داروهاي ضد افسردگي که توسط افراد مصرف و دوباره از بدن آنان دفع مي شوند، در محيط زيست تأثير ثانويه غير قابل پيش بيني دارند. زيست شناسان انگليسي به هنگام انجام آزمايش روي خرچنگ ها متوجه اين امر شده اند. واکنش اين حيوانات معمولاً محتاط به يکي از داروها که بيشتر تجويز مي شود، اين است که علناً خود را در تيررس شکارچيان بالقوه قرار مي دهند.




به گزارش روزنامه الکترونیکی دانش و فناوری ـ ستنا، ياسمين گولر و الکس فورد از دانشگاه پورتزموث مشاهده کردند که خرچنگ هاي کوچک تحت تأثير داروي ضد افسردگي فلوکستين، با قدرت تمام در بخش هاي بالايي ستون آب شنا مي کنند و به سمت منبع نور پيش مي روند. به عقيده محققان، برعکس اين حيوانات معمولاً در جستجوي اعماق تاريک آب هستند تا براي ماهي ها و پرندگان، طعمه در دسترسي نباشند.

گولر و فورد آزمايش هاي خود را روي خرچنگ هاي اشينوگماروس مارينوس انجام دادند. رفتار انتحاري اين خرچنگ کوچک و همنوعانش نمايانگر حالتي است که هنگام حمله انگل هايي که فقط در روده يک ماهي مي توانند توليد مثل کنند، در آنان بروز مي کند. اين انگل ها باعث تغيير رفتاري مي شوند، به اين صورت که غلظت ماده پيام رسان سروتونين را در بافت خرچنگ ها دستکاري مي کنند ـ سروتونين نوعي نوروترانسميتر است که در انسان نيز به عنوان هورمون شادي معروف است و ميزان آن در خون از طريق فلوکستين و ديگر مواد مؤثر داروهاي ضد افسردگي، تحت تأثير قرار مي گيرد.

محققان در حال بررسي اين مسئله هستند که آيا و چگونه اين رابطه بر رفتار خرچنگ ها تأثير مي گذارد. براي اين کار آنان خرچنگ ها را چند روز در آبي که هر ليتر آن حاوي يک ميلياردم تا يک ميليونم گرم فلوکستين بود، نگه داشتند. به گزارش اين دو محقق در مجله «سم شناسي آبزيان» در حقيقت چنين تغيير رفتار مشابهي به هنگام حمله انگل ها رخ مي دهد.

به نوشته روزنامه آلمانی ساینستیکر، فورد در ادامه تأکيد مي کند که غلظت مواد مؤثر مورد آزمايش بيشتر از مقدار موجود در آب رودخانه ها که از ورود آب فاضلاب به داخل آنها نشأت مي گيرد، نبود. اين نتايج جديد نگراني زيادي را موجب مي شوند، به عقيده محققان: «خرچنگ ها نقش مهمي در زنجيره غذايي ايفا مي کنند و اگر رفتار طبيعي آنها از طريق داروهاي ضدافسردگي موجود در آب دريا تغيير يابد، ممکن است که تعادل اکوسيستم را مختل سازد.»
Resigzed Image Click this bar to view the full image.


Resigzed Image Click this bar to view the full image.

Resigzed Image Click this bar to view the full image.

Resigzed Image Click this bar to view the full image.

Resigzed Image Click this bar to view the full image.