آفتاب پرست



مارمولک/ سوسمار نقابدار یا همان آفتاب پرست ، خزنده اعجاب انگیزی است که عمده شهرتش را مدیون توانایی بی مانندش در تغییر رنگ بدنش است. توانایی حیرت انگیزی که حتی در اسارت چیزی از زیبایی و دلفریبی آن کاسته نمی شود. به نظر می رسد که خواستگاه اصلی این خزنده محبوب شبه جزیره عربستان ( جنوب کشور عربستان و بخشهایی از کشور یمن) است. 

آفتاب پرست در اسارت در حدود 5 سال ( برای حیوان نر تا هشت سال هم گزارش شده) عمر می کند و اندازه آن برای حیوان نر تا حدود 60 سانتی متر می رسد. (تقریبا نیمی از اندازه حیوان بالغ مربوط به دم حیوان است) حیوان ماده جثه بسیار کوچکتری دارد و با احتساب دم به حدود 35 سانتی متر (در زمان بلوغ ) می رسد.

آفتاب پرست ها در حدود پنج ماهگی به بلوغ جنسی می رسند. حیوان ماده در حدود یک ماه پس از یک جفت گیری موفق ، با حفر گودالی 80-30 تخم می گذارد. ( ممکن است همه تخمها بارور نباشند) . برای بیرون آمدن بچه ها از تخم زمانی در حدود شش ماه نیاز است. حیوان ماده می تواند تا سه بار در سال این چرخه را تکرار کند.

آفتاب پرست از آن دسته حیوانات خانگی است که بهتر است به جای دستمالی کردن! تنها تماشایش کنیم. آفتاب پرست ها علاقه چندانی به لمس شدن ندارند و این عمل می تواند برای حیوان بسیار استرس زا ( حتی کشنده ) باشد. آفتاب پرستها در شرایط استرس ممکن است به کلی دست از غذا خوردن بکشند. اگرچه آفتاب پرست در برخورد با انسانها کمی خجالتی است و رفتاری آرام دارد. اما در صورت احساس خطر می تواند رفتاری تهاجمی داشته باشد و حتی گاز بگیرد!

تغییر رنگ حیوان , می تواند یک نشانگر خوب از وضعیت عمومی حیوان باشد: آفتاب پرست ها در زمان احساس خطر و در شرایط استرس رنگهای تیره به خود می گیرند. گاهی نیز ممکن است ضمن تولید صداهای هشدار دهنده (هیسس) ، رنگهای تند هشدار دهنده به خود بگیرند. در شرایط نرمال و در زمان استراحت آفتاب پرستها علاقه مندند که به رنگ محیط اطراف درآیند. به نظر می رسد این یک مکانیسم طبیعی استتار است: برای شکار کردن و شکار نشدن.