استرس مداوم خطری برای حافظه کوتاه مدت
به نقل از دویچه وله، دانشمندان آمریکایی آزمایشهای متعددی درباره تاثیر استرس مداوم بر روی موشها انجام دادهاند. آنها به این نتیجه رسیدهاند که هورمونهای استرسزا باعث میشوند که بخش مغزی پشت پیشانی دیگر قادر به دریافت ماده گلوتامات نباشد.
این ماده به عنوان یک سنسور در مغز عمل میکند و به همین دلیل از اهمیت زیادی برخوردار است. دانشمندان نتایج این تحقیق را در نشریهی علمی "Neuron" منتشر کردند.
فعل و انفعالات مغزی
از مدتها پیش برای دانشمندان مشخص شده است که استرس مداوم روی انعطاف پذیری روحی و ذهنی، دقت و همچنین حافظه کوتاه مدت تاثیر منفی میگذارد. قسمتی از مغز که مسئول حافظه کوتاه مدت است مستقیما در ناحیه پس پیشانی قرار دارد.
به این بخش" کورتکس جلوی استخوان پیشانی مغز" نیز گفته میشود. اکنون پژوهشگران دانشگاه ایالتی نیویورک در شهر بوفالو تغییرات مولکولی و فیزیولوژیکی استرس را کشف کردهاند.
آنها نتیجه گرفتهاند که با استرس مداوم، این قسمت از مغز نسبت به دریافت گلوتامات بی حس میشود. زمانی که فعالیت این قسمت از مغز کاهش مییابد، عملکردهای مربوط به حافظه کوتاه مدت نیز محدود میشوند.
آسیبپذیری بیشتر نوجوانان در برابر استرس
پژوهشگران میافزایند که نوجوانان بیشتر از بزرگسالان نسبت به استرس مداوم حساسیت نشان میدهند، زیرا ساختار مغزی آنها به ویژه قسمت کورتکس جلوی استخوان پیشانی مغز، در زمان نوجوانی هنوز در حال رشد است. استرس زیاد در سن نوجوانی میتواند عامل بیماریهای روحی در سنین بالاتر باشد.
دانشمندان میگویند: «اختلال در انتقال ماده گلوتامات یکی از مهمترین عوامل و دلایل ابتلا به بیماریهای روحی است».
آنها به همین خاطر امیدوارند که از طریق یافتههای جدید، فرآیند شکلگیری بیماریهای روحی و نقش استرس در این میان را بهتر دریابند.
The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel.