سبزپرس- گروه محیط طبیعی: مدیر موسسه «13 فروردین کازرون» واگذاری بخشی از منطقه حفاظت شده «بهرام گور» به یک سرمایه گذار خارجی برای پروش، تکثیر و شکار «هوبره» را فاقد هر گونه توجیه اکولوژیکی و زیست محیطی می داند و از مسئولان سازمان محیط زیست کشور می خواهد که دلایل علمی خود را برای این واگذاری به تمامی حامیان محیط زیست کشور توصیح دهند.
«علی اکبر کاظمینی» مدیر موسسه «13 فروردین کازرون» در گفتگو با سبزپرس توپوگرافی منطقه حفاظت شده بهرام گور را ارزشمند دانست و درباره این منطقه گفت: منطقه حفاظت شده «بهرام گور» یک منطقه نیمه بیابانی و بیابانی است و به دلیل وجود کوه هایی با ارتفاع دو هزار و 800 متر و چشمه ها و تپه ماهور های متعدد، از نطر توپوگرافی بسیار ارزشمند است و به دلیل بیابانی بودن، تاکنون دست نخورده مانده است و میزان تجاوز توسط کشاورزان و افراد دیگر در منطقه بسیار کم بوده است.
کاظمینی ادامه داد: در گذشته منطقه حفاظت شده «بهرام گور» زیستگاه «یوزپلنگ» ایرانی بوده و در صورتی که شرایط زیستگاه مهیا شود، این گونه دوباره به زیستگاه باز می گردد و می تواند تکثیر شود و در وضعیت فعلی که فشار زیستگاهی در برخی مناطق وجود دارد، ایجاد یک منطقه جایگزین برای یوز ایرانی می تواند بسیار مفید باشد.
منطقه حفاظت شده «بهرام گور» یکی از دو زیستگاه باقیمانده برای گورخر ایرانی است.
کاظمینی درباره نهاد تصمیم گیرنده درباره این منطقه حفاظت شده گفت: کمیسیون گردشگری و حمل و نقل اتاق بازرگانی کرمان در این باره تصمیم گیری می کند، در حالی که این امر یک موضوع محیط زیستی است و اداره کل حفاظت محیط زیست استان فارس باید در این باره اظهار نظر کند، زیرا این منطقه تحت نظر اداره کل حفاظت محیط زیست استان فارس اداره می شود.
پیش از این، رییس کمیسیون گردشگری و حمل و نقل اتاق بازرگانی کرمان در گفتگو با روزنامه همشهری اعلام کرده بود که هیچ چیز به اندازه رعایت موازین زیست محیطی برای سرمایه گذار اهمیت ندارد و او نسبت به واکنش افکار عمومی حساس است و به همین دلیل تاکید سرمایهگذار بر موازین زیست محیطی است.
مدیر موسسه 13 فروردین با اشاره به سخنان سرمایه گذار خارجی گفت: به جای این که سرمایه گذار به فکر سود خود و مسئولان محیط زیست کشور به فکر رعایت موازین زیست محیطی باشند، جای این دو عوض شده است و مسئولان محیط زیست به فکر کسب سود و سرمایه گذار خارجی نسبت به محیط زیست حساس است.
او ادامه داد: بخش محیط طبیعی سازمان محیط زیست کشور باید نسبت به چنین واگذاری هایی عکس العمل نشان دهد و سازمان محیط زیست باید دلایل علمی برای اجرای طرح های توسعه ای در کشور ارائه دهد و این دلیل که طی پنج یا ده سال آینده این طرح 500 میلیون سود می دهد، دلیل علمی نیست و جوابش برآورد ارزش منطقه «بهرام گور» از نظر زیست محیطی و تنوع زیستی است که در این منطقه وجود دارد و به واسطه آن «بهرام گور» دارای ارزش زیست محیطی شده که اجرای چنین طرح هایی کاهش پیدا خواهد کرد.
خطر نابودی گونه های حیات وحش در «بهرام گور»
کاظمینی اعلام کرد که مناطق بسیار دیگری در کرمان وجود دارد که می تواند به عنوان سایت نکثیر و پرورش و شکار «هوبره»، «قرقاول»، «کبک» و «تیهو» مورد استفاده قرار گیرد و گفت: از نظر اکولوژیکی باید شرایطی برای زیست جانوران مناطق حفاظت شده فراهم شود که بتوانند بهتر در آنجا زندگی کنند و ورود «قرقاول» به این منطقه، در حالی که تاکنون در آن وجود نداشته است، می تواند شرایط زیست دیگر جانوران منطقه را دچار آسیب کند.
او ادامه داد: دو گونه ی «هوبره» و «زاغ بور» از گونه های موجود در منطقه حفاظت شده «بهرام گور» هستند که «زاغ بور» گونه نادری است که در دنیا از اهمیت بالایی برخوردار است و منطقه حفاظت شده «بهرام گور» از معدود مناطقی است که این گونه در آن زیست می کند و اگر در اثر ورود گونه هایی همچون قرقاول که تناسبی با این منطقه ندارند و تاکنون نیز در آن نبوده اند، و یا هر تغییر دیگری در زیستگاه، «زاغ بور» و سایر گونه های جانوری موجود در منطقه حفاظت شده «بهرام گور» از بین بروند سرمایه های ملی بسیاری را از دست خواهیم داد.
کاظمینی تاکید کرد که تغییر شرایط زیستگاه عاملی است که باعث می شود گونه های جانوری نتوانند خود را با آن سازگار کنند و در نتیجه از بین بروند.
مدیر موسسه «13 فروردین کازرون» اعلام کرد که طرح واگذاری 100 هکتار از منطقه حفاظت شده «بهرام گور» برای تکثیر و پرورش «هوبره» و رها سازی آنها برای شکار در سه هزار هکتار از این منطقه حفاظت شده، هیچگونه توجیه اکولوژیکی و زیست محیطی ندارد و تنها دلیل آن ورود سرمایه به این منطقه است.
پیش از این، اعلام شده بود که مجوز واگذاری 100 هکتار از منطقه حفاظت شده «بهرام گور» برای تکثیر و پرورش «هوبره» توسط سازمان محیط زیست صادر شده است تا در نهایت پرندگانی که حاصل تکثیر و پرورش در این 100 هکتار هستند در سه هزار هکتار از منطقه حفاظت شده «بهرام گور» رها سازی شوند و این سه هزار هکتار به صورت منطقه آزاد برای شکار اعلام شود.
همچنین، منابع غیر رسمی به سبزپرس گفته بودند که سرمایه گذار این طرح، از یکی از کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس است که با واسطه فردی ایرانی، قصد دارد در این منطقه سرمایه گذاری کند./ن.س