روز جهانی در تقویم‌های سراسر دنیا تبدیل شد.
اما ایرانیان باستان نیز به نوعی پیشگام در برگزاری و گرامیداشت این روز بوده اند. مطابق سالنمای ایران باستان، سومین روز اردیبهشت از سالنمای زرتشتیان و دوم اردیبهشت از تاریخ هجری شمسی مطابق با جشن اردیبهشتگان یا گلستان جشن میباشد.



نیالودن چهار گوهر «آب ، باد ، خاک و آتش» یعنی آلوده نکردن محیط زیست و پاک نگهداشتن آن و همچنین پاک نگه داشتن تن و جامه و پاکی روان از ویژگیهای این جشن میباشد.
این جشن را میتوان جشن محیط زیست دانست که به نوعی با روز زمین پاک مرتبط میشود.



در ایران هم زمان با دیگر کشورهایی جهان هفته زمین پاک از روز دوم اردیبهشت به مدت یک هفته در سراسر کشور برپا میشود و نخستین روز این هفته (دوم اردیبهشت ماه) به نام روز زمین پاک نامگذاری شده‌ است.
دبیر کل سازمان ملل متحد نیز در پیامی به مناسبت روز بین المللی زمین پاک خواستار ایجاد آینده ای پایدار و انعطاف پذیرهم برای “مادر زمین” و هم برای تمامی آنانی که هنوز از غافله توسعه عقب مانده اند شد.



در بخشی از این پیام آمده است: واژه «مادر» قدرتی شگرف در بردارد. خاطره زنانی را یادآور می شود که به ما حیات بخشیدند، ما را به عنوان کودک پرورش داده و کمک کردند به آنچه امروز هستیم تبدیل شویم. زمین مادری نهایی است، سیاره ای بی مانند که از 

زمان های بسیار دور، از حیات به هزاران گونه حمایت کرده است. به عنوان انسان، باید به نیاز فوری برای مراقبت های مادرانه بیشتر بپردازیم. تا هنگامی که زنده هستیم به هوا، آب، خاک حاصلخیز و هدایای بی شماری که این سیاره به خوبی در خود جای داده نیاز داریم.