محققان با بررسی تنوع گوشها در میان خفاشها در تلاشند با الهام گرفتن از این اندام فناوری های جدید صوتی و روباتهای هوشمند پرنده بسازند. به گزارش خبرگزاری مهر، خفاشها از حشراتی که در میان مزارع، دشتها و جنگلها با سرعتی بالا پرواز می کنند تصاویری سه بعدی و صوتی خلق می کنند. اکنون مهندسان زیستی در اولین قدم از طراحی و ساخت روباتهای پرنده با عملکردی مشابه خفاشها، مدل رایانه ای 100 نوع مختلف از گوش خفاشها را در کنار یکدیگر قرار داده اند تا دریابند شکل گوش این جانداران چگونه می تواند در ارسال و دریافت پالسهای صوتی که آنها را از ساختار محیط اطرافشان آگاه می کند، تاثیر گذار باشد.
محققان آمریکایی و چینی برای شکار خفاشها و تصویربرداری سه بعدی از گوش این جانداران مناطق دورافتاده ای در چین، ویتنام و کامبوج را مورد جستجو قرار دادند، آنچه در اصل این محققان در پی آن بودند، شکل "پینایی"، بخش آشکار گوش خفاش در خارج از سر این جاندار بوده است.
تصاویر به ثبت رسیده توسط نرم افزاری مشابه نرم افزار تحلیل چهره و اثر انگشت انسان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. محققان معتقدند سیستم صوتی ظریف و دقیقی که خفاشها از آن استفاده می کنند، می تواند در شناسایی و آگاهی از حمله افتها به مزارع و یا نزدیک شدن دسته ای از زنبورهای خشمگین کاربرد داشته باشد.
چنین کاربردهایی به سیستمهای راداری و صوتی بسیار حساس تری نسبت به آنچه امروز در اختیار بشر است، نیاز خواهد داشت. به گفته محققان در صورتی که قرار باشد روزی روباتی خودکار و پرنده به منظور حضور در ماموریتهای شبانه در میان جنگلها ساخته شود، باید قطعاتی گوش مانند بر روی سر آنها تعبیه شود.
از این رو محققان این مطالعه را اولین قدم در مسیر طراحی و ساخت چنین روباتهایی می دانند. با این همه حتی اگر محققان بتوانند چنین سیستم صوتی دقیق را برای ردیابی اجسام اطراف بسازند، هنوز مانع دیگری وجود دارد: چگونگی پردازش اطلاعات صوتی در مغز روبات!
بر اساس گزارش دیسکاوری، چنین مشکلی تنها با همکاری زیست شناسان و مهندسان قابل رفع خواهد بود زیرا برای انجام چنین کاری باید ابتدا بخشهای مرتبط با شنوایی در مغز به خوبی شناسایی شوند.