زیست بوم: در دومین روز از نوزدهمین نمایشگاه مطبوعات و برگزاری ها ، محمد جواد محمدی زاده معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست از این نمایشگاه بازدید کرد.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست در ابتدای ورود به نمایشگاه مطبوعات از غرفه شهدای رسانه بازدید و با قرائت فاتحه یاد و خاطره آنها را گرامی داشت.
از جمله ویژگی های نوزدهمین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاری ها افزایش تعداد غرفه ها نسبت به سال گذشته است به طوری که امسال ۸۳۰ غرفه برپا شده و این در حالی است که سال گذشته ۵۷۰ غرفه در نمایشگاه ایجاد شده بود.
ببرهای جدید به ایران میآیند/ پروژه ببر سفید شکست نخورده است
به گزارش زیست بوم و به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست (پام) رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اجرای پروژه ببرسفید برای احیای ببر مازندران گفت: برخلاف گفته بعضی از افراد این پروژه شکست نخورده و همچنان به عنوان یک پروژه تحقیقاتی ادامه دار خواهد بود.
محمدجواد محمدیزاده درباره آخرین وضعیت ببر سفیدی که از روسیه به ایران آورده شده است، اظهار داشت: از روز اول اعلام کردیم که این یک پروژه تحقیقاتی است و هدف آن احیای ببر مازندران است.
وی گفت: این پروژه یک پروژه دنباله دار است و همچنان ادامه خواهد داشت.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: متأسفانه باغ وحش تهران در انجام وظیفهاش برای نگهداری ببرها کم کاری کرده است. خوراک آلوده به ببرها داده و باعث بیماری آنها شد، که در نهایت یکی از ببرها متأسفانه از بین رفت.
محمدیزاده اظهار داشت: با توجه به تستهایی که از تنها ببر باقی مانده گرفته شد، جواب یک تست آن مثبت و جواب تست دیگر آن منفی بود و البته انجام این تستها ادامه دارد.
معاون رئیس جمهوری گفت: زمانی که یک تست، بیماری مشمشه را تایید کرد بر اساس توافقی که با روسها و یک دانشگاه داشتیم این گونه را کاملاً در شرایط ایزوله به عنوان یک پروژه مطالعاتی بسیار ارزشمند قرار دادهایم.
وی ادامه داد: بنابراین هیچگونه نگرانی نداریم که این بیماری سرایت کند و این گونه با توجه به بیماری که دارد یک مورد استثنائی برای مطالعه است.
محمدیزاده تصریح کرد: بنا داشتیم که این ببر را به محیط بیرون منتقل کنیم که از زمان مشاهده این بیماری از انجام این کار منصرف شدیم.
به گفته وی به دلیل اینکه هوا در تابستان گرم بود و هوای مبدأ از هوای کشور ما خنکتر بود بنا به تشخیص طرفهای روسی با یک تأخیر ببرهای جدید وارد ایران میشوند. بنابراین در حال حاضر جایشان آماده است و همه کارهای لازم در این زمینه انجام شده است.
معاون رئیس جمهوری با اشاره به اینکه این یک پروژه تحقیقاتی است و همچنان ادامه خواهد داشت افزود: اینکه بعضیها غیرمنصفانه میگویند پروژه شکست خورده، صحیح نیست و این پروژه نه تنها شکست نخورده بلکه ادامه پیدا میکند. یک پروژه تحقیقاتی ممکن است به نتیجه برسد و ممکن است هم به نتیجه نرسد.
کمک ۱۳۵ میلیون دلاری سازمان ملل برای احیای دریاچه ارومیه
رئیس سازمان محیط زیست با اشاره به تخصیص ۱۳۵ میلیون دلار کمک برنامه توسعه و عمران ملل متحد برای حل مشکلات محیط زیست در ایران از جمله دریاچه ارومیه گفت: این کمکها برای رفع چالشهای زیست محیطی از جمله احیاء دریاچه ارومیه مثبت است اما کافی نیست.
مهندس محمد جواد محمدی زاده افزود: از اینکه مسائل و چالش های زیست محیطی به خوبی در مجامع بین المللی منتقل شده و سازمان ملل پروتکل ها و کنوانسیونهای مربوطه اطلاعات کافی در خصوص مسائل و چالش های زیست محیطی ایران را دارند خیلی خوشحالیم.
به گفته وی، قطعا انتقال این اطلاعات منجر به جلب توجه آنها و اختصاص منابعی از سوی آنها برای رفع این چالش ها شده است.
رئیس سازمان محیط زیست اظهار داشت: مشکل اصلی تالاب های کشور ما از جمله دریاچه ارومیه، تالار پریشان، گاوخونی و هامون در حال حاضر تامین نشدن حقابه این تالابها و یا به عبارتی بهره برداری های بی رویه و ناصحیح در بالادست این تالابهاست که اجازه ورود آب به آنها را نمی دهد.
معاون رئیس جمهور تصریح کرد: تمام تلاش ما با همکاری نمایندگان مجلس در کمیسیونهای کشاورزی و برنامه و بودجه ، فراکسیون محیط زیست و کمک های بین المللی این است که مشکل حقابه این تالابها و بویژه دریاچه ارومیه را برطرف کنیم.
وی افزود: اما از آنجایی که برای احیاء دریاچه ارومیه اقدامات گوناگونی باید انجام شود که اصلی ترین آنها انتقال آب از دیگر حوزه های آبریز در کشور است به بودجه بسیار زیادی احتیاج داریم. رقم ۱۳۵ میلیون دلار کمک سازمان ملل که بخشی از آن به احیاء دریاچه ارومیه اختصاص داده می شود برای تمام این اقدامات کافی نیست اما می تواند تاثیر مثبتی داشته باشد.
پیش از این سرپرست برنامه توسعه و عمران ملل متحد گفته بود این برنامه ظرف پنج سال از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۶ ، ۲۳۵ دلار بودجه برای برنامه های توسعه ای در ایران اختصاص داده که از این میزان ۵۷ درصد یعنی ۱۳۵ میلیون دلار به رفع چالشهای زیست محیطی از جمله احیای دریاچه ارومیه اختصاص می یابد.
بازگشت شیر ایرانی به زیستگاه خود
معاون رییس جمهور و رییس سازمان محیط زیست با اشاره به مذاکرات انجام شده برای بازگشت چند قلاده شیر ایرانی از هندوستان به ایران گفت: قطعا این اتفاق خواهد افتاد و در این راستا، توافق نامه پیشنهاد شده به طرف هندی ظرف یک ماه آینده مورد بررسی قرار گرفته و چارچوبهای این انتقال مشخص خواهد شد.
محمدجواد محمدی زاده ، با بیان اینکه پس از انقراض شیر ایرانی در کشور در یونان، ترکیه، ماورای قفقاز، آسیای میانه، افغانستان و پاکستان نیز با انقراض این گونه مواجه بودیم، اظهار کرد: از شیر ایرانی تنها یک نمونه باقی مانده است که در منطقه گجرات حیدرآباد هندوستان زندگی می کند که خوشبختانه تعداد آن به ۴۰۰ قلاده می رسد.
وی ادامه داد: اگر نسبت به انتقال این شیر که زیستگاه اصلی که ایران بوده است اقدام نکنیم به تدریج اسم این شیر به شیر آسیایی تبدیل شده و نام ایران و شکوه شیر ایرانی از بین می رود.
محمدی زاده با بیان اینکه این شیر پس از مهاجرت به هندوستان در حدود یک قرن پیش خود را با شرایط اقلیمی و آب و هوایی آنجا تطبیق داده است، اظهار کرد: شیر ایرانی به لحاظ ژنتیکی نیز دچار تحولاتی شده است که اگر بخواهد به زیستگاه اصلی که دشت ارژن و منطقه ای میان کرخه و دز است بازگردد باید چندین نسل بگذرد تا این شرایط دوباره مهیا شده تا بتواند با وضعیت اقلیمی ایران سازگار شود.
رییس سازمان محیط زیست با اشاره به اینکه کشور ایران طی سال های گذشته نیز مذاکراتی را با کشور هندوستان درخصوص انتقال شیر ایرانی انجام داده است گفت: همواره این علاقه مندی وجود داشته است که بتوانیم شیرهای ایرانی را به زیستگاه اصلی خود بازگردانیم.
محمدی زاده ادامه داد: شیرهایی که هم اکنون در باغ وحش های ایران نگهداری می شوند عمدتا مربوط به منطقه حاره و آفریقا هستند. شیر باغ وحش را شیر ایرانی محسوب نمی کنیم.
وی با اشاره به اینکه اخیرا سفری به هندوستان انجام داده و مذاکراتی با وزیر محیط زیست هندوستان صورت گرفته است اظهار کرد: با انتقال شیرهای ایرانی به زیستگاه اصلی خود به صورت قطعی توافق شد؛ البته زمانی این انتظار وجود داشت که شیر ایرانی را با یوزپلنگ ایرانی تبادل کنیم اما ما به این دلیل که یوزپلنگ ایرانی منقرض شده بود و مجددا احیا شده اما هنوز از خطر انقراض خارج نشده است و به تعداد انبوهی نرسیده اساسا آمادگی این تبادل را نداریم و جواب قطعی منفی دادیم.
وی ادامه داد: البته ابراز آمادگی کرده ایم تا بخشی از گونه های حیوانی در ایران که به شکل انبوه وجود دارند را بتوانیم مبادله کنیم. از جمله این گونه ها می توان به آهوی ایرانی اشاره کرد که حداقل ۲۵ هزار راس از آن در کشور وجود دارد.
محمدی زاده با بیان اینکه یک طرح دیگر از سوی هندوستان مبنی بر انتقال یوزپلنگ ایرانی به یک مکان در خود ایران مطرح شد به گونه ای که پرورش آن به عهده آن ها باشد گفت: البته برای این طرح نیز هنوز اعلام آمادگی نکرده ایم. در هر صورت بنا شده است کارشناسان هر دو طرف درباره چارچوب این توافق و عملیاتی کردن آن به مذاکره بپردازند. زمان قطعی برای انتقال شیرهای ایرانی به زیستگاه شان مشخص نشده است، اما بناست ظرف حدود یک ماه آینده توافق نامه ای که به طرف هندی پیشنهاد داده ایم، مورد بررسی قرار بگیرد که امید است در تهران و در مدت زمان تعیین شده به امضا برسد. در این صورت چارچوب همکاری برای تبادل گونه ها مشخص خواهد شد.
گازهای مخرب و آلاینده شهر تهران ۳۰ درصد کاهش یافته است
رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: با اجرای طرح جامع کاهش آلایندگی هوای شهرهای بزرگ به ویژه کلانشهر تهران شاهد کاهش ۳۰ درصدی گازهای مخرب و آلاینده از قبیل گاز منو اکسید کربن در این شهر بوده ایم.
“محمدجواد محمدیزاده” افزود: خوشبختانه طرح جامع کاهش آلایندگی هوای شهرهای بزرگ در سال جاری مصوب و امسال نیز به مرحله اجرا گذاشته شد که در همین سال نخست اجرای این برنامه جامع شاهد توفیقاتی در اجرای آن بوده ایم.
رییس سازمان حفاظت از محیط زیست ادامه داد:علت اصلی کاهش آلایندگی گازهای مخرب در شهرهای بزرگ به ویژه تهران مجموعه اقداماتی بود که درمدت زمان کوتاهی اثر مثبت خود را در عمل نمایان ساخت.
وی ارتقای صنعت خودروی ک
شور از یورو دو به یورو چهار،بهبود وضعیت فرآورده های سوختی، ارتقای سطح سرانه فضای سبز تهران که حداقل به ازای هر نفر یک متر در سال افزایش پیدا کرد و همچنین تقویت و توسعه حمل و نقل عمومی مترو و اتوبوسرانی را از جمله اقدامات مثبت در جهت کاهش آلایندگی گازهای مخرب عنوان کرد.
محمدیزاده اضافه کرد:با این اقدامات همچنین در اصفهان ۲۸ درصد، اراک ۷۰ درصد، مشهد حدود۳۰درصد از میزان آلایندگی کاهش پیدا کرده است و این بیانگر این موضوع است که طرح جامع کاهش آلایندگی ،موفق بوده است .
وی افزود:این طرح حداقل طرحی پنج ساله است و باید تا رسیدن به نتیجه مطلوب قدمهای بعدی برداشته شود .
معاون رییس جمهوری توجه به مساله معاینه فنی خودروها ضروری دانست و گفت:هم اکنون معاینه فنی در کشور جدی گرفته نمی شود و خودروهایی که استاندارد نبوده و معاینه فنی ندارند در شهرهای بزرگ و تهران در حال تردد هستند و هیچ کس هم آنها را متوقف نمی کند که این موضوع مهمی است.
محمدی زاده با اشاره به مصوبه مجلس شورای اسلامی مبنی بر مدت زمان پنج ساله برای معاینه فنی خودروهای نو گفت: به زودی شاهد تجدید نظر در این مصوبه خواهیم بود و مدت زمان معاینه فنی دو سال برای خودروهای نو و یک سال برای ماشین های مستعمل کاهش پیدا می کند.
وی خاطر نشان کرد : این تصمیم می تواند کاهش ۳۰ درصدی دیگری در آلایندگی شهر تهران را موجب شود.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست توجه جدی به ساماندهی صنایع جدی را مورد تاکید قرار داد و گفت : هم اکنون ساماندهی تعدادی از صنایع مانند صنایع سیمان سازی یا فولاد سازی و نظایر آن که دارای آلایندگی هایی هستند در برنامه قرار دارد .
محمدی زاده در خصوص مساله ریز گردها به دو طرح ویژه برای کنترل آن اشاره کرد و گفت:یکی از این طرح ها اجرای طرح تثبیت شن های روان در داخل کشور است که اراضی و دشت هایی که در تولید ریزگردها نقش دارند را شامل می شود.
وی افزود: هنوز به رغم اینکه ایران جزو موفق ترین کشورها در اجرای طرح ثبیت شن های روان می باشد( اجرای موفق طرح حدود سه میلیون هکتار) اما هنوز حدود ۶ میلیون هکتار دیگر از اراضی در داخل کشور در تولید ریز گرد نقش دارند.
معاون رییس جمهوری به اجرای برنامه ده ساله برای تثبیت این ریز گرد ها با رقمی حدود چهار هزار و ۶۰۰ میلیون تومان اشاره کرد و گفت : طرح یادشده به مجلس و دولت ارائه شده است.
محمدی زاده افزود:سالانه حداکثر ۱۰۰هزار هکتار در اجرای این طرح پیش رفته که باید این میزان به ۵۰۰ هزار هکتار افزایش پیدا کند یعنی تقریبا باید منابع مان پنج تا ۱۰ برابر شود تا بتوانیم بر این مشکل در داخل کشور فائق بیایم.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص ریزگردهایی که از خارج به کشور نفوذ می کنند نیز گفت: مشکل اصلی در کشور هایی مانند عراق، سوریه، اردن و عربستان سعودی است که براساس رایزنی های که داشته ایم با بعضی از کشورهای مثل امارات، کویت، قطر و ترکیه که مانند کشور ما از این ریزگرد ها متاثر هستند و آسیب می بینند طرحی تهیه شده است.
وی افزود:برای اجرای طرح در یک میلیون هکتار از زمین های عراق نیز در حال پیگیری هستیم که طرف عراقی باید با تامین مبلغ یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلاری ، اجرای این طرح را محقق سازد.
The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel.