بسیاری از ما، ماهیها را موجوداتی احمق و بیحس و درد فرض میکنیم. در حالی که بیش از 500 مقاله تحقیقاتی معتبر در مورد ماهی ثابت کرده است که : ماهیها باهوش هستند، آنها میتوانند از ابزارهای مختلف استفاده کنند و حافظههای بلندمدت و ساختارهای اجتماعی پیچیدهای دارند، آنها سرشار از هوش اجتماعی هستند، از روش های مختلفی برای تنبیه، رام کردن و آشتی استفاده میکنند و برای شناسایی شکارچیان و پیدا کردن غذا با هم همکاری میکنند.
کولوم بران (Culum Brown) یک بیولوژیست که تکامل شناختی ماهیها را بررسی میکند، میگوید: "ماهیها باهوشتر از چیزی هستند که به نظر میرسند. در بسیاری از موارد مانند حافظه و قدرت شناختی، آنها مساوی یا فراتر از مهره داران پیشرفته، شامل حیوانات نزدیک به انسان، هستند."
|
Click this bar to view the full image. |
ماهیها، حیوانات خوشحافظه و باهوش
قبلاً چنین تصور میشد که ماهیها حافظۀ بسیار کوتاهی دارند و برخی میگفتند ماهیهای قرمز حافظۀ ۳ ثانیهای دارند.
دکتر فیل جی (Phil Gee)، یک روانشناس از دانشگاه Plymouth میگوید "ماهیها قادرند چیزها را به مدت حداقل سه ماه به ذهن بسپارند."
حافظۀ بلندمدت ماهیها به آنها کمک میکند که روابط اجتماعی پیچیدهای تشکیل دهند. حافظۀ مکانی (به ذهن سپردن محل قرار گرفتن چیزها) آنها از هر نظر شبیه مهره داران است و آنها را قادر میسازد نقشههای شناختی ایجاد کنند که در مسیریابی به آنها کمک میکند. آنها برای این کار از نشانههایی مثل نور قطبی، صداها، بوها و علایم مشخصۀ بصری استفاده میکنند.
دکتر ترزا بارت (Theresa Burt) از دانشگاه آکسفرد میگوید:
"ما حالا میدانیم که ماهیها قدرت فراوانی برای یادگیری و به ذهن سپردن دارند و دارای مجموعهای از مهارتهای شناختی هستند که میتواند بسیاری از مردم را شگفتزده کند."
ماهیها میتوانند زمان روز را تشخیص دهند
دکتر فیل جی میگوید که ماهیها میتوانند زمان روز را به ما بگویند. او یک ماهی را آموزش داده بود تا برای دریافت غذا یک اهرم را در ساعات خاص روز فشار دهد.
طول عمر طبیعی ماهیها
طول عمر طبیعی ماهیها در انواع مختلف بسیار متفاوت است. طول عمر متوسط انواع مختلف ماهیهای آزاد که سهم بزرگی در تغذیۀ مردم دارند در طبیعت بین ۲ تا ۷ سال است.
زندگی ماهیها در پرورشگاهها
۷۰ درصد ماهیهای عرضه شده در بازار غذا از پرورشگاههای ماهی تأمین میشوند. این پرورشگاهها در داخل دریاها یا در محیطهای سربسته ساخته میشوند.
زندگی در اسارت
ماهیها ذاتاً برای پیمودن دریاها و اقیانوسها طراحی شدهاند، تمام حواس لازم برای این کار در آنها تعبیه شده است. شاید به همین دلیل است که بیشتر ماهیها در زندانهای پرجمعیتی که ما برای آنها ساختهایم دیوانه میشوند فرقی نمیکند این زندانها داخل دریا ساخته شده باشند یا در محیطهای سرپوشیده و مصنوعی.
وقتی ماهیها ۶ تا ۱۰ سانتیمتر طول دارند، از محل تخمگذاری به مزارع پرورش ماهی منتقل میشوند. این سفر اول آنهاست، آنها سفرهای زیادی پیش رو دارند!
پرورشگاههای داخل دریا
برای ایجاد این پرورشگاهها قسمتی از دریا را با تور از بقیۀ دریا متمایز میکنند. تا اینجا زیاد بد به نظر میرسد. چیزی که اینجا خیلی آزار دهنده است ازدحام بیش از حد ماهیها در یک فضای محدود است. هر قفس آکواریومی شامل ۵۰ هزار ماهی است که تمام عمر خود را در این قفسهای پرجمعیت میگذرانند و در هنگام شنا مرتب با یکدیگر یا دیوارههای قفس برخورد میکنند. بر اثر این برخوردها، آنها مرتب فلسهای خود را از دست میدهند و پوست آنها پر از جراحت میشود. در پرورشگاههای ماهی آزاد هر ماهی (که ۸۰ سانتیمتر طول دارد) در تمام عمر خود تنها به اندازۀ یک وان حمام جای شنا کردن دارد. در پرورشگاههای ماهی قزل آلا هر ۲۷ ماهی بالغ به اندازۀ یک وان حمام جا برای شنا کردن دارند.
پرورشگاههای داخل دریا، آلوده کنندۀ دریاها
تراکم جمعیت ماهیها در پرورشگاهها آنقدر زیاد است که آب داخل تورها ع###############ً به خورش مدفوع و فضولات دیگر تبدیل میشود. آلایندههای تولید شده در این فضاها (مدفوع ماهیها، غذای زائد مخلوط با مواد شیمیایی و انبوه انگلهای ماهی) در محیط دریا پخش میشوند و سپس به اقیانوسها راه پیدا میکنند و باعث بیماری ساکنان دیگر دریاها و اقیانوسها میشوند.
زندگی در انبوه انگلها
در پرورشگاههای ماهی آزاد شپشهای دریایی (نوعی انگل ماهی) بسیار فراوان هستند. این انگلها گوشت ماهیها را میخورند و باعث افتادن فلسهای آنها و ایجاد زخمهای بزرگ میشوند. در پرورشگاههایی که فوقالعاده پرازدحام هستند، این انگلها در ناحیۀ صورت ماهیها آنقدر پیشروی میکنند تا به استخوانهای سر برسند. پرورش دهندگان ماهی این حالت را "تاج مرگ" مینامند.
ماهیهای مضطرب
شرایط زندگی در پرورشگاههای بسیار پرجمعیت ماهیها را به شدت مضطرب و تهاجمی میکند. آنها اغلب با هم میجنگند. این جنگها معمولاً به کشته شدن ماهیهای کوچکتر منجر میشود. به همین دلیل باید ماهیهایی را که سریعتر رشد کردهاند از ماهیهای کوچکتر جدا کرد.
گروهبندی
هر ماهی در طول عمر خود ۵ یا ۶ بار بر اساس اندازه گروهبندی شده، به قفس متناسب منتقل میشود. برای گروهبندی، ماهیها به یک مخزن مکیده میشوند که به چندین ردیف تور که سوراخهایی با اندازههای متفاوت دارند، مجهز هستند. ماهیهایی که از همه بزرگتر هستند، پشت اولین تور که بزرگترین سوراخها را دارد میمانند. ماهیهای کوچکتر به تور بعدی میرسند که سوراخهای آن یک درجه از تور قبلی کوچکتر است. باز هم ماهیهای بزرگتر پشت تور باقی میمانند و ماهیهای کوچکتر به طرف تور بعدی کشیده میشوند.... این پروسه باعث اضطراب و حتی مرگ گروهی از ماهیها میشود.
پرورشگاههای خارج از دریا
در این حالت ماهیها در آکواریومهایی که در فضای بسته قرار دارند نگهداری میشوند. در این آکواریومها غذا، نور و حتی رشد ماهیها توسط سیستمهای مدرن کنترل میشوند. پرورش دهندگان ماهی با استفاده از داروها، هرمونها و تغییرات ژنتیکی رشد ماهیها را تسریع میکنند و عملکرد تولید مثل ماهیها را تحت تأثیر قرار میدهند. آمار مرگ و میر ناشی از انگلها و بیماریهای دیگر و همچنین ناقص الخلقگی و آسیبهای ناشی از استرس در این پرورشگاهها بسیار بالاست. در برخی از پرورشگاهها، ۴۰ درصد ماهیها کور هستند ولی چون این مسئله تأثیری بر میزان تولید نمیگذارد، کسی به آن نمیپردازد.
انتقال ماهیها به کشتارگاه
۴۰ درصد ماهیها قبل از فرا رسیدن زمان کشتار میمیرند. به بقیۀ ماهیها تا چندین روز غذا داده نمیشود تا در راه انتقال ماهیها به کشتارگاه، میزان آلودگی در آب به حداقل برسد. برای نمونه، ماهیهای آزاد به مدت ۱۰ روز هیچ غذایی دریافت نمیکنند.
کشتار ماهیها
متاُسفانه در هیچ کجای دنیا قانونی برای توقف کشتار ماهیها وجود ندارد . گویی فراموش شده است که ماهیها نیز مانند تمام حیوانات دیگر حق حیات داشته و همانند بقیه ، سیستم عصبی مرکزی دارند و درد را به همان شدت که ما حس میکنیم احساس میکنند.
کشتارگاهها زحمت گیج یا بیحس کردن ماهیها را به خود نمیدهند چون همانطور که گفته شد، معمولاً برای کشتن ماهیها آب شش آنها را قطع میکنند و آنها در حالی که از شدت درد دچار تشنج شدهاند بر اثر خونریزی میمیرند. در مورد ماهیهای بزرگتر مانند ماهی آزاد وضع کمی متفاوت است. برای کشتن این ماهیها با چماق بر سر آنها میکوبند و در حالی که هنوز زندهاند، شکم آنها را پاره میکنند. برخی از ماهیهای کوچکتر مانند قزل آلا اغلب با خالی کردن آب از مخزنها به آرامی خفه میشوند یا در حالی که کا###############ً هوشیار هستند، در یخ بستهبندی میشوند. مرگ رو یا توی یخ با ضجر زیادی همراه است، در این حالت ماهیها ۱۵ دقیقۀ کامل درد میکشند تا بمیرند.
منبع: وبلاگ زمين سبز