قایق نجات شگفت انگیز از جنس مورچه+عکس/اختصاصی
ت بوم: وقتی شهرهای ما دچار سیل می شود با کیسه های شن و سیل بند سعی می کنیم جلوی آن را بگیریم و اگر کار بالا بگیرد و سیلاب در همه جا جاری شود، گاهی مجبور می شویم برای نجات خود از قایق استفاده کنیم. اما در دنیای مورچه های آتشین (Fire Ants) که در امریکای جنوبی و بخشهایی از جنوب امریکا یافت می شوند، زمانی که سیل می آید مورچه ها به یکدیگر متصل می شوند و قایق نجاتی می سازند که می تواند برای هفته ها دوام آورده باشد.
به گزارش نشنال جئوگرافی در زمان سیل مورچه ها نخست تمام تخمها را از داخل لانه جمع آوری کرده و از طریق شبکۀ تونلهای زیر زمینی به سطح زمین منتقل می کنند. سپس زمانی که سیل سطح زمین را می پوشاند مورچه ها به یکدیگر متصل می شوند و قایق نجات خود را می سازند. دانشمندان برای بررسی نحوۀ تشکیل این قایقها تعدادی مورچه را گرفتند و آنها را در آب انداختند. در کمتر از دو دقیقه مورچه ها به یکدیگر متصل شدند و ساختار شناوری ساختند که جان آنها را نجات می دهد. موهای کوچک روی بدن مورچه ها سبب می شود لایه نازکی از هوا در داخل این قایق نجات وجود داشته باشد که علاوه بر شناور ساختن کل ساختار حتی مورچه های لایه های زیرین را نیز نجات خواهد داد.
در عکسی که از این آزمایش گرفته شده است، توده ای از ۵۰۰ مورچه دیده می شود. زمانی که تودۀ مورچه ها بر روی آب قرار داده می شود مورچه هایی که بر روی سطح قرار دارند سعی می کنند توده را ترک کنند، اما زمانی که به لبۀ آب می رسند و متوجه می شوند راه فراری وجود ندارد به سمت مرکز توده می چرخند و سرهایشان را به سوی داخل قرار می دهند. مورچه های آتشین تنها گونه مورچه اند که قادر هستند چنین ساختار شناوری را بسازند، اما انواع دیگری از مورچه ها نیز وجود دارند که می توانند ساختارهایی مانند پل یا برج را به وجود آورند.
زمانی که محققین مورچه ها را داخل یک بشر خشک قرار دادند و آنرا کمی چرخاندند، مورچه ها فرم یک توپ را به خود گرفتند که می شد آنرا با یک انبر برداشت. حتی یک مورچۀ تنها نیز به دلیل موهای زبر و روغنی بدن خود می تواند بر روی سطح آب معلق بماند. حتی با وجود آنکه دانسیته مورچه ها از آب بیشتر است به خاطر وجود پاهای آبگریز (هیدروفوب) می توانند بر روی آب راه بروند. البته وجود صابون و سایر سطح فعالها با کاهش کشش سطحی آب این امکان را از بین می برند.
محققین به منظور بررسی بیشتر یکی از این قایقهای نجات را با استفاده از نیتروژن مایع منجمد کردند و ساختار این قایقها را مورد بررسی قرار دادند. در تصاویر میکروسکوپی مشخص شد در این قایقها هر مورچه با استفاده از آرواره های خود پای مورچه دیگری را گاز گرفته است. حداکثر قدرتی که دو مورچه بدون آنکه به یکدیگر آسیب برسانند می توانند با آرواره های خود یکدیگر را گاز بگیرند ۴۰۰ برابر وزن بدن آنهاست. وقتی این مورچه ها با یکدیگر تشکیل گروه می دهند مثل یک مایع عمل می کنند و اگر آنها را بر روی سطح آب بریزیم مثل یک قطرۀ نفتی بر روی آب شناور می مانند.
The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel.